Fortfarande står inför hotet om ekonomiska bojkottåtgärder från EU på grund av bosättningspolitiken, Israel trys att göra det mindre beroende av den europeiska marknaden

IsraelGenom Yossi Lempkowicz

EU är i dag Israels största import och exportmarknaden och svarar för cirka en tredjedel av Israels totala handel. I 2012, 35% av israeliska importen kommer från EU, medan 27% av israeliska exporten går till EU. På söndag (18 maj) godkände den israeliska regeringen en treårig plan för att stärka sina ekonomiska förbindelser med åtminstone fem latinamerikanska länder. Dessutom är Israel också ute efter att stärka de ekonomiska banden med Asien, med tyngdpunkt på att främja bilateral handel med Indien, Kina, Japan och andra asiatiska länder.

Israel vill ändra sina exportmål och öka sin ekonomiska immunitet mot fluktuationer på de globala marknaderna. I Sydamerika fokuserar Israels plan på Costa Rica och de fyra länder som utgör Stillahavsområdet - Colombia, Mexiko, Chile och Peru. Dessa fem länder har en kombinerad BNP på mer än $ 3 trillion och utgör 40% av Latinamerikas BNP.

"Vi gör en mycket koncentrerad och fokuserad insats för att variera våra marknader, från vår tidigare beroende av den europeiska marknaden, till den växande asiatiska och latinamerikanska marknaderna, där Israel måste ta en liten marknadsandel och åstadkomma tillväxt, sysselsättning och social välfärd i staten Israel "Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade söndag vid vecko konselj.

"Detta är en strategiskt och - tror jag - en mycket lovande insats. Det har redan börjat visa resultat och kommer att fortsätta att göra det. Jag vill att alla ministrar, var och en på sitt eget område, att ansluta sig till denna viktiga insats ", sade Netanyahu.

Sammantaget i 2013, Israels exporterade varor var värda $ 66.58 miljarder runt om i världen. Men bara 2%, ett belopp värt $ 1b., Gick till Pacific Alliance staterna. The Pacific Alliance är den sjätte största ekonomin i världen. 26% av utländska investeringar i Latinamerika, över $ 70b., Går till dessa länder.

Enligt den israeliska premiärministerns kansli, israeliska teknik samt sin expertis inom infrastruktur, är jordbruk och vetenskap i hög efterfrågan i Latinamerika. MO sa.

Medan EU utlovade en "speciell privilegierat partnerskap" till Israel och palestinierna med en "aldrig tidigare skådad paket med ekonomiskt och politiskt stöd" inom ramen för ett fredsavtal, den senaste tidens kollaps av samtalen mellan de två parterna, fruktar Israel att EU skulle återuppta att pressa Israel på bosättningspolitik och skulle besluta att begränsa importen av varor som tillverkats i Judéen och Samarien (Västbanken).

"Jag skulle vilja uppmuntra Israel att öka exporten till Kina och Indien i stället för EU", sade Oded Eran, en före detta israeliska ambassadören till EU, berättade en grupp journalister som besöker Israel med Europa Israel Press Association (EIPA).

"Indien vill fördjupa sitt samarbete med Israel utan att göra någon koppling till den palestinska frågan", betonade han. Vid sitt möte i Bryssel i förra veckan, EU: s utrikesministrar i ett uttalande på kollapsen av israelisk-palestinska samtal där de uppmanade Israel att "undvika ensidiga åtgärder som ytterligare kan undergräva fredsansträngningarna och livskraften hos en tvåstatslösning" , nämner särskilt "fortsatt expansion uppgörelse".

I en förtäckt hot lagt till uttalande: "Europeiska unionen kommer att fortsätta att noga övervaka situationen och dess bredare konsekvenser och kommer att agera därefter."

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Kina, EU, indien, Israel, japan, Politik, Handel, Handelsavtal, världen