Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Oxfam reaktion på G7 Summit utfall

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

OBE_3346__TDH4972-lprEnergisäkerhet, klimatförändringar och den globala ekonomin var bland de viktigaste ämnena som G7-ledarna behandlade under G7-toppmötet i Bryssel, men Oxfam säger att vad som behövs är en starkare styr från ledare.

Energisäkerhet och klimatförändringar

G7-ledare stödde Rom G7 energiinitiativ antogs av sina ministrar förra månaden och betonade brådskan att nå en global klimatavtal vid nästa års FN: s klimatförhandlingar i Paris.

Annons

Natalia Alonso, chef för Oxfams EU-kontor, sade: ”G7-ledare missade att förvandla energikrisen med Ryssland till en möjlighet att styra Europa och världen till en ren energibana som sparar Europa pengar och förhindrar de värsta effekterna av klimatförändringar hemma och utomlands.

”G7-ledare erbjöd klimatåtgärder med ena handen, vilket gav goda löften om energieffektivitet och förnybara energikällor, bara för att rensa bort den med den andra, genom att fortsätta trumpa inhemska kolvätenresurser, som är dyra, obevisade och smutsiga som skiffergas.

”Europas beroende av smutsig energi driver upp bränslepriserna och driver klimatförändringen, vilket innebär högre livsmedelspriser i Europa och över hela världen. Om ledare inte bryter sin vana med fossila bränslen kan fattiga människor i Europa få välja mellan att äta och värma.

Annons

"Framför klimatmötet Ban Ki-moon i september borde Europa och G7 vidta djärva steg för att avvänja oss smutsiga bränslen och lova kontanter för den nya globala gröna klimatfonden för att hjälpa världens fattigaste länder att hantera klimatförändringar."

Global ekonomi: Rikdomens ojämlikhet och undvikande av skatter

När det gäller den globala ekonomin bekräftade G7-ledarna sitt åtagande att avsluta finansiellt tystnadsplikt och skatteundandragande, men de misslyckades med att säga hur de kommer att vidta ytterligare åtgärder mot ojämlikhet i välstånd, vilket bara kan blockera tillväxt och skapande av jobb.

Alonso kommenterade: ”Idag äger 85 människor lika mycket rikedom som hälften av världens befolkning. Åtminstone US $ 18.5 biljoner är dolda av rika individer i skatteparadis över hela världen, vilket representerar en förlust på mer än $ 156 miljarder dollar i skatteintäkter; pengar som kan investeras för att främja en rättvis och hållbar tillväxt och jobb.

”Genom att inte komma överens om nästa steg för att få slut på finansiellt tystnadsplikt och skatteundandragande har G7-ledarna i själva verket stängt ögonen för det växande problemet med ekonomisk ojämlikhet. Som svar kräver Oxfam efter millennieutvecklingsmålen efter 2015 för att utrota extrem ekonomisk ojämlikhet av 2030. ”

Extraktionsindustrier

Vad G7-ledarna enades om var ett initiativ som syftar till att stödja regeringar i utvecklingsländerna att förhandla om rättvisare och mer hållbara naturresursavtal med multinationella företag.

Oxfams Alonso sa: ”Att göra alla kontrakt mellan utvinningsindustrier och regeringar offentliga bör vara en förutsättning för givarnas bistånd vid förhandlingarna om affärer.

"Berörda samhällen bör ha ett ord om hur - och huruvida - olje-, gas- och gruvprojekt fortsätter, och deras regeringar bör utnyttja naturresursförmögenheten i sina länder för att hjälpa alla medborgare att lyfta ur fattigdomen."

New alliansen för livsmedelsförsörjning och nutrition

G7-ledarna upprepade sitt stöd för New alliansen för livsmedelsförsörjning och nutrition, lanserad av G8 i 2012, men de måste göra mer för att öka den offentliga sektorns investeringar i jordbruk för att tillgodose behoven hos småskaliga livsmedelsproducenter.

Alonso tillade: ”Den” nya alliansen ”kräver stora reformer för att förhindra att den tippar politiska reformer och företagens investeringar till förmån för storskaliga producenter på bekostnad av småskaliga producenter som har större behov av stöd. Den nya alliansen måste vara mer transparent och ansvarsfull. ”

I hela världen stöder cirka 500 miljoner små gårdar nästan två miljarder människor - nästan en tredjedel av den globala befolkningen. Den offentliga sektorns finansiering riktad för att tillgodose behoven och prioriteringarna hos småskaliga livsmedelsproducenter bör förbli en högsta prioritet eftersom beroendet av investeringar i den privata sektorn enbart kommer inte att gynna dem.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend