Anslut dig till vårt nätverk!

EU

30 miljoner euro för Filippinerna: kommissionär Georgieva återvänder till Tacloban

DELA MED SIG:

publicerade

on

tyfonEU-kommissionen ger ytterligare 30 miljoner euro till den filippinska regeringen för att ytterligare lyfta EU:s återuppbyggnadsstöd i kölvattnet av tyfonen Yolanda/Haiyan.

EU-finansierade humanitära åtgärder har redan i hög grad bidragit till att tillgodose nödbehoven hos överlevande från världens mest destruktiva tyfon som någonsin registrerats för att ha hamnat i land. Men vägen till återuppbyggnad är fortfarande lång.

"Mitt besök i Tacloban har varit en stark påminnelse om den förödelse som drabbade Filippinerna i november förra året", sade Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.Sju månader senare kämpar många överlevande fortfarande för att återhämta sig. Behovet av assistans kvarstår, men mitt besök har också varit fullt av uppmuntran. Vart jag än vände mig såg jag människor bygga om sina hem, plantera om sina åkrar eller öppna sina företag igen. Även om det alltid kommer att finnas ett "före" och ett "efter" Haiyan, kommer de överlevande på fötterna igen. Dessa 30 miljoner euro är en bekräftelse på att EU kommer att fortsätta att stödja återhämtnings- och återuppbyggnadsprocessen."

Den nya finansieringen kommer från EU-kommissionens utvecklingsbudget. Det syftar till att stödja återuppbyggnaden efter Yolanda/Haiyan genom tillgången på viktiga mediciner, förbättrad kvalitet på hälsotjänsterna och stöd till den filippinska regeringens återuppbyggnadsplan efter tyfonen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt katastrofens inverkan på de fattiga och de mest utsatta medlemmarna av lokalbefolkningen.

"I den nuvarande situationen är det av stor vikt att kombinera kortsiktiga hjälpinsatser med långsiktiga planer", sa EU:s utvecklingskommissionär Andris Piebalgs. "Vi har sedan katastrofen varit aktiva med att fokusera vårt utvecklingssamarbete på aktiviteter som hjälper de drabbade. samhällen för att återhämta sig och återuppbygga, men också för att förbereda sig för eventuella framtida tyfoner. Detta kommer att bidra till att omedelbart bekämpa fattigdom och samtidigt göra människors liv och försörjning säkrare på lång sikt."

Kommissionsledamot Georgieva deltar i Asien-Europa-mötet (ASEM) om katastrofriskminskning och hantering, där hon är huvudtalare. Med den ökande frekvensen av megakatastrofer, som Yolanda/Haiyan, finns det ett behov av förstärkt internationellt samarbete för att möta effekterna av sådana katastrofer. ASEM-konferensen i Manila den 4 till 6 juni 2014 kommer att lyfta fram lärdomar och bästa praxis i Tacloban-deklarationen, som kommer att bidra till det internationella ramverket efter 2015 för att minska risken för katastrofer.

Bakgrund

Annons

Tyfonen Haiyan (lokalt namngiven Yolanda) var den starkaste cyklon som någonsin registrerats i land. Den drabbade Filippinerna den 8 november 2013 och orsakade massiv förödelse i de centrala regionerna. Över 6,200 XNUMX människor har officiellt rapporterats döda, mer än tusen saknas, fyra miljoner fördrivna och mellan fjorton och sexton miljoner drabbade, varav sex miljoner är barn.

Det humanitära biståndet som redan tillhandahållits av Europeiska kommissionen till de överlevande uppgår till cirka 30 miljoner euro. Detta bidrag har gjort skillnad för cirka 1.2 miljoner människor. Dessutom har 10 miljoner euro kanaliserats från kommissionens utvecklingsfonder för att hjälpa till med återuppbyggnads- och utvecklingsprojekt. Totalt uppgår EU:s bistånd till de människor som drabbats av tyfonen till över 740 miljoner euro (inklusive bidrag från EU-kommissionen, medlemsländerna och privata donationer).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend