Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Danjean: "EU representerar en bra nivå för att komma med en effektiv gemensam strategi"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140401PHT41422_originalHändelser i Ukraina har understrukit relevansen av en gemensam och sammanhängande utrikespolitik för EU. European External Action Service (EAAS) skapades som en diplomatkår 2011 för att hjälpa EU att ha en strukturerad och samordnad yttre politik. Men hur bra fungerar det? Arnaud Danjean (avbildad), en fransk medlem av EPP-gruppen, skrev en rapport med rekommendationer, som ledamöterna antog den 3 april. Han talade om utmaningarna och fördelarna med att EU har en gemensam utrikespolitik.

Hur kan vi ha en gemensam och sammanhållen utrikespolitik när medlemsländernas intressen varierar så mycket?

Vår tids utmaningar är mer och mer globala, mer och mer komplexa, och enstaka medlemsländer har sällan de diplomatiska, finansiella och militära resurserna att möta dem alla själva. Därför är det på EU-nivå som vi kommer att kunna ha en effektiv gemensam strategi. Men även om EU inte kan agera alltid och överallt, är det viktigt att vi omdefinierar EEAS enligt tydligt definierade prioriteringar. Vi behöver också ett starkare politiskt ledarskap för att nå konsensus.

I din resolution anger du att institutionella svagheter har hindrat EU från att vidta sammanhängande åtgärder som en del av sin utrikespolitik. Hur kan vi övervinna detta?

Varje gång EU lanserar ett uppdrag som en del av sin gemensamma säkerhets- och försvarspolitik möter vi samma problem och begränsningar i samordningen och planeringen, i det logistiska stödet och i konsekvensen i direktiven.

När flera organisationer är inblandade – vilket är oundvikligt i ett globalt synsätt – är samordning nyckeln. Helst ska detta ske på ett mindre formellt sätt, som en naturlig reflex, men vi måste förbli realistiska. Varje institution tenderar att försvara sitt eget oberoende. Därför måste vi påtvinga samordning och etablera ett tydligt ledarskap och bättre definierade roller. Ur min synvinkel bör den höga representanten, som också är vice ordförande för Europeiska kommissionen, ta tyglarna.

Tycker du att medling och dialog är effektiva för att förhindra och fredligt lösa situationer som krisen i Ukraina?

För att vara ärlig har jag inte funnit Europas diplomatiska agerande i fall som krisen i Ukraina helt övertygande. Svårigheterna kopplade till associeringsavtalet underskattades kraftigt, och sedan följde en period av medlingsinsatser utan någon större politisk påverkan. Det var först när utrikesministrarna agerade som EU-initiativen blev mer fokuserade och effektiva.

Annons

Detta visar att medlemsländerna fortsätter att dominera i utrikespolitiken, även om insatserna från den höge representanten och EEAS är användbara. Men de stöder bara de beslut och medlingar som medlemsländerna tar ledningen för. Vi bör också förstå att medling och förebyggande bara är meningsfullt och bara har tyngd om EU anses trovärdigt när det gäller hot och sanktioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend