Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Taiwans roll och engagemang ur regionala och globala perspektiv

DELA MED SIG:

publicerade

on

URLDen 9 april höll Taiwans president Ma Ying-Jeou en videokonferens med det USA-baserade Center for Strategic and International Studies (CSIS). I sitt inledande uttalande förklarade Ma sin vision om en "livskraftig diplomati" för Taiwan och dess beslutsamhet att vara en fredsstiftare i regionen och en leverantör av humanitärt bistånd i det internationella samfundet.

Mot bakgrund av detta evenemang, och för att dela detta budskap med en europeisk publik, anordnade Taipeis representationskontor i Europeiska unionen och Belgien, tillsammans med Europeiska institutet för Asienstudier (EIAS), en paneldiskussion den 15 april. Med fokus på Taiwans roll och dess engagemang för fred och säkerhet från både ett regionalt och ett globalt perspektiv, var evenemanget utformat för att kommunicera åsikter och råd från experter på området, och för att underlätta öppen och uppriktig diskussion om Taiwans befintliga och potentiella relationer.

Sedan president Ma tillträdde 2008 har Taiwan gjort betydande framsteg när det gäller att förbättra förbindelserna över Taiwansundet, öka ekonomiska möjligheter och samarbete med stora handelspartner samt Kina. Undertecknandet av flera betydande handelsavtal och deltagandet på högnivåkonferenser av Världshälsoförsamlingen och Internationella civila luftfartsorganisationen har visat det internationella samfundet att Taiwan tar sin roll på allvar.

Efter EIAS Senior Associate Georges Legros inledningsanförande, tittade paneldeltagarna och publiken på en video av president Mas öppningstal vid CSIS-konferensen. Efter visningen av videon presenterade Legros de tre paneldeltagarna: Kuoyu Tung, Taiwans representant i EU och Belgien; Professor Lutgard Lams från KU Leuven Campus Brussel; och professor Paul Joseph Lim från National Taiwan Universitys European Union Centre. Han bjöd sedan in dem att dela sina åsikter med publiken, varefter en livlig diskussion öppnades.

Enligt Tung är Taiwans geopolitiskt strategiska position i Östasien, dess stora roll i den internationella leveranskedjan av (bland andra) högteknologiska varor och de demokratiska värderingar som Taiwan delar med EU de främsta anledningarna till att Taiwan faktiskt är av största vikt för att Europa. Tung sa att Taiwan och EU borde stärka de ekonomiska banden, vilket han anser redan är mycket sunda. Han kallade Taiwan för "den saknade länken" i EU:s fria/bilaterala handelsförhandlingar i Asien. Tung efterlyste ytterligare framsteg i förbindelserna mellan EU och Taiwan och avslutade med en enkel fråga: "Väntar Europa fortfarande på en perfekt eller bättre tidpunkt för att stärka banden med Taiwan?"

Professor Lams noterade den beröm som ges till president Ma för förbättringen av förbindelserna över Sundet, vilket tjänar det nationella intresset. Taiwans ansvar för regionalt välstånd och fredsbevarande tillsammans med goda relationer över sundet har stärkt Taiwans position i världen, enligt Lams.

Professor Lim betonade att Taiwans politiska partier borde anstränga sig mer för att hitta en gemensam grund i vissa frågor. "Taiwan är fortfarande i en demokratiseringsprocess, som inte är på topp ännu. Den här processen borde vara närvarande i alla aspekter av livet, inte bara i politiken.” När det gäller Taiwans försök att gå med i regionala handelsblock, sa Lim att Taiwan borde ha försökt gå med mycket tidigare, med tanke på att Taiwan i första hand är beroende av handel med sina grannländer.

Annons
Legros avslutade med att berömma Ma-administrationens prestationer för att förbättra förbindelserna över Sundet och han uppmuntrade EU att vara mer proaktivt i sitt engagemang gentemot Taiwan, varefter ordet öppnades för frågor och svar. Över 90 personer från EU-institutioner, akademiska kretsar, statliga myndigheter, media och diplomatiska beskickningar deltog i evenemanget som varade i cirka två timmar. Den höga uppslutningen visade att Taiwans internationella ställning är ett ämne som ligger många människor varmt om hjärtat och sinnen.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend