Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Yttrande: Ukraina: Vem betalar notan?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

11313553034_4903fd69b8Medan utvidgningskommissionären Štefan Füle erbjuder ukrainerna "starkt" ekonomiskt stöd, EU-skattebetalare börjar undra hur mycket detta kommer att översättas till faktisk valuta. Ukrainas statsskuld före Maidan-protesterna var mer än 30 miljarder euro och den senaste räkningen från Gazprom uppgick till 18.5 miljarder dollar, så hur stark kommer EU-skattebetalaren att behöva vara för att motstå detta nya slag i fickan? EU: s kommissionärers kommande rotation kan ge de avgående byråkraterna vissa friheter, men lämna medborgarna med tunga bördor.

Årtiondet av Barrosos ordförandeskap lämnar EU haltande i en ekonomisk återhämtningsprocess, med ökande arbetslöshet och, som en "final of seem", väpnad konflikt i grannskapet. Ukraina fångade snabbt oroligheterna och är splittrad över sin framtid mellan så kallade pro-européer och pro-ryssar. Det var inte så länge sedan att EU fick Nobels fredspris, men Ukrainas intensiva uppvaktning som deltog i associeringsavtalet med EU slutade i våld och massmord.

Det viktigaste inslaget i Barrosos arv är dock priset på den ukrainska räkningen för de europeiska skattebetalarna - hur mycket kommer utvidgningspolitiken att kosta? Och slutligen, vilka är fördelarna för EU-medborgare att associera sig med en de facto konkursstat?

Vissa skulle motsätta sig, och med rätta, att trots de ukrainska statens och befolkningens skävhet, det finns rika människor också - sju oligarker är medlemmar i den nya regeringen, men det finns inga filantroper bland dem hittills. Ingen har gått framåt för att delta i betalningar för gas, även om pressen rapporterar att många av de ukrainska nouveax-riche har gjorde sina förmögenheter på gastransit från Ryssland.

Baroness Ashton (inte mindre otydligt när det gäller kostnaderna för EU: s utvidgningspolitik)bilden, center), EU: s högsta diplomat, som leder den nybildade tjänsten för yttre åtgärder (EAS), som är avsedd att främja europeiska intressen över hela världen. Ashtons löften att lägga fram den ukrainska lagförslaget via internationella institutioner strider mot de senaste uttalandena från kommissionär Füle om "starkt" EU-stöd. Denna finansiella dunkel av villkoren och kostnaderna för ukrainsk integration och statsskuldsupplösning, som är mycket obehaglig för europeiska skattebetalare, kompletteras med det andra problemet med obetalda räkningar för rysk gas. Det öppna brevet från president Putin, som lyfter fram den kritiska situationen med betalningar och den '' otillåtna utvinningen '' av gas riktad till europeiska kunder, gav inga andra effekter utan en ytterligare svartlista över ryska tjänstemän som förbjöds att besöka Europa, ett mycket asymmetriskt svar på ett betalningspåminnelse.

Sibirisk gas har varit en välkommen vara i Europa från Brezhnevs tid. De europeiska och ryska ekonomierna har blivit beroende av varandra under ett halvt sekel. Efter Ukrainas oberoende blev betalningarna för gastransit ”enkla pengar” för vissa grupper av oligarker, som matade korruption.

Den nuvarande avvisningen av det ryska företaget att leverera gas "gratis" är en kall dusch för de pro-europeiska styrkorna i Ukraina och ännu mer för de europeiska klienterna - som i tidigare gaskrig - du var inte själva ukrainare som led av stängningen av kranen, men "Gazprom" som tappar inkomst och européerna, särskilt de länder som är beroende av ryska gas - som Bulgarien.

Annons

Den sista gaskonflikten i 2009 lämnade bulgarerna gisslan för hårt vinterväder och oroliga ukrainska betalningar för ryska, men för bara en vecka sedan stoppade de South Streams rörledningskonstruktion i en protest mot annekteringen av Krim. Det kan dock vara South Stream-projektet som löser problemen med gastransitering till Europa och bekämpar ukrainsk korruption inom den regerande eliten, beroende på avgifterna för gasöverföringar. Sträcker sig från den ryska kusten via Svarta havet till Bulgarien skulle den diversifiera energirutorna till Europa och ge ett incitament för utvecklingen av den diversifierade ukrainska energisektorn - vind, sol och bio - som kan modernisera landets ekonomiska landskap.

Medan den högutbildade ukrainska befolkningen verkligen har en potential för ekonomisk utveckling, bör man först betala de nuvarande energiräkningarna för att förbättra den. Kommer EU: s skattebetalare att ställas inför den ukrainska räkningen? Utbredningen av europeiska värden över kontinenten kan sluta med alltför stora kostnader för utvidgningen. Riskerna för eurokratenas hybris när de vill vinna en seger över Ryssland som deltar i Ukraina kommer inte att skada det avgående laget: varken kommissionär Füle eller baronessan Ashton kommer att konfrontera konsekvenserna av deras politik.

Överskattningarna och felberäkningarna kommer att drabba nykomlingarna - Barrosos arv kan vara för tungt att bära för europeiska medborgare och föredrar att avvika från EU: s ambitiösa globala erövring för att lösa problemen i deras dagliga liv. Att placera ukrainarnas intressen över EU: s egna medborgare kommer att bana väg för EU: s frigörelse - Eurokrater kan tvinga skattebetalarnas hand att böja sig för sina nycklar, men på lång sikt kommer det att vara skattebetalarna som kommer att ha det sista ord.

När EU: s resurser sträcker sig över EU: s resurser och lägger sina egna ambitioner riskerar EU: s institutioner att befinna sig i stora svårigheter när skattebetalarna avvisar finansieringen av det europeiska projektet.

 

Anna van Densky

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend