Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU tillkännager landsbygdselektrifieringsprojekt för att ge tillgång till energi för mer än 2 miljoner människor i fattiga landsbygdsområden

publicerade

on

Lighting_Africa_Students-590x281Utveckling kommissionär Andris Piebalgs kommer idag (4 juni) avslöja energiprojekt 16 som kommer att få miljoner € 95 medel, tack vare EU: s nya landsbygdselektrifieringsprogram. Projekten omfattar vattenkraft, vindkraft, solenergi och biomassa projekt över nio afrikanska länder.

Projekten kommer att ta itu med utmaningar på energiområdet på landsbygden och är en del av EU: s senaste energiinvesteringar ansökningsomgång, som särskilt inriktar sig på att förbättra tillgången till moderna, prisvärda och hållbara energitjänster för fattiga på landsbygden genom att främja förnybara energilösningar samt energi effektiviseringsåtgärder som bygger på beprövade framgångsrika åtgärder.

Kommissionären kommer att meddela resultaten på den nya affärsmodeller för att föra hållbar energi till energi Dålig händelsen i New York i dag, en del av FN: s årliga hållbar energi för alla (SE4ALL) Forum.

Inför evenemanget, kommissionsledamot Piebalgs sade: "These innovative projects are a real step forward in terms of bringing energy to some of the most remote and poor areas in Africa. The benefits of rural electrification are manifold - by connecting people to clean energy, we’ll improve healthcare, education, and opportunities to make a living in the area."

Händelsen markerar den andra årsdagen sedan hållbar energi för alla Summit, som ägde rum i Bryssel i april 2012, där Europeiska kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, satt upp det ambitiösa målet att hjälpa utvecklingsländerna att ge tillgång till hållbara energitjänster till 500 miljoner personer via 2030.

Today's announcement is only part of the overall EU effort in tackling energy poverty and creating an enabling environment for growth. The EU aims to allocate more than €3 billion worth of grants in the 2014-2020 financial period to support sustainable energy projects in about 30 countries that see energy as a focal sector for development. This will leverage between €15bn and €30bn in loans and equity investment, thus enabling to plug the gaps in energy infrastructure projects and power businesses, schools, homes and hospitals.

Dessutom infrastrukturprojekt finansieras genom våra innovativa blandnings instrument och stödets tekniskt bistånd för alla Afrika söder om Sahara länder redan leverera resultat och bidra till EU: s stöd för hållbar energi för alla mål. Worldwide, cirka 1.3 miljarder människor saknar tillgång till elektricitet. Upp till en miljard mer bara har tillgång till opålitliga elnät. Mer än 2.6 miljarder människor är beroende av fasta bränslen (dvs. traditionell biomassa och kol) för matlagning och uppvärmning.

Genom medfinansiering stöd av sökande, kommer dessa € 95m-värda åtgärder omsättas i projekt som kostar mer än € 155m. De kommer att bidra till el till mer än 2 miljoner människor i afrikanska landsbygden.

De utvalda projekten omfattar ett vattenkraftverk projekt i Ludewa District, Tanzania, som kommer att ge energi till 20 isolerade byar; gynnas 4,000 hushåll, 43 grundskolor och gymnasier (ca 16,000 studenter); ett sjukhus och 19 apotek, över 500 småföretag och jordbrukare från hela regionen och en eko-elektrifieringsprojekt i Burkina Faso, som kommer att nå 100,000 människor, samt vårdcentraler och skolor.

Dagens händelse, som arrangerades av Europeiska kommissionen, kommer att omfatta FN: s utvecklingsprogram stadsdelsförnyelse (UNDP) Administratör Helen Clark och Dr Kandeh Yumkella, FN: s generalsekreterares särskilda representant och koncernchef för hållbar energi för alla, bland andra. Tanken bakom evenemanget är att visa upp våra gemensamma ansträngningar i kampen mot energifattigdom, att lägga grunden för utbyte av bästa praxis och lärdomar, och att dela sina synpunkter om nya affärsmodeller som skulle kunna göra för förstärkt samarbete mellan givare, privata sektorn, det civila samhället och regeringar.

Bakgrund

Den "ansökningsomgången" är ett EU-finansieringssystem som möjliggör icke-statliga organisationer, myndigheter och organisationer inom den privata sektorn för att få ett bidrag för EU-stöd, baserat på deras förslag till ett innovativt projekt.

Vårt EU meddelade nyligen att de länder som kommer att gynnas av detta initiativ are Madagascar, Burkina Faso, Senegal, Cameroon, Uganda, Tanzania, Sierra Leone, Eritrea, and Rwanda. The European Commission will promote other proposals received – but not selected - to private and public donors and development agencies. Therefore, the list of countries and the number of rural population benefiting from the initiative could further increase.

Mer

Webbplats Europe GD Utveckling och samarbete
Hemsida utveckling kommissionär Andris Piebalgs

Afrika

EU och Tyskland går med i ansträngningarna för att stödja Afrikanska unionens svar på #Coronavirus

publicerade

on

EU fortsätter att arbeta med medlemsstaterna för att ta itu med koronaviruspandemin på alla fronter. Idag har 500.000 ytterligare testkit för koronavirus tillhandahållits till Africa Centers for Disease Control and Prevention i Addis Abeba, Etiopien. Testpaketen levererades med en flygning från EU: s humanitära luftbro och ingår i ett omedelbart stödpaket på 10 miljoner euro till Afrikanska unionen (AU) av den tyska regeringen som svar på den pågående koronaviruspandemin. Totalt kommer nästan 1.4 miljoner tester för extraktion och upptäckt av viruset att göras tillgängliga för afrikanska unionsländer.

”Genom EU: s humanitära luftbro fortsätter Europeiska kommissionen att arbeta hand i hand med medlemsstaterna för att stödja utsatta länder mitt i koronaviruspandemin. Det är i vårt gemensamma intresse att ta itu med pandemin över hela världen. Vi är fast beslutna att säkerställa effektiv leverans av nödvändig medicinsk utrustning till de länder som behöver det mest. Denna specifika sändning kommer att kunna nå ett stort antal länder eftersom det kommer att stödja Afrikanska unionens kontinentala insatser, säger kommissionär för krishantering Janez Lenarčič.

Leveransen av kit är en del av det större Team Europe-stödet för det afrikanska kontinentala svaret på coronavirus. Förbundsrepubliken Tysklands utvecklingssamarbetsminister Gerd Müller sa vid tillfället: ”Vi kommer antingen att slå koronaviruset över hela världen - eller inte alls. Det är därför vi stöder Afrikanska unionen genom det tyska beredskapsteamet i samarbete med EU. Africa Centers for Disease Control and Prevention samordnar upphandling av livräddande testutrustning för AU-länder. De spelar också en viktig roll för att utbilda afrikanska hälsoarbetare. Med vårt stöd till partnerskapet för att påskynda koronavirustestning ser vi till att testning görs allmänt tillgänglig. Vi står tillsammans med våra vänner i Afrika i kampen mot koronavirus. ”

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

Afrika

Grundare av ledande pan-afrikansk kommunikationskonsultföretag APO Group för att hjälpa till att välja Jack Ma Foundation 10 topp finalister i Afrikas prishävling för affärshjältar

publicerade

on

Jack Ma-stiftelsen Africa Netpreneur Prize Initiative (ANPI) har valt APO-gruppen Grundare och ordförande Nicolas Pompigne-Mognard som semifinaldomare för årets prestigefyllda tävling ”Afrikas affärshjältar”.

ANPI arrangerar Afrikas affärshjältar - nu under andra året - en gräsrots tävling som vill fokusera och ge en plattform för entreprenörer över hela Afrika, för att visa upp sina affärsidéer och inspirera andra att göra det.

Jack Ma Foundation har åtagit sig att främja afrikansk entreprenörskap och har tagit in några av kontinentens mest uppskattade affärsmän och investerare för att hjälpa söka efter Afrikas affärshjältar. Nicolas kommer att vara en del av en utvald sju dommerpanel som kommer att intervjua kandidater från en semifinal kortlista med 20 entreprenörer baserade över hela Afrika.

I tidigare kvalificeringsrundor agerade mer än 150 framträdande afrikanska företagsledare som första domare för att smita ner mer än 20,000 50 sökande till de slutgiltiga XNUMX.

I online-semifinalen, som hölls 28 och 29 augusti 2020, kommer Nicolas att hjälpa till att identifiera de tio finalisterna som kommer att gå vidare för att tävla i en "pitchfinale" framför Jack Ma själv, bland andra.

Nicolas har tillbringat mer än ett decennium i framkant av afrikanska affärer. 2007 grundade han APO Group från sitt eget vardagsrum med hjälp av sina egna besparingar, och han har sett det växa till det ledande pan-afrikanska kommunikations- och företagskonsultföretaget och ge strategiska råd till multinationella organisationer i olika branscher.

Nu, i sin roll som ordförande i APO Group, har Nicolas åtagit sig att stödja nästa generations afrikanska företagare. År 2019 inledde han en serie konferenser på några av Afrikas mest framstående universitet. Han talade om entreprenörskap, företag och journalistik till studenter i Uganda, Zambia, Senegal, Etiopien och Sydafrika.

Nicolas är också medlem i flera rådgivande styrelser, inklusive: Afrikansk energikammare, en organisation som driver samarbete mellan afrikanska regeringar och den privata sektorn inom alla områden inom energibranschen; de Africa Hotel Investment Forum, den främsta konferensen för hotellinvesteringar i Afrika; och den EurAfrican Forum, en handlingsorienterad plattform som syftar till att främja ett starkare samarbete mellan Europa och Afrika.

ANPI-priset som lanserades förra året, och tävlingen 2020 är ännu större och bättre. Prisfonden har ökat från $ 1 miljon till $ 1.5 miljoner, var och en av de tio finalisterna får en del av den. Värdet av priset går långt utöver enbart ekonomisk vinst och representerar en extraordinär plattform där alla deltagare, och inte bara vinnarna, har drabbats av expertis och insikter som samlats inom ANPI-gruppen av företagsledare.

Mer än 22,000 sökande som representerar alla 54 afrikanska länder ansökte om chansen att bli nästa afrikanska affärshjälte - mer än dubbelt så många bidrag år 2019.

I en annan förändring från förra året kunde sökande också lämna in sina ansökningar och hålla urvalsintervjuer på franska, ett ytterligare bevis på initiativets inkluderande och panafrikanska anda. Som en egengjord franko-gabonesisk entreprenör är Nicolas väl placerad för att hjälpa till att identifiera det bästa av frankofoniska afrikanska nystartare och innovatörer.

"Jack Ma är på toppen av det globala entreprenörskapet, så det är en ära att ha blivit ombedd att bedöma årets semifinal i ANPI-tävlingen," sa Nicolas Pompigne-Mognard, grundare och ordförande för APO Group. "Det är fantastiskt att se Jack Ma Foundation investera så mycket energi i afrikansk entreprenörskap, och jag är mycket glad över att se en så hög talang från årets sökande när vi gör oss redo att krona nästa afrikanska affärshjältar."

Läs mer om ANPI-tävlingen och se hela listan över semifinalister här.

Visa multimediainnehåll.

Fortsätt läsa

Afrika

Nya detaljer släpptes om bytet av chef för den ryska "Wagner" -gruppen

publicerade

on

En ny journalistisk utredning av Bellingcat rapporter om byte av chef för Wagner Private Military Group. Denna gemensamma utredning av The Insider, Bellingcat och Der Spiegel konstaterar att den nya chefen för gruppen kan vara Konstantin Pikalov, bättre känd som "Mazay", skriver Louis Auge.

Enligt medierapporter deltog Mazay i gruppens kampanj i Centralafrikanska republiken (CAR) i början av juli 2018. Från korrespondensen från journalister från publikationen, som rör hans verksamhet i Afrika, blir det tydligt hur inflytelserikt Mazay är - det rapporteras att den militära rådgivaren till den centralafrikanska presidenten personligen följde hans rekommendationer.

Media föreslår att det var han som samordnade informations- och ideologiska arbetet med teamet i Centralafrikanska republiken.

Dokument erhållna av Bellingcat i elektronisk korrespondens visar att om Valery Zakharov formellt var en militär rådgivare för CAR-presidenten, så var Mazay ansvarig för viktiga militära frågor.

Till exempel innehåller ett e-postmeddelande ett skannat brev från de lokala provisoriska myndigheterna i staden Bambari till befälhavaren för de ryska väpnade styrkorna i Sydafrika.

I brevet (daterad 13 maj 2019) begärdes ett brådskande och privat möte för att "diskutera en särskilt känslig situation i staden Bambari". I breven nämns att den ryska militärkommandot har skickat instruktioner till Mazay för ytterligare åtgärder.

Förändringen av Wagner-ledningen kan enligt vissa experter vara förknippad med en förändring i gruppformatet.

Dmitry Utkin, som tidigare ledde företaget och var ansvarig för de ukrainska och syriska fronterna, kan ha lämnat gruppen på grund av förändringar i arbetsmetodik och vektor.

Det privata militära företaget har flyttat från direkt deltagande i militära operationer till strategin för militär och politisk utbildning och interaktion. Enligt källor tillhandahåller Wagner-gruppen för närvarande deltagande i fientligheter för konsult- och utbildningsstöd i ett antal geopolitiska hotspots i afrikanska länder, inklusive Libyen.

Ändringen av företagets chef kan också förklaras av en förändring i företagets regionala inriktning. Det innebär ökad uppmärksamhet från gruppen till den afrikanska regionen, i denna konfiguration verkar förvaltarbytet rimligt.

Baserat på en analys av den information som avslöjats denna utredning kan man också dra en möjlig slutsats att Dmitry Utkin, som ledde det privata militära företaget under en lång tid, nu kan ha dödats. För närvarande fungerar inte hans telefonnummer, och hans regelbundna resor från Krasnodar till St Petersburg har slutat.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend