Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: Bamburidån mellan EU och Kina

DELA MED SIG:

publicerade

on

0c1ee51a96fc9816e9b2185ebfd8dabfAv Erping Zhang, regissör, Föreningen för Asienforskning, New York

Genom historien har kanske ingen rest på Sidenvägen och turnerat i Kina mer än den store venetianske handlaren och upptäcktsresanden Marco Polo, vars legendariska berättelse fortfarande berättas med kärlek än i dag. Men han varnade folk: "Jag har inte berättat hälften av det jag såg." Medan modern teknik har förvandlat världen till en mer tillgänglig global by, är klyftan mellan Europa och "Mellanriket" fortfarande på många sätt mystifierande som någonsin.

Nyligen åkte Kinas president Xi på en "vänskapsturné" till några viktiga EU-medlemsstater, med ett följe av mer än 200 företagsledare och med några mångmiljardkontrakt undertecknade för att köpa flygplan och bilar i Frankrike och Tyskland. Medan Kinas statliga media Xinhua hyllade resan som ett nytt kapitel för samarbetet mellan EU och Kina, ser Europa fortfarande tveksamt ut om man ska mysa eller stå upp mot Kina över en lång rad frågor, utan att helt kunna förstå vad som ligger bakom 'bambugardin'.

Inhemskt står Peking inför två enorma utmaningar samtidigt. För det första, på den ekonomiska sidan, rapporterade Peking att Kina under 2014 såg en ökning av de lokala myndigheternas skulder till nästan 1.8 biljoner pund eller 67 % högre än 2010. En sådan ökning har lett till Kinas totala offentliga skuld, inklusive pengar som ägs av centralregeringen, till 58 % av sin ekonomi på 5.11 miljarder pund. Den snabba expansionen av bankernas utlåning har skapat 9.1 miljarder pund i krediter, och siffror som släpptes i februari visade att bankernas underpresterande och nödlidande lån har stigit till den högsta nivån sedan finanskrisen.

Ännu värre, den senaste nedgången i februaris tillverknings-PMI (48.5) och exporten oroar Peking djupt eftersom sådana indikatorer innebär förlust av arbetskraft såväl som inkomster i utländsk valuta – för närvarande förblir Kina trots allt en exportekonomi. Pekings officiella Gini-index på 0.473 är väl underskattat även enligt kinesiska ekonomer. Den alarmerande inkomstklyftan i Kina är fortfarande ett allvarligt problem för dess sociala stabilitet. Mest anmärkningsvärt är att bostadspriserna i storstäder som Shanghai och Peking är bland de högsta i världen när BNP per capita i Kina rankas som dystra 91st i världen.

För det andra har den långvariga maktkampen inom partiet nått sin klimax vid sin senaste folkkongress, mitt i utbredda pressrapporter om korruption och offshore-bankkonton som ägs av seniora kommunistledare. Det nya ledarskapet under Xi Jingping försöker befästa sin maktbas, medan de kommunistiska oldtimers fortfarande har kontroll över några kritiska grenar som propaganda, beväpnad polis och rättssystem. Med över 100,000 XNUMX registrerade gruppprotester per år saknas social rättvisa på grund av bristande rättssäkerhet. Avmattningen av BNP-tillväxten, tillagd med en hårt kontrollerad partistat, kommer att leda till ytterligare social oro och polariseringar, som observerats av Kinas observatörer.

I den här korsningen behöver Kina hjälp från EU för flera ändamål. 2013, med en bilateral handel på 559 miljarder US-dollar, var EU Kinas största handelspartner, medan Kina är näst efter EU, efter USA. Europa förser Kina med bilar, flygplan, kemikalier och lyxvaror, medan Europa importerar textilier, elektronik och andra varor till ett värde av 385 miljarder USD från Kina. Trots en sådan växande handel är Kina, världens näst största ekonomi, väldigt trött på EU på flera sätt. För det första har EU i flera år ännu inte erkänt Kina som en fullständig marknadsekonomi och fortsätter sitt vapenembargo mot Peking, på grund av den blodiga massakern på studenter på Himmelska fridens torg 1989. För det andra hoppas Kina kunna utöka sin export till EU att 1) ​​behålla sin status som världsomspännande tillverkningscentrum, 2) upprätthålla sin exportbaserade ekonomi för inkomster i utländsk valuta, 3) behålla sin arbetskraft i anställning, 4) skaffa teknik och kunnande genom utländska direktinvesteringar (FDI), 5) använda handel som hävstång för att maximera det nationella intresset för att engagera sig med enskilda EU-medlemsstater, inklusive tysta EU:s kritik av dess kränkningar av mänskliga rättigheter, såsom Europaparlamentets resolution mot Kinas organskörd av Falun Gong-utövare och andra samvetsfångar. Utöver ekonomiska medel bygger Kina också aktivt upp sin mjuka makt i Europa, genom att inrätta många så kallade Konfuciusinstitut på europeiska universitetsområden och använda sådana institutioner för att främja sina propagandaprogram utomlands.

Annons

EU, å andra sidan, är inte heller alls nöjd med sitt handelsunderskott på 180 miljarder dollar med Kina förra året, särskilt med importrestriktioner som infördes i Kina, den största marknaden i Asien. Med drygt 2 % av EU:s utländska direktinvesteringar i Kina har Kina låga direktinvesteringar även i EU. Liksom amerikanska investerare finner EU-länderna det omöjligt att delta ekonomiskt i kinesiska strategiska sektorer som transport, telekommunikation och hälsovård. Andra allvarliga affärsbekymmer på EU-sidan inkluderar Kinas antidumpningsåtgärder, kränkningar av immateriella rättigheter och dess praxis att politisera affärsavtal. Till exempel beror Kinas inköpsorder, antingen från Frankrikes flygbuss eller från amerikanska Boeing, ofta på vilket lands president som just träffat den tibetanska ledaren. I händelse av en handelstvist som ett nyligen av WTO-beslut om sällsynta jordartsmetaller och andra metaller mot Kina, sa professor Mark Wu från Harvard Law School: "Även om WTO-panelen dömde mot Kina, krävde den inte Kina att betala kompensation. Genom designen är WTO:s rättsmedel inte retrospektiva... WTO:s huvudmål. tvistlösning är att tvinga efterlevnad av lagen snarare än att ge ekonomisk rättvisa för tidigare skada. WTO ger i själva verket länder ett frikort för att tillfälligt bryta mot dess regler. Så länge som ett kränkande land avslutar sin illegala politik inom rimlig tid efter en slutgiltig dom, behöver det inte oroa sig för att bli straffat."

I en auktoritär stat där oberoende rättssystem och fri press inte existerar, kommer utländska investerare sannolikt inte att begära en positiv eller rättvis åsikt från en kinesisk domstol när en tvist väl uppstår, vilket många utländska företag senare har fått reda på. Till exempel, 2009, tvingades Groupe Danone från Frankrike att lämna satsningen genom att sälja sin 51-procentiga andel i Wahaha Group, ett av Kinas största dryckesföretag.

2011 ska Italien, världens åttonde största ekonomi, ha sökt Kinas hjälp för att rädda sin statsskuld. En klokare strategi för Italien och andra medlemsländer borde vara att be Kina att importera mer av EU-produkterna, särskilt med tanke på att Kina sitter på en enorm utländsk valutareserv på cirka 3.82 biljoner US-dollar, vilket delvis kommer från handelsunderskottet med Europa. När allt kommer omkring har EU konkurrensfördelen att producera några av de bästa kvalitetsvarorna i världen som är allmänt eftertraktade på Kinas marknad. Vid slutet av dagen kan det inte ignoreras att EU, en union av demokratier, inte längre har att göra med ett feodalistiskt Kina som Marco Polo en gång såg för cirka åttahundra år sedan. Trots sina ekonomiska reformansträngningar har Kina idag blivit en kommunistisk diktatur med de så kallade "kinesiska särdragen", som politiskt ställer sig på Nordkorea, Iran, Kuba samt Ryssland, den största exportören av militär utrustning till Kina. Framför allt förblir Kina tyst i Ukrainafrågan, trots dess fulla medvetenhet om EU:s ståndpunkt i denna fråga. I denna tid av digital teknik kan man fortfarande inte komma åt Facebook, Google, Youtube och Twitter i Kina. Faktum är att man kan kastas i fängelse och till och med dödas för att vara en anhängare av Falun Gong andliga meditation eller en prodemokratisk aktivist. De ekonomiska framstegen under de senaste trettio åren har inte förvandlat Kina till ett civilt samhälle som styrs av rättsstatsprincipen; istället har den förstärkt en drakonisk regim som inte respekterar den internationella ordningen och normerna. Det finns fortfarande grundläggande skillnader i värdesystemen mellan det demokratiska Europa och det kommunistiska Kina.

Medlemsländerna har inget långsiktigt intresse av att byta bort sina grundläggande demokratiska principer, samtidigt som de söker ekonomiskt samarbete med det framväxande Kina. Vad som är bra för Europa och mänskligheten i stort är i slutändan att se Kina bli en demokrati, inte en tyranndrake som senare kommer att bita den matande handen. Åtminstone för närvarande går inte Europa och Kina framåt på samma väg, varken politiskt eller ekonomiskt. En tydlig förståelse för båda sidor bortom bambugardinen är avgörande för framgången för meningsfull handel och diplomati.

Sun Tzu (544–496 f.Kr.), den ökända kinesiska militärstrategen, skrev i sitt The Art of War: "Känn dig själv och din fiende, du kommer att vinna hundra krig." Kommer Kina en dag att integreras i samhället av demokratier? Vi hoppas alla det och tror att det kommer att göra det; men fram till dess har den romerske filosofen Lucius Annaeus Seneca (ca 4 f.Kr.–65 e.Kr.) erbjudit oss den bästa visdomen: Om dygden går före oss, kommer varje steg att vara säkert.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend