Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Utvidgningen och västra Balkan: Vad händer härnäst?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Västra_Balkan_1942.2008Utvidgningen och den europeiska grannskapspolitiken Kommissionär Štefan Füle talade vid konferensen på västra Balkan den 3 juni 2014.

"Låt mig tacka det österrikiska utrikesministeriet för inbjudan att tala med er i dag och för att vara värd för detta viktiga evenemang. För 100 år sedan släpptes en av de största katastroferna som Europa någonsin sett. Efter händelserna i Sarajevo tog första världskriget livet av 17 miljoner människor.

"Tragiskt nog tog det ytterligare ett världskrig innan de europeiska nationerna vände blad om historien och började lägga grunden för en gemensam framtid. Utgående från en gemenskap för kol och stål och sedan en ekonomisk gemenskap som omfattar sex länder, gjorde successiva utvidgningar Europeiska unionen till världens mest framgångsrika fredsprojekt med nu 28 medlemsländer och mer än 500 miljoner medborgare.

"Den här resan har inte tagit slut. I Thessalonikideklarationen från 2003 upprepades Europeiska unionens otvetydiga stöd för västra Balkans europeiska perspektiv. Återigen var detta svaret på blodsutgjutelsen som hade inträffat efter det forna Jugoslaviens upplösning. Det fanns ingen tvetydighet. Deklarationen slog tydligt fast att Balkans framtid ligger inom Europeiska unionen, ett perspektiv som konsekvent har proklamerats av Europeiska rådet sedan dess.

"Mine damer och herrar, vår utvidgningspolitik fortsätter att vara framgångsrik när det gäller att ytterligare utöka zonen av fred, välstånd och stabilitet i Europa:

• Med inträdet i Europeiska unionen av ett väl förberett Kroatien, det första landet som framgångsrikt tog examen från stabiliserings- och associeringsprocessen.

• när anslutningsförhandlingarna med Montenegro och Serbien inleds, och;

Annons

• med avtalet mellan Serbien och Kosovo om normalisering av deras förbindelser, vilket öppnade vägen för anslutningssamtal med Belgrad och förhandlingar om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Pristina.

"Detta är historiska landvinningar som Europeiska unionen med rätta kan vara stolta över och det är ingen överraskning att den roll som utvidgningen spelar för att hålla Europa stabilt och fredligt återspeglades också i Nobels fredspris som tilldelades Europeiska unionen 2012.

"I det här sammanhanget är jag mycket glad och stolt över att Europeiska unionen, trots de utmaningar som vi också har sett återspeglas i resultaten av de senaste valen till Europaparlamentet, fortfarande fortsätter att inspirera människor utanför unionen. Detta beror inte bara på löftet om ett bättre och rikare liv, utan det är främst på grund av de värderingar som unionen står för och kämpar för.

"Medan utvidgningen har utökat området för fred och stabilitet i Europa, har samtidigt många tvivel uppstått om beredskapsnivån i de nya medlemsländerna. Det är därför jag har gjort det till en prioritet i mitt mandat att ytterligare stärka utvidgningsprocessens trovärdighet. Samtidigt som vi håller processen strikt men rättvis, har vi satt grunderna först, med fokus på värderingar och principer, inklusive respekt för grundläggande rättigheter och yttrandefrihet.

”För två år sedan koncentrerade vi oss på den första av de tre pelarna i denna berättelse – Rättsstaten, som är kärnan i utvidgningspolitiken. Vår "nya strategi" innebär att brister i varje land åtgärdas tidigt och konsekvent under hela anslutningsprocessen och framsteg på detta område avgör anslutningsprocessens övergripande hastighet.

"Förra året lade vi till den andra pelaren, ekonomisk styrning och konkurrenskraft och tillväxt, som måste underbygga reformagendan i alla länder för att göra den hållbar. Det yttersta målet är att ta itu med det som verkligen betyder något – att skapa en miljö som är mer gynnsam för investeringar, tillväxt och jobb.

"I år ligger vårt fokus på den tredje och sista pelaren i den nya utvidgningsberättelsen som handlar om att stärka demokratiska institutioner och offentlig förvaltning, med större tonvikt på medborgarnas och företagens behov. Vi kommer inte att acceptera en process som bara handlar om att kryssa i rutorna, det som måste göras är att etablera solida meritlista och konkreta resultat på plats. Det är det enda sättet att säkerställa att kandidatländerna går in i Europeiska unionen fullt förberedda.

"När jag ser framåt ser jag tre prioriteringar för utvidgningen:

1. Fortsätta den process som vi startade för fyra år sedan för att stärka trovärdigheten och den politiska sidan av utvidgningen och föra fördelarna med utvidgningen närmare medborgarna.

2. se till att de två politikområden som följde Europeiska unionen från första början – utvidgningen å ena sidan och fördjupningen av EU-integration å andra sidan, samverkar även i framtiden på ett förstärkande sätt till fördel för unionen som helhet. och;

3. att genom utvidgningen, bli större och starkare, vara bättre rustad att möta konsekvenserna och utnyttja globaliseringens möjligheter.

"Den europeiska dörren är fortfarande öppen för länderna på västra Balkan. Vi är alla överens om att detta är det enda sättet att säkerställa stabilitet och fred i denna region av Europa som plågas av konflikter alltför länge. Förutsättningarna för att komma över tröskeln är tydliga. Det är nu upp till de politiska ledarna att leva upp till de förväntningar som deras folk har och genomföra de nödvändiga reformerna – inte för Europas bästa, utan till gagn för alla medborgare.

"Balkan levererade gnistan för att antända första världskriget. Nu, 100 år senare, bör vi bestämt hålla fast vid vårt åtagande att integrera alla länder på västra Balkan i Europeiska unionens familj, att förankra dem stadigt och hållbart i fred och stabilitet.

"Och låt oss inte glömma, vid detta tillfälle, att det finns andra länder i vårt grannskap som kämpar med konflikter och våld. Vi måste hitta sätt att tillämpa lärdomarna från Europas krigsdrabbade historia också på dem.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend