Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

G7 Summit: Mer sammanhängande diplomati behövs gentemot Ryssland säger Greens

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

20140528_1De gröna / EFA-presidenten Rebecca Harms kommenterade i samband med denna veckas G7-toppmöte i Bryssel (4-5 juni): "Medan G7-ledarna möts i Bryssel fortsätter situationen i östra Ukraina att eskalera. G7 kan inte stå ledigt genom och acceptera denna försämring med dess oundvikliga humanitära konsekvenser. Ett sätt måste hittas för att få Ryssland att uppfylla sina åtaganden om nedrustningen av separatisterna, som de gjorde i Genève. Ryssland måste omedelbart och offentligt upphöra med allt stöd till väpnade separatister.

"Det kan inte finnas någon militär lösning på konflikten över Ukraina och insatsen från Natos generalsekreterare är kontraproduktiv. G7 och EU måste engagera sig i en mer sammanhängande diplomati för att tas på allvar av Ryssland, inklusive meningsfulla ekonomiska sanktioner. OSSE-uppdraget behöver Ryssland måste uppfylla sina skyldigheter som medlem i OSSE och offentligt kräva omedelbar frisättning av alla lag och försvunna journalister, politiker och civila.

"Det är välkommet att G7 också kommer att utforska sätt att minska vårt beroende av rysk energiexport. Den ryska strategin att använda sina råvaror för politiska ändamål kräver dock också ett enhetligt europeiskt svar. En gemensam europeisk energistrategi måste grundas på principen. av solidaritet, med förnybar energi och energieffektivitet i centrum. Ett retrograd steg tillbaka mot ett fossilt bränsle och kärnkraftsbaserad energipolitik skulle stå i strid med målet att skapa en hållbar och ren energiframtid för Europa. "

Annons

Belgien

British Legion söker berättelse bakom andra världskrigets olyckor

publicerade

on

Två britter, dödade under andra världskrigets Blitzkrieg, vilar på den vackra flamländska kyrkogården Peutie, bland otaliga belgiska före detta stridande. Tidigare brittisk journalist Dennis Abbott satte nyligen kors på gravarna på uppdrag av Royal British Legion under vapenstilleståndets minnesvecka i november.

Men han letar också efter svar.

Vad gjorde de två unga brittiska pojkarna egentligen i Peutie? Och framför allt: vem är Lucy och Hannah, de två belgiska kvinnorna som upprätthöll sina gravar i flera år?

Annons

Abbott har bott i Belgien i 20 år. Han är tidigare journalist för bland annat The Sun och Daily Mirror i London och var därefter talesman för Europeiska kommissionen. Han är också medlem i Royal British Legion, en välgörenhetsorganisation som samlar in pengar för att stödja tjänande och tidigare tjänande medlemmar av Royal Navy, den brittiska armén och Royal Air Force som står inför svårigheter, liksom deras familjer.

En av deras uppgifter är också att hålla minnena om dem som dog för vår frihet vid liv. Abbott var faktiskt en reservist i Irak för brittiska trupper 2003.

"I samband med den årliga minnesvakt för vapenstilleståndet tittade jag på berättelser som rör slaget vid Belgien i maj 1940", säger Abbott. "Jag upptäckte gravarna för två brittiska soldater från Grenadier Guards i Peutie. De är Leonard 'Len' Walters och Alfred William Hoare. De dog båda natten den 15 till 16 maj. Len var knappt 20 och Alfred 33. Jag var nyfiken varför deras sista viloplats var på bykyrkogården och inte på en av de stora krigskyrkogårdarna i Bryssel eller Heverlee.

Annons

"Jag hittade en artikel i en brittisk provinstidning som förklarade att de två soldaterna först begravdes på tomten på ett lokalt slott - förmodligen Batenborch - och sedan fördes till bykyrkogården."

Abbott tillade: "Fallet släpper mig inte. Jag har tittat på hur soldaterna hamnade i Peutie. Tydligen kämpade Grenadiergardernas första bataljon tillsammans med det belgiska sjätte regementet Jagers te Voet. Men ingenstans nämns specifikt. av den tyska attacken mot Peutie hittades.

”De belgiska och brittiska trupperna kämpade mot en bakåtåtgärd under ett stegvis tillbakadragande bortom Bryssel-Willebroek-kanalen och sedan till Kanalkusten.

"Det verkar som om Peutie var avdelningshuvudkontoret för Jagers te Voet-regementet. Min gissning är att regementets personal och de brittiska vaktmännen kan ha varit inrymda på Batenborch Castle. Så slottet var ett mål för tyskarna.

"Var det Walters och Hoare som vaktade platsen? Var de utsända till Jagers te Voet för att säkerställa bakvakt i den stadiga reträtten mot Dunkerque? Eller avskärdes de från sitt regemente under striderna?"

"Datumet på minnesstenen, 15-16 maj 1940, är ​​också konstigt. Varför två datum?

”Min misstanke är att de dog på natten under fiendens beskjutning eller som ett resultat av en nattratt av Luftwaffe. I krigets kaos kan det inte heller uteslutas att de var offer för ”vänskaplig eld”. ”

Abbott har också upptäckt att två kvinnor från Peutie, Lucy och Hannah, tog hand om Len och Williams gravar i flera år.

"Det fascinerar mig. Hur var deras förhållande till de fallna soldaterna? Kände de dem? Jag tror att Lucy dog. Frågan är om Hannah fortfarande lever. Deras släktingar bor nog i Peutie. Vet någon mer? På båda gravarna någon har lagt några vackra krysantemum. ”

Fortsätt läsa

Konflikter

Ungdomsfotbollsfredsinitiativ för georgisk konfliktzon

publicerade

on

Ett allmänt berömt fredsinitiativ i Georgien har inlett en vädjan om nyinvesterade investeringar. Det internationella fredsprojektet på den georgiska konfliktzonen har hyllats för att hjälpa till att förena alla sidor i en tvist som kallas Europas ”glömda krig”. I ett försök att skapa långsiktig fred i området lanserades ett ambitiöst projekt för att inrätta fotbollsinfrastruktur i konfliktzonen i Gori kommun.

I spetsen för initiativet är Giorgi Samkharadze, ursprungligen en fotbollsdomare (bildcenter) som nu har vädjat till internationella givare att hjälpa till att finansiera sina planer.

Han sa, ”Vårt projekt har delvis finansierats av flera affärsföretag men det räcker definitivt inte för att ta itu med våra uppgifter. Tvärtom blev situationen värre, spänningen ökar bara sedan början av en konflikt. ”

Annons
Georgiska och sydossetiska lag

Georgiska och sydossetiska lag

Cirka 250,000 XNUMX dollar har hittills samlats in från ett par investerare och detta har gått på dränering och en konstgjord tonhöjd men mer investeringar från givare behövs omedelbart för att hans förslag ska kunna fullbordas. Stöd har också kommit från EU / Georgia Business Council och Samkharadze hoppas att stöd kan komma från både den offentliga och privata sektorn.

Stöd för vad som fortfarande är en välgörenhetsorganisation har kommit från det georgiska parlamentet som har skrivit ett öppet brev och vädjar om investeringar för vad som ses som ett mycket viktigt lokalt fredsinitiativ.

Georgiens parlament har prioriterat det internationella fredsprojektet Ergneti, ett statligt dokument utarbetades för att söka givarorganisationer, den ekonomi som behövs för att utveckla barn i konfliktzonen med hjälp av lämplig infrastruktur och för att främja systematisk utveckling av fred genom sport och kultur.

Annons
Giorgi Samkharadze förklarar fredsprojektet

Giorgi Samkharadze förklarar fredsprojektet

Brevet, skrivet av ordföranden för parlamentets kommitté för europeisk integration, ledande georgiska parlamentsledamot David Songulashvili, rekommenderar starkt projektet som, enligt honom, "berör försoning av samhällen Georgien och Tskhinvali-regionen - en mycket framträdande fråga för Georgien, såväl som dess internationella partner. ”

Utvecklingen av det befintliga projektet, säger han, "skulle underlätta kontakt mellan människor, dialogprocesser och försoning av ungdomar från båda sidor av den administrativa gränslinjen."

Han skriver att kommittén "är övertygad om att målen och förväntade resultat för detta projekt verkligen överensstämmer med den västra riktningen för landets utveckling, eftersom en fredlig lösning av konflikter och territoriell integritet inom de internationellt erkända gränserna är värden som vi och våra internationella partner är starkt engagerade i. ”

Songulashvili bekräftar parlamentets stöd till projektet och rekommenderar Samkharadze som en "värdefull potentiell partner."

Han avslutar: "Vi hoppas verkligen att detta projekt utvecklas och utvecklas i linje med landets intressen."

Cup final firande!

Cup final firande!

Samkharadze berättade för den här webbplatsen att han välkomnar det georgiska parlamentets ingripande och tillade: ”Georgien är ett land med parlamentarisk styrning, och när Georgiens parlament och Europeiska integreringskommittén stöder ett sådant internationellt fredsprojekt skulle jag hoppas att Europeiska kommissionen kommer att känner dig tvungen att ge ekonomiskt stöd för vårt projekt. ”

Han sa att han nu hoppas kunna se "praktisk hjälp" från EU för initiativet.

Han säger att sådana ansträngningar är desto viktigare nu på grund av en oroande spänning i regionen på senare tid.

Ergneti är en av de många byarna som ligger bredvid den administrativa gränslinjen (ABL), avgränsningen mellan Georgien och Tskhinvali-regionen eller Sydossetien. Efter kriget mellan Georgien och Ryssland i augusti 2008 installerades taggtrådsstängsel på ABL som hindrade den fria rörligheten för människor och varor.

Tidigare har EU applåderat projektets ansträngningar, men förhoppningen är att detta stöd kommer att översättas till ekonomiskt stöd.

Georgiska TV-apparater har sänt nyheter om projektet medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och ledningen för Europaparlamentet har skickat stödbrev.

Samkharadze sa, "Detta internationella fredsprojekt behöver investerarnas praktiska engagemang"

 

Giorgi Samkharadze ger TV-intervjuer efter matchen

Giorgi Samkharadze ger TV-intervjuer efter matchen

En uppenbar framgång hittills har varit byggandet av en tillfällig fotbollsarena för lokalbefolkning, som ligger 300 meter från den tillfälliga avgränsningslinjen i Ergnet. Nyligen var det en vänlig fotbollsmatch bestående av lokalbefolkningen från konfliktzonen. Det ägde rum nära den ossetiska gränsen och 300 hundra meter från Tskhinvali och de lokala familjerna till de som deltog slog alla in för att betala kostnaderna för att arrangera evenemanget.

Själva evenemanget var mycket symboliskt och det var också datumet då det ägde rum i augusti - det var i augusti 2008 som det bittra, om än korta kriget startade. Representanter från lokala myndigheter och EU: s övervakningsuppdrag i Georgien (EUMM) var bland de närvarande.

Samkharadze sa, "De berättade för oss många varma avdelningar och uppmuntrade oss alla att fortsätta våra aktiviteter."

Han sa till EU Reporter att målet nu är att samordna med olika partners "för att bygga den nödvändiga infrastrukturen i konfliktzonen för att engagera ungdomar i sport och kulturaktiviteter."

Han tillägger: "Det är nödvändigt att ha en bra infrastruktur för alla evenemang och en miljö som främjar lärare och barn, för att inte förlora den entusiasm de nu har utan att utvecklas i jakten på en bättre framtid."

Ergenti skadades allvarligt 2008 och en tillfällig skiljelinje går genom byn.

”Det”, tillägger han, “är därför vi behöver skapa en bra infrastruktur för alla. Vi vill inte ha krig, tvärtom är vi engagerade i fred. ”

Han tillägger: "Vi är människor av olika yrken som är engagerade i ett stort mål - att utveckla både unga människor och sysselsättning i konfliktzonen."

På längre sikt vill han se andra sporter och aktiviteter som rugby, friidrott och kulturella, konstnärliga och religiösa evenemang.

 

Presentation av cupen

Presentation av cupen

"Det är nödvändigt att ha en bra infrastruktur för alla sådana evenemang och en miljö som främjar lärare för idrotts- och kulturevenemang och barn, för att inte förlora den entusiasm de nu har utan att utvecklas i jakten på en bättre framtid," säger han. stater.

Det spännande projektet - som ligger på en bara hektar mark - som han leder kommer att, säger han, också fortsätta att underlätta försoningen mellan osseterna och georgierna tillsammans med utvecklingen av byar nära grannskapet.

Området, som snö, har varit en spänningskälla sedan Sovjetunionens upplösning. Efter ett kort krig mellan Ryssland och Georgien 2008 erkände Moskva därefter Sydossetien som en oberoende stat och inledde en process av närmare band som Georgien ser som en effektiv annektering.

Cirka 20% av georgiskt territorium är ockuperat av Ryska federationen, och Europeiska unionen erkänner inte de territorier som ockuperas av Ryssland.

Barn från båda sidor av konfliktlinjen förenad av fotboll

Barn från båda sidor av konfliktlinjen förenad av fotboll

Före kriget brukade många personer i Ergneti handla sina jordbruksprodukter med det närliggande territoriet som nu är ockuperat. Dessutom representerade marknaden i Ergneti en avgörande socioekonomisk mötesplats där både georgier och osseter brukade träffa varandra för att göra affärer.

Samkharadze hoppas med sitt banbrytande projekt återföra de goda tiderna, åtminstone till denna del av sitt hemland. Projektet är, hävdar han, en modell för andra liknande konflikter runt om i världen.

Det är att hoppas nu, trots att världen gripits av en global hälsopandemi och motsvarande ekonomiska konsekvenser, kommer de positiva ljuden från denna lilla men oroliga del av Europa att få en viss resonans i maktens korridorer i Bryssel - och bortom.

 

Fortsätt läsa

Konflikter

När sanningen gör ont: Hur amerikanska och brittiska skattebetalare säkerställde sovjetisk seger i "Stora patriotiska kriget"

publicerade

on

Den 8 maj, när resten av den civiliserade världen minns offren för andra världskriget, publicerade Vita husets officiella twitterkonto en tweet om USA och Storbritanniens seger över nazismen som ägde rum för 75 år sedan, skriver Janis Makonkalns, lettisk frilansjournalist och bloggare.

Tweeten väckte anmärkningsvärd kritik från ryska tjänstemän som var upprörda över att USA hade djärvheten att tro att det på något sätt hade hjälpt till att uppnå segern och ignorerade Ryssland som den viktigaste - eller till och med den enda - segraren i det krig det själv hade orsakat. Enligt ryska tjänstemän är detta USA som försöker skriva om historia från andra världskriget.

Intressant nog stöds detta känsla också av anti-Kreml-oppositionsaktivisten Aleksandr Navalny, som också kritiserade Washington för att ”felaktigt tolka historien” och tilllade att 27 miljoner ryssar (!) Förlorade sina liv i kriget - inte sovjetiska medborgare av olika nationaliteter.

Varken den officiella Moskva eller Navalny, som är ganska respekterad i väst, försökte tillhandahålla några verkliga fakta för sina argument som skulle motbevisa det officiella Vita husets twitterkonto hade uttalat. I amerikanska ord är Rysslands argument över WWII: s historia ingenting annat än en hög med skitsnack.

Annons

Dessutom är en sådan inställning från ryska tjänstemän och politiker helt naturlig, för det moderna Moskva ser fortfarande andra världskriget genom ett prisma av historiska myter som byggdes upp under sovjettiden. Detta har resulterat i att Moskva (och andra) vägrat öppna sina ögon för en mängd fakta - fakta Moskva är så mycket rädda för.

I den här artikeln kommer jag att ge fyra fakta om andra världskrigets historia som gör Ryssland obekvämt och rädd för sanningen.

Fakta nr 1: WWII skulle inte ha ägt rum om Sovjetunionen inte hade undertecknat Molotov-Ribbentrop-pakten med Nazi-Tyskland.

Annons

Trots Moskvas försök att täcka detta är i dag praktiskt taget alla medvetna om att Sovjetunionen den 23 augusti 1939 undertecknade ett icke-aggressionfördrag med NAZI Tyskland. Fördraget innehöll ett hemligt protokoll som definierade gränserna för sovjetiska och tyska inflytande sfärer i Östeuropa.

Hitlers huvudsakliga oro innan han attackerade Polen var att hitta sig kämpa i de västra och östra fronterna samtidigt. Molotov-Ribbentrop-pakten säkerställde att det efter att ha attackerat Polen inte kommer att behöva bekämpa Sovjetunionen. Som ett resultat är Sovjetunionen direkt ansvarig för att orsaka andra världskriget, där den faktiskt kämpade på nazisternas sida, som Moskva nu så kraftigt föraktar.

Fakta nr 2: Det otänkbara antalet skadade på Sovjetunionen var inte ett tecken på heroism eller beslutsamhet, utan konsekvenserna av försummelse från sovjetiska myndigheter.  

På tal om USSR: s avgörande roll under andra världskriget betonar de ryska företrädarna vanligtvis det enorma antalet skadade (upp till 27 miljoner soldater och civila dog) som bevis på den sovjetiska nationens heroism.

I verkligheten representerar de skadade varken heroism eller människors vilja att försvara sitt moderland oavsett kostnad, vilket ofta hävdas av Moskvas propagandamundstycken. Sanningen är att detta otänkbara antal bara berodde på att det sovjetiska ledarskapet var likgiltigt gentemot medborgarnas liv, liksom det faktum att de strategier som Sovjet valde var tankelösa.

Den sovjetiska armén var helt oförberedd för krig, för fram till sista stund trodde Stalin att Hitler inte kommer att attackera Sovjetunionen. Armén, som krävde utvecklade defensiva kapaciteter, fortsatte istället att förbereda sig för ett offensivt krig (kanske hoppas att den tillsammans med Tyskland skulle kunna dela inte bara Östeuropa utan också Västeuropa). Dessutom, under den stora rensningen 1936-1938, eliminerade Sovjetunionen medvetet de flesta Röda arméns mest kapabla militära ledare, eftersom Stalin helt enkelt inte litade på dem. Detta resulterade i att det sovjetiska ledarskapet var så fristående från verkligheten att det inte kunde förstå det hot som den nazistiska Tyskland utgjorde för den.

Ett bra exempel på detta är den röda arméns fullständiga misslyckande under vinterkriget. Sovjetisk underrättelse var så rädd för Stalins politiska krav att attackera Finland att den medvetet ljög om sina svaga försvar och påstådda pro-Kreml och pro-bolsjevikiska känslor delade av det finska folket. USSR: s ledarskap var säkert att det skulle krossa det lilla Finland, men verkligheten visade sig vara en av 20-talets mest oskäliga militära kampanjer.

När allt kommer omkring kan vi inte glömma att USSR: s system inte bryr sig alls för sina människor. På grund av att vara så långt bakom tekniskt och strategiskt kunde Sovjetunionen bara bekämpa Tyskland genom att kasta kropparna som dess soldater på nazisterna. Till och med under de sista dagarna av kriget, när Röda armén närmade sig Berlin, fortsatte marsjhal Zukov, istället för att vänta på att fienden skulle överlämnas, skicka tusentals sovjetiska soldater till en meningslös död på tyska minefält.

Därför är det nästan inte för sent för ryska tjänstemän att förstå att det faktum att USA och Storbritannien hade mycket mindre skadade än Sovjetunionen inte betyder att de bidragit mindre till resultatet av kriget. Det betyder faktiskt att dessa länder behandlade sina soldater med respekt och kämpade mer skickligt än Sovjetunionen.

Fakta nr 3: Sovjets seger under andra världskriget hade inte varit möjlig utan materiellt stöd från USA, känd som Lend-Lease-politiken.

Om den amerikanska kongressen inte hade beslutat att ge materiell hjälp till Sovjetunionen den 11 mars 1941, skulle Sovjetunionen ha drabbats av ännu större territoriella förluster och mänskliga olyckor, till och med förlorat kontrollen över Moskva.

För att förstå omfattningen av detta stöd kommer jag att ge några siffror. Amerikanska skattebetalarnas pengar försåg Sovjetunionen med 11,000 6,000 flygplan, 300,000 350 stridsvagnar 3,000,000 XNUMX militära fordon och XNUMX lok. Dessutom fick Sovjetunionen också telefoner och kablar för att säkerställa kommunikation på slagfältet, ammunition och sprängämnen, samt råvaror och verktyg för att hjälpa Sovjetunionens militära produktion och cirka XNUMX XNUMX XNUMX ton livsmedel.

Förutom Sovjetunionen, gav USA materiellt stöd till totalt 38 länder som kämpade mot Nazi-Tyskland. Justerat för modern tid spenderade Washington 565 miljarder dollar för att göra detta, varav 127 miljarder mottogs av Sovjetunionen. Jag tror att ingen blir förvånad över att veta att Moskva aldrig återbetalade några av pengarna.  

Moskva kan inte heller erkänna att det inte bara var USA utan också Storbritannien som gav hjälp till Sovjetunionen. Under andra världskriget levererade briterna till Sovjetunionen mer än 7,000 flygplan, 27 krigsfartyg, 5,218 5,000 stridsvagnar, 4,020 1,500 antitankvapen, 15,000,000 XNUMX medicinska och lastbilar och mer än XNUMX XNUMX militära fordon, såväl som flera tusen radior och radarutrustningsdelar och XNUMX XNUMX XNUMX stövlar som Röda arméens soldater så desperat saknade.

Fakta nr 4: Utan USA och Storbritanniens kampanjer i Stilla havet, Afrika och Västeuropa skulle Sovjetunionen ha kapitulerat till axelmakterna.  

Med tanke på de ovannämnda fakta som bevisar hur svag och patetisk Sovjetunionen var under andra världskriget, är det mer än tydligt att det inte skulle ha kunnat stå emot den nazistiska krigsmaskinen utan både materiellt stöd från USA och Storbritannien och även deras militära stöd.

USA: s engagemang i andra världskriget och början av Stillahavskampanjen mot Japan den 7 december 1941 var förutsättningen för Sovjetunionen att försvara sina gränser i Fjärran Östern. Om Japan inte hade tvingats fokusera på att bekämpa amerikanska styrkor i Stilla havet, skulle det sannolikt kunna ta beslag på de större sovjetiska städerna i gränsområdet och därmed få kontroll över en betydande del av Sovjetunionens territorium. Med hänsyn till Sovjetunionens stora storlek, dess dåligt utvecklade infrastruktur och dess övergripande beredskap för sin armé, skulle Moskva inte ha varat ens ett par månader om man tvingades kriga på två fronter samtidigt.  

Det bör också betonas att Tysklands övergrepp mot Sovjetunionen också hindrades av den brittiska aktiviteten i Nordafrika. Om Storbritannien inte hade använt enorma resurser för att bekämpa Tyskland i denna region, skulle nazisterna kunna koncentrera sina styrkor på att gripa Moskva och skulle troligen ha lyckats.

Vi kan inte glömma att andra världskriget slutade med Normandie-landningarna som slutligen öppnade västfronten, vilket var Hitlers största mardröm och anledningen till att underteckna den ökända Molotov-Ribbentrop-pakten. Om de allierade inte hade påbörjat sitt angrepp från franskt territorium, skulle Tyskland ha kunnat fokusera sina återstående styrkor i öst för att hålla tillbaka sovjetiska styrkor och inte låta dem vidare in i Centraleuropa. Som ett resultat kunde andra världskriget ha upphört utan total kapitulation på sida av Berlin.

Det är uppenbart att utan hjälp från USA och Storbritannien skulle sovjets seger under WWII inte ha varit möjlig. Allt antydde att Moskva var på väg att förlora kriget, och endast på grund av enorma materiella och ekonomiska resurser som amerikanerna och briterna tillhandahöll kunde Sovjetunionen återhämta sig från chocken sommaren 1941, återfå sina territorier och äntligen beslagta Berlin, som försvagades av de allierade.

Politikare i det moderna Ryssland låtsas inte se detta, och - istället för att åtminstone erkänna att segern var möjlig på grund av engagemanget i hela Europa (inklusive östeuropeiska länder som inte nämnts här) - sådana som Moskva nu ofta anklagar för att förhärliga nazismen ) - De fortsätter att stå vid de nu förlöjliga myterna om WWII skapade långt tillbaka av sovjetisk propaganda.

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens ensamma.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend