Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Judiska grupper fördömer uttalandet från Irans högsta ledare som kallar förintelsens verklighet "osäker"

DELA MED SIG:

publicerade

on

48476_detail_khameneiAv Maud Swinnen

Tilltalade en stor folkmassa förra veckan i Irans nordöstra stad Mashhad, Ayatollah Khamenei (avbildad) hävdade att det systematiska mordet på sex miljoner judar av nazisterna var "inte säkert".    

Anti-Defamation League (ADL) och World Jewish Congress (WJC) fördömde ett uttalande från Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei där han under ett stort nationellt tal hävdade att den historiska verkligheten av Förintelsen är "okänd" och ifrågasatte om den "faktiskt hände".

Han fördömde också västerländska nationer som ser "yttrandefrihet" som sin "röda linje" men som ändå inför restriktioner för att diskutera förintelsen Ayatollah Khamenei gjorde uttalandena med anledning av Nowruz, det persiska nyåret.

Ayatollah Khamenei talade till en stor folkmassa i Irans nordöstra stad Mashhad och hävdade att det systematiska mordet på sex miljoner judar av nazisterna var "inte säkert".

"Förintelsen är en händelse vars verklighet är osäker och om den hände är det osäkert hur det hände", sa han. Khamenei har kallat Förintelsen för en "myt" många gånger tidigare. Han använde också hänvisningen till Förintelsen för att kritisera västerländska attacker mot Irans teokratiska regim.

"I Europa vågar ingen tala om Förintelsen", sa Khamenei. "De försvarar passionerat sina röda linjer. Hur förväntar de sig att vi ska förbise våra röda linjer som är baserade på vår revolutionära och religiösa övertygelse?”

Annons

Han tillade: ''Att uttrycka åsikter om Förintelsen, eller att tvivla på den, är en av de största synderna i väst.

I ett uttalande sa ADL:s nationella direktör Abraham H. Foxman: "Det är ingen tillfällighet att Irans högsta ledare valde sitt viktigaste nationella tal för året för att ifrågasätta om Förintelsen inträffade. Hans budskap är att trots de pågående kärnvapenförhandlingarna håller Iran fast vid sin radikala ideologi, inklusive förnekande av Förintelsen, och andra extremistiska antisemitiska och antiisraeliska åsikter samt deras pågående stöd för världsterrorn, vilket framgår av den senaste tidens Israeliskt beslag av iranska vapen avsedda för Gazaremsan.

"Än en gång visar insprutningen av förnekelse av förintelsen från en iransk ledare världen hur ett sådant djupt rotat hat finns vid rodret i Iran. Vi har sett ayatollah spy ut sin häftiga fiendskap mot judar tidigare vid andra nationella tillfällen i Iran och dessa uttalanden visar återigen den här regimens trångsynthet och hyckleri", tillade Foxman.

Världsjudiska kongressens president Ronald S. Lauder frågade om världen kunde lita på Irans president Hassan Rouhanis "charmoffensiv" efter Ayatollah Khameneis uttalanden.

"När länder skyndar sig att välkomna tillbaka ett förment mer moderat Iran till världssamfundet och göra affärer med det, bör de komma ihåg att det inte är ett nytt Iran, utan samma Iran med ett nytt ansikte," sa Lauder.

"Ayatollah Khameneis ord är omisskännliga: han förnekar att Förintelsen ägde rum. Iran måste avsäga sig Förintelseförnekelse, extremism och trångsynthet om världen ska ha någon som helst tro på dess beteende och avsikter. Tills dess måste västvärlden vara mycket försiktiga i att engagera sig i Teheran, sa Lauder.

I december 2013 markerade Khameneis Facebook- och Twitter-sidor årsdagen av den franske förintelseförnekaren Roger Garaudys rättegång för hans bok från 1996 som hänvisade till Förintelsen som "myten om de sex miljonerna" och hyllade Garaudy som en "fransk #muslimsk motståndskämpe".

I juni 2013 innehöll Ayatollahs Facebook-sida ett inlägg som innehöll en visuell representation av den klassiska antisemitiska konspirationsteorin om judisk kontroll över USA:s regering.

Iranska ledare gör rutinmässigt antisemitiska uttalanden; Iranska medier presenterar antisemitiska karikatyrer och den regimkontrollerade press-TV-kanalen sänder antisemitisk och anti-israelisk propaganda.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend