Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Europeisk uppmaning till handling: "En hälsoarbetare för alla, överallt"

DELA MED SIG:

publicerade

on

hem-sjukvårdareVärlden saknar 7.2 miljoner hälsoarbetare. Detta hotar allvarligt människors hälsa över hela världen. Särskilt medel- och låginkomstländer är hårt drabbade. Partnerna i projektet hhälsoarbetare för alla och alla för hälsoarbetare (HW4All) uppmanar europeiska beslutsfattare att bidra till att säkra hållbara hälsoarbetare. De bjuder nu in relevanta institutioner och allmänheten att underteckna sin Call for Action "En hälsoarbetare för alla, överallt!"

Många europeiska länder rekryterar utbildad hälso- och sjukvårdspersonal i andra, ofta fattiga, länder. Denna kompetensflykt förvärrar ojämlikheten mellan länder och försvagar hälsosystemen, inom och utanför Europa. Tyvärr agerar man inte tillräckligt mycket över avtal om internationell rekrytering av hälsopersonal. 2010 sammanställde Världshälsoorganisationen (WHO) och dess medlemsländer en färdplan för att utveckla den globala hälsoarbetskraften: "WHO:s globala uppförandekod för internationell rekrytering av hälsopersonal". Den tar upp de grundläggande orsakerna till migration och kompetensflykt, utbildning av hälsoarbetare, kvarhållande, arbetsvillkor, ersättning och deras rättigheter. Trots koden uppmärksammar många länder knappast en hållbar ledning av hälso- och sjukvårdspersonal.

För att säkra hållbara hälsoarbetskrafter i framtiden, inom och utanför Europa, lanserar HW4All nu en uppmaning till handling till europeiska beslutsfattare, inklusive EU-institutioner och de nationella ministerierna och nyckelintressenter som är involverade inom områdena planering, utbildning, sysselsättning och rörlighet för hälsopersonal. Den innehåller följande rekommendationer:

  • Planera långsiktigt och utbilda självförsörjande arbetskrafter. Detta kommer att göra den internationella rekryteringen mindre angelägen och minska kompetensflykten.
  • Satsa på vårdpersonalen. Hälsovård av god kvalitet bidrar till god hälsa och ekonomisk utveckling. Budgetnedskärningar inom hälso- och sjukvården i europeiska länder leder till brist på utbildad vårdpersonal och migration.
  • Respektera rättigheterna för migrerande vårdpersonal. Många har tillfälliga kontrakt, låga löner och begränsat socialt skydd. Migrerande vårdpersonal har också rätt till en långvarig karriär.
  • Tänk och agera konsekvent på nationell, regional och global nivå. Politisk samstämmighet med utvecklingsmål är en rättslig skyldighet som är inskriven i Lissabonfördraget.
  • Spela din roll i kodimplementering. WHO-koden ger europeiska länder tydliga rekommendationer för att förverkliga lika rättigheter för hälsan, både i ursprungs- och destinationsländerna för migration av hälsoarbetare.

Call to Action är nu öppen för underskrifter på projektets webbplats. Den kommer att överlämnas till europeiska beslutsfattare vid en konferens nästa år.

HW4All uppmaning till handling

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend