Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU trappar upp insatserna för att hjälpa flyktingar som flyr våldet i Centralafrikanska republiken

DELA MED SIG:

publicerade

on

140212110359-03-bil-0212-horisontellt-galleriEuropeiska kommissionen ökar sin livräddande hjälp med 6 miljoner euro för att hjälpa 100,000 XNUMX flyktingar från Centralafrikanska republiken som har tvingats fly till Kamerun och Tchad.

Finansieringen kommer utöver kommissionens stöd på 4 miljoner euro till centralafrikanska flyktingar sedan landets kris eskalerade i december förra året. Det kommer att hjälpa flyktingarna att tillgodose sina grundläggande behov inklusive tak över huvudet, mat, hälsa, skydd, vatten, sanitet och hygien. Det kommer att delas 50-50 mellan Kamerun och Tchad, de grannländer som står inför den största tillströmningen av flyktingar.

"Den fruktansvärda situationen i Centralafrikanska republiken är en regional kris och med antalet flyktingar som fortfarande ökar finns det små utsikter att de ska kunna återvända hem. De är alla beroende av vårt snabba humanitära bistånd för att överleva", säger International Cooperation, Humanitarian Bistånds- och krisberedskapskommissionär Kristalina Georgieva, under ett besök i Kamerun, där hon utvärderar den humanitära situationen och håller möten med regeringen och icke-statliga organisationer.

"När den årliga regnperioden anländer, är vi skyldiga att möta en ännu mer kritisk humanitär situation om inte det internationella samfundet ökar sitt stöd nu. Och det är absolut nödvändigt att alla centralafrikaner som har tvingats fly sina hem ges en chans att återvända hem säkert – i synnerhet de många muslimer som har varit tvungna att fly de senaste månadernas interreligiösa våld."

Den pågående krisen i Centralafrikanska republiken (CAR) har redan tvingat uppskattningsvis 100,000 350,000 människor sedan december till Kamerun, Tchad, Demokratiska republiken Kongo (DRC) och Republiken Kongo, vilket har lett till att antalet centralafrikanska flyktingar i grannländerna nästan 70,000 12,000. Minst 8,000 8,000 flyktingar har anlänt till Kamerun, mer än XNUMX XNUMX i Demokratiska republiken Kongo, XNUMX XNUMX i Tchad och mer än XNUMX XNUMX i Republiken Kongo.

Den nya finansieringen bringar kommissionens hjälpstöd för den centralafrikanska krisen till 51 miljoner euro sedan december 2013. De nya medlen kommer från Europeiska utvecklingsfonden och är fortfarande föremål för slutgiltigt godkännande av medlemsstaterna.

Bakgrund

Annons

Centralafrikanska republiken rankas bland världens fattigaste länder och har varit indragen i en decennium lång väpnad konflikt. Våldsvågen i december 2013 förvärrade denna situation och idag är mer än hälften av den 4.6 miljoner man starka befolkningen i behov av omedelbar hjälp. Mer än 600,000 178,000 människor har fördrivits internt, XNUMX XNUMX bara i huvudstaden Bangui.

EU är den största leverantören av bistånd till landet, med 76 miljoner euro 2013 (inklusive bidrag från EU och medlemsstaterna). Humanitärt bistånd från Europeiska kommissionen tredubblades förra året till 39 miljoner euro. Kommissionen har organiserat humanitära luftbroar för att få hjälpförnödenheter och personal direkt in i landet. Ett team av europeiska humanitära experter är närvarande på plats, övervakar situationen och arbetar nära med partnerorganisationer för att säkerställa att biståndet når dem som behöver det mest.

Mer information

Centralafrikanska republiken faktablad
Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd
Kommissionär Georgievas webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend