Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Reuven Rivlin valde 10th president staten Israel

DELA MED SIG:

publicerade

on

Reuven_Rivlin_2011Den 10 juni valdes Likuds seniorfigur och tidigare Knesset-talare Reuven Rivlin till den tionde presidenten i staten Israel efter att han tagit en seger över Hatnua-medlemmen Meir Sheetrit i den andra omgången av hemlig omröstning i Knesset, Israels parlament.

75-åriga Rivlin fick 63 röster i andra omgången, medan Sheetrit fick 53 röster.

Reuven Rivlin, en erfaren Likud-parlamentsledamot, valdes in i Knesset för första gången 1988.

Han kommer officiellt att ersätta Shimon Peres som tionde president när han avgår i juli efter en sjuårsperiod.

Rivlin föddes den 9 september 1939 i Jerusalem, då en del av det brittiska obligatoriska Palestina.

Rivlin utbildade sig och arbetade som advokat innan han gick in i politiken.

1978 valdes han in i Jerusalems stadsfullmäktige, en post han hade fram till 1988.

Annons

Mellan 1981 och 1986 var han medlem av det verkställande rådet för Israels nationella flygbolag El-Al.

Rivlin valdes in i Knesset med Likud 1988. Han förlorade sin plats 1992 men återtog den 1996.

Han tjänstgjorde som kommunikationsminister i Ariel Sharons regering (2001-2003).

Han var talman för Knesset 2003-2006 och 2009-2013.

2007 stod han mot Shimon Peres i det israeliska presidentvalet.

Rivlin är en ivrig anhängare av Beitar Jerusalem FC, efter att ha fungerat som juridisk rådgivare till och ordförande för Beitar Jerusalem Sports Association. 2013 fördömde han kraftigt de allmänt rapporterade rasistiska utbrotten från delar av Beitar Jerusalems anhängare.

Som talman i Knesset utvecklade Rivlin ett rykte som en övertygad anhängare av demokrati och medborgerliga friheter; många av hans beslut gjorde hans allierade till höger ilska.

2010 gjorde han ansträngningar för att förhindra att Haneen Zoabi MK:s parlamentariska privilegier tas bort, över hennes deltagande i Mavi Marmara-flottiljen och han har en vänskap med Ta'al MK Ahmed Tibi, trots deras olika åsikter om den israelisk-palestinska konflikten.

Rivlin är en veteran från Likud som anses vara en pålitlig försvarare av israelisk demokrati och Knessets oberoende; ett faktum som ledde till att han hamnade i konflikt med premiärminister Netanyahu under den senaste Knesset.

Även om han personligen motsätter sig tvåstatslösningen har han sagt att han inte skulle ingripa i besluten av Israels valda politiker.

I en intervju med Times of Israel betonade han vikten av presidentens neutralitet och sa: "Det är inte för presidenten att bestämma arrangemangen mellan Israel och palestinierna och arabvärlden ... utan att vara bryggan mellan åsikter, och för att underlätta dialog och förståelse.”

I en artikel beskrev han nyligen politiseringen av presidentskapet som ett hot mot institutionen. Han skrev: "På en konstitutionell nivå är presidentskapet symboliskt snarare än en källa till auktoritet." Han tillade: "Den valda regeringens plikt (och rätt) att regera tvingar presidenten att ge lämpligt stöd till regeringens beslut", även om presidenten personligen inte håller med om dessa beslut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend