Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Senior Hamas-figur: Enhetsavtal kommer inte att förändra Hamas, relationerna med Iran kvarstår

DELA MED SIG:

publicerade

on

GAZ61_PALESTINIANS-HAMAS-_1208_11 (1)Veteranen högt uppsatt Hamas-tjänsteman Mahmoud al-Zaharsaid sa i en intervju att skapandet av en enhetsregering med den palestinska myndighetens (PA) president Mahmoud Abbas Fatah-fraktion inte kommer att förändra Hamas synsätt eller arbetssätt. 

Han sa att Hamas aldrig kommer att erkänna Israels rätt att existera eller sätta sin terroristarmé under kontroll av den palestinska myndigheten (PA). Det tillkännagavs förra veckan att Fatah och Hamas kommer att bilda en enhetsregering inom de kommande veckorna, vilket får Israel att avbryta fredssamtalen med PA. , med tanke på att Hamas förblir engagerat i Israels förstörelse.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sedan dess gjort det klart att Israel inte kommer att förhandla med en regering som stöds av Hamas, om inte organisationen förkastar våld och omfamnar fred. Under helgen sa Abbas att den nya regeringen kommer att "lyda min politik" och kommer att "erkänna Israel och avvisa våld och terrorism".

Men i en intervju med Reuters ifrågasatte al-Zahar Abbas påstående, vilket underblåste vapensäkerheten om hur enhetsavtalet kommer att genomföras. I intervjun förklarade Al-Zahar: "Han (Abbas) säger 'det här är min regering'. Men det är inte hans regering. Det är en regering av nationell enhet. Han marknadsför det på detta sätt för att minimera (internationellt) tryck.”

Al-Zahar, som ibland har varit på kant med Hamas ledarskap trots att ha varit i dess framkant sedan organisationens start, tillade att Abbas "försöker övervinna en stor våg av tryck" genom att ge det internationella samfundet försäkringar när han "är söker en garanti för att USA:s finansiella stöd kommer att fortsätta."

Al-Zahar fortsatte med att beskriva PA:s nuvarande säkerhetssamarbete med Israel som "skamligt" innan han tillade att Hamas kommer att behålla sina egna säkerhetsstyrkor oberoende av PA:s myndighet. Han lovade att Hamas skulle behålla den organisatoriska och militära splittringen. "Ingen kommer att röra säkerhetsdelarna i Gaza. Ingen kommer att kunna röra en person från militärgruppen. Ingen bad om det."

PA:s västtränade styrkor har tidigare samarbetat med Israel i säkerhetsfrågor i Judéen och Samarien (Västbanken). Efter att ha vunnit valet i Gaza 2006 tog Hamas våldsamt kontroll över området och tvingade fysiskt bort de Abbas lojala ett år senare. När det gäller maktbalansen mellan PA och Hamas insisterade Zahar på att enhetsavtalet inte var ett fall där Abbas plockade Hamas från golvet efter att Egypten förbjudit terroristgruppen, utan snarare för att fredssamtalen mellan PA och Israel var i en återvändsgränd.

Annons

"Han är väldigt svag", sa Zahar om Abbas, vars mandatperiod gick ut för fem år sedan. Hamasledaren noterade också förändringen av förbindelserna med Iran efter att Hamas vägrat hjälpa till att stödja Syriens president Bashar Assad i det pågående syriska blodbadet. "Vi har en bra relation (med Iran), men du vet att effekterna av det syriska problemet fortfarande är en faktor", sa Zahar och tillade "kommunikationen är inte som den var".

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend