Utvidgningen och Västra Balkan: vad händer nu?

Western_Balkans_1942.2008Utvidgningen och den europeiska grannskapspolitiken Kommissionär Štefan Füle talade på västra Balkan konferensen 3 juni 2014.

"Jag vill tacka det österrikiska utrikesministeriet för inbjudan att tala till er i dag och för att vara värd denna viktiga händelse. 100 år sedan, var en av de största katastrofer Europa har någonsin sett loss. Efter händelserna i Sarajevo, första världskriget tog livet av 17 miljoner människor.

"Tragiskt nog, tog det en annan världskriget innan de europeiska nationerna vände blad i historien och började lägga grunden för en gemensam framtid. Utgående från en gemenskap för kol och stål och sedan en ekonomisk gemenskap som omfattar sex länder, gjorde successiva utvidgningarna av Europeiska unionen till världens mest framgångsrika fredsprojekt med nu 28 medlemsstater och mer än 500 miljoner medborgare.

"Denna resa inte har kommit till ett slut. Thessalonikiförklaringen från 2003 upprepade EU: s tydliga stöd för det europeiska perspektivet för västra Balkan. Återigen var detta svaret på den blodsutgjutelse som hade inträffat efter upplösningen av det forna Jugoslavien. Det fanns ingen tvetydighet. Deklarationen tydligt att framtiden för Balkan ligger i Europeiska unionen, ett perspektiv som har genomgående proklamerades av Europeiska rådet sedan dess.

"Mina damer och herrar, fortsätter vår utvidgningspolitik att bli framgångsrik i ytterligare utvidga området med fred, välstånd och stabilitet i Europa:

• Med inträde i Europeiska unionen av en väl förberedd Kroatien, det första landet att framgångsrikt examen från stabiliserings- och associeringsprocessen;

• med inledningen av anslutningsförhandlingar med Montenegro och Serbien, samt;

• med avtalet mellan Serbien och Kosovo på normalisering av relationerna, som öppnade vägen för anslutningsförhandlingarna med Belgrad och förhandlingar om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Pristina.

"Dessa är historiska landvinningar som Europeiska unionen kan vara riktigt stolta och det är ingen överraskning att rollen utvidgningen spelar i att hålla Europa stabilt och fredligt återspeglades också i Nobels fredspris tilldelas Europeiska unionen 2012.

"I detta sammanhang är jag mycket glad och stolt över att Europeiska unionen, trots de utmaningar vi har också sett återspeglas i resultaten av de senaste valet till Europaparlamentet, fortsätter fortfarande att inspirera folk utanför unionen. Detta är inte bara på grund av löftet om bättre och rikare liv, men det är främst på grund av de värden som unionen står för och kämpar för.

"Även om utvidgningen har utvidgat området för fred och stabilitet i Europa, samtidigt, många tvivel har uppstått på beredskap av de nya medlemsländerna. Det är därför jag har gjort det prioriteringen av mitt mandat att ytterligare stärka trovärdigheten för utvidgningsprocessen. Samtidigt som processen sträng men rättvis, har vi lagt grunderna först, med fokus på värderingar och principer, inklusive respekt för de grundläggande rättigheterna och yttrandefriheten.

"För två år sedan vi koncentrerat oss på den första av de tre pelarna i denna berättelse - Rule of Law, som är kärnan i utvidgningspolitiken. Vår "nya metoden" innebär brister i varje land hanteras tidigt och konsekvent genom hela anslutningsprocessen och framsteg inom detta område bestämmer den totala hastigheten av anslutningsprocessen.

"Förra året lade vi den andra pelaren, ekonomisk styrning och konkurrenskraft och tillväxt, som måste stödja reformagendan i alla länder för att göra det hållbart. Det slutliga målet är att ta itu med vad som verkligen betyder - att skapa en miljö som främjar investeringar, tillväxt och sysselsättning.

"I år vårt fokus ligger på tredje och sista pelaren i den nya utvidgningen historia som ligger på att stärka de demokratiska institutionerna och den offentliga förvaltningen, med större tonvikt på behoven hos medborgare och företag. Vi kommer inte att acceptera en process som är bara om tickande rutor, vad som behöver göras är att inrätta fasta spår poster och konkreta resultat på fältet. Det är det enda sättet att se till att kandidatländerna in i EU helt förberedd.

"Ser fram emot, ser jag tre prioriteringar för utvidgningen:

1. Fortsätter den process som vi startade för fyra år sedan för att stärka trovärdigheten och politiska sidan av utvidgningen och att få fördelarna med utvidgningen närmare medborgarna;

2. att se till att de två strategier som följde Europeiska unionen från första början - utvidgningen å ena sidan och fördjupning av EU: s integration å andra sidan samverkar också i framtiden en förstärkande sätt till förmån för unionen som helhet, och;

3. genom utvidgningen blir större och starkare, för att vara bättre rustade att ta konsekvenserna och utnyttja de möjligheter som globaliseringen medför.

"Den europeiska dörr är öppen för länderna på västra Balkan. Vi är alla överens om att detta är det enda sättet att garantera stabilitet och fred i denna region i Europa plågas av konflikter alltför länge. Villkoren för att komma över tröskeln är tydliga. Det är nu upp till de politiska ledarna att leva upp till förväntningarna deras folk har och genomföra de reformer som krävs - inte för Europas fördel, men till gagn för alla medborgare.

"Balkan levererade gnista för att tända första världskriget. Nu, 100 år senare, bör vi bestämt hålla fast vid vårt åtagande att integrera alla länder på västra Balkan i familjen av EU för att förankra dem ordentligt och på ett hållbart sätt i fred och stabilitet.

"Och låt oss inte glömma, vid detta tillfälle, att det finns andra länder i vårt grannskap som kämpar med konflikter och våld. Vi måste hitta sätt att dra lärdom av erfarenheterna från EU: s krigsdrabbade historia också till dem. "

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Anslutning, Konflikter, Utvidgning, EU, EU, Europeiska kommissionen, Europeiska grannskapspolitiken, Politik, Tal, världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *