EU tillkännager landsbygdselektrifieringsprojekt för att ge tillgång till energi för mer än 2 miljoner människor i fattiga landsbygdsområden

Lighting_Africa_Students-590x281Utveckling kommissionär Andris Piebalgs kommer idag (4 juni) avslöja energiprojekt 16 som kommer att få miljoner € 95 medel, tack vare EU: s nya landsbygdselektrifieringsprogram. Projekten omfattar vattenkraft, vindkraft, solenergi och biomassa projekt över nio afrikanska länder.

Projekten kommer att ta itu med utmaningar på energiområdet på landsbygden och är en del av EU: s senaste energiinvesteringar ansökningsomgång, som särskilt inriktar sig på att förbättra tillgången till moderna, prisvärda och hållbara energitjänster för fattiga på landsbygden genom att främja förnybara energilösningar samt energi effektiviseringsåtgärder som bygger på beprövade framgångsrika åtgärder.

Kommissionären kommer att meddela resultaten på den nya affärsmodeller för att föra hållbar energi till energi Dålig händelsen i New York i dag, en del av FN: s årliga hållbar energi för alla (SE4ALL) Forum.

Inför evenemanget, kommissionsledamot Piebalgs sade: "Dessa innovativa projekt är ett viktigt steg framåt när det gäller att föra energi till några av de mest avlägsna och fattiga områden i Afrika. Fördelarna med elektrifiering av landsbygden är många - genom att ansluta folk till ren energi, kommer vi förbättra hälsovård, utbildning och möjligheter att försörja sig i området."

Händelsen markerar den andra årsdagen sedan hållbar energi för alla Summit, som ägde rum i Bryssel i april 2012, där Europeiska kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, satt upp det ambitiösa målet att hjälpa utvecklingsländerna att ge tillgång till hållbara energitjänster till 500 miljoner personer via 2030.

Dagens tillkännagivande är bara en del av EU: s övergripande insats i kampen mot energifattigdom och skapa en gynnsam miljö för tillväxt. EU strävar efter att anslå mer än 3 miljarder € värde av bidrag på räkenskapsperioden 2014-2020 att stödja projekt för hållbar energi i cirka 30 länder som ser energi som ett prioriterat område för utveckling. Detta kommer att utnyttja mellan € 15bn och € 30bn i lån och aktieinvesteringar, vilket gör det möjligt att täppa till luckor i energiinfrastrukturprojekt och kraft företag, skolor, bostäder och sjukhus.

Dessutom infrastrukturprojekt finansieras genom våra innovativa blandnings instrument och stödets tekniskt bistånd för alla Afrika söder om Sahara länder redan leverera resultat och bidra till EU: s stöd för hållbar energi för alla mål. Worldwide, cirka 1.3 miljarder människor saknar tillgång till elektricitet. Upp till en miljard mer bara har tillgång till opålitliga elnät. Mer än 2.6 miljarder människor är beroende av fasta bränslen (dvs. traditionell biomassa och kol) för matlagning och uppvärmning.

Genom medfinansiering stöd av sökande, kommer dessa € 95m-värda åtgärder omsättas i projekt som kostar mer än € 155m. De kommer att bidra till el till mer än 2 miljoner människor i afrikanska landsbygden.

De utvalda projekten omfattar ett vattenkraftverk projekt i Ludewa District, Tanzania, som kommer att ge energi till 20 isolerade byar; gynnas 4,000 hushåll, 43 grundskolor och gymnasier (ca 16,000 studenter); ett sjukhus och 19 apotek, över 500 småföretag och jordbrukare från hela regionen och en eko-elektrifieringsprojekt i Burkina Faso, som kommer att nå 100,000 människor, samt vårdcentraler och skolor.

Dagens händelse, som arrangerades av Europeiska kommissionen, kommer att omfatta FN: s utvecklingsprogram stadsdelsförnyelse (UNDP) Administratör Helen Clark och Dr Kandeh Yumkella, FN: s generalsekreterares särskilda representant och koncernchef för hållbar energi för alla, bland andra. Tanken bakom evenemanget är att visa upp våra gemensamma ansträngningar i kampen mot energifattigdom, att lägga grunden för utbyte av bästa praxis och lärdomar, och att dela sina synpunkter om nya affärsmodeller som skulle kunna göra för förstärkt samarbete mellan givare, privata sektorn, det civila samhället och regeringar.

Bakgrund

Den "ansökningsomgången" är ett EU-finansieringssystem som möjliggör icke-statliga organisationer, myndigheter och organisationer inom den privata sektorn för att få ett bidrag för EU-stöd, baserat på deras förslag till ett innovativt projekt.

Vårt EU meddelade nyligen att de länder som kommer att gynnas av detta initiativ är Madagaskar, Burkina Faso, Senegal, Kamerun, Uganda, Tanzania, Sierra Leone, Eritrea, och Rwanda. Europeiska kommissionen kommer att främja andra inkomna förslag - men inte vald - till privata och offentliga givare och utvecklingsorgan. Därför kan en förteckning över länder och antalet landsbygdsbefolkningen gynnas av initiativet att öka ytterligare.

Mer

Webbplats Europe GD Utveckling och samarbete
Hemsida utveckling kommissionär Andris Piebalgs

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Afrika, Utvecklingsländer, Utveckling, Energi, Energimarknaden, Energisäkerhet, EU, Europeiska kommissionen, Europeiska energisäkerhetsstrategin, världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *