Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Yttrande: Palestinierna kan inte bygga en regering som stöds av kidnapparna barn och mördare oskyldiga

DELA MED SIG:

publicerade

on

tony-blair-med-benjamin-netanyahuAv Yossi Lempkowicz

Hamas inblandning i förra veckans kidnappning av tre israeliska tonåringar som återvänder hem från skolan sätter den nyligen bildade palestinska enhetsregeringen i fokus.

När israeliska säkerhetsstyrkor fortsätter sin sökoperation efter de tre pojkarna arresterade de flera Hamas-ledare i samband med kidnappningen.

Försvarsminister Moshe Yaalon sa: "Hamas har börjat "betala ett högt pris, både när det gäller arresteringar och tillgångar."

Bortförandet har dock väckt frågor om livskraften för den palestinska enhetsregeringen som stöds av Hamas.

Palestinska tjänstemän som citeras i israeliska medier har föreslagit att detta skulle kunna få ett slut på försoningsprocessen.

Om det bevisas att Hamas låg bakom torsdagens kidnappning av tre israeliska tonåringar på Västbanken, kommer den palestinska myndigheten att omvärdera sin enhetspakt med Hamas, sa en hög tjänsteman vid den palestinska myndigheten. The Times of Israel på 16 juni.

Annons

Tjänstemannen sa att kidnappningen skulle markera ett brott mot överenskommelserna mellan Fatah och Hamas, och att deras enhetsavtal skulle bli ogiltigt.

Tjänstemannen, som talade på villkor av anonymitet, sa också att bedömningen inom palestinsk underrättelsetjänst är att Hamas, eller en fraktion inom Hamas, var ansvarig för kidnappningarna av Eyal Yifrach, Gilad Shaar och Naftali Frankel.

En palestinsk tjänsteman föreslog att "det fanns en överenskommelse om att Hamas skulle avstå från terroristattacker" som en del av enhetsavtalet. Han fortsatte att förklara, "Om det visar sig att Hamas är ansvarig för kidnappningen kommer de att ha passerat en röd linje och vi kommer inte att kunna fortsätta försoningen."

Kidnappningen följer på att den palestinska enhetsregeringen nyligen inrättades under en enda myndighet som stöds av den palestinska myndighetens (PA) president Mahmoud Abbas Fatah-fraktion på Västbanken och Hamas-härskarna i Gazaremsan.

sa Netanyahu på söndag, "Israel håller den palestinska myndigheten och president Abbas ansvariga för alla attacker mot Israel som härrör från palestinskt kontrollerat territorium."

– Hamas-kidnapparna kom från territorium under palestinsk myndighets kontroll och återvände till territorium under palestinsk myndighets kontroll, sa Netanyahu till Abbas i en telefon.

Under ett möte Tisdag med kvartettens sändebud Tony Blair sa premiärministern:

"Alla som stöder fred måste berätta för den palestinska myndigheten att de inte kan bygga en regering som stöds av kidnappare av barn och mördare av oskyldiga."

Blair uttryckte sin "upprördhet" över kidnappningen och kommenterade att "för Hamas har de ett mycket tydligt val att göra. Det kan inte finnas ett val som har politiskt engagemang å ena sidan och våld å andra sidan."

Dessutom har gränsregionen kring Gaza bevittnat sporadisk raketbeskjutning mot israeliska städer under de senaste dagarna. IDF har höjt sin styrka i södra Israel, inklusive ytterligare utplacering av Iron Dome antiraketsystem. Det israeliska flygvapnet har å sin sida inlett vedergällningsanfall mot Hamas och palestinska islamiska jihadbaser i Gaza.

Fram till april förra ett enhetsavtal hade PA samarbetat nära med israeliska säkerhetsstyrkor på Västbanken, ofta hjälpt dem att agera mot Hamas, som fortfarande är engagerat i att förstöra Israel.

Även om PA-styrkor hjälper den israeliska armén i sökandet efter de försvunna tonåringarna, kommer kidnappningen att väcka frågor om huruvida PA kan vara en säkerhetspartner för Israel samtidigt som den samordnar med Hamas.

Tjänstemän från Fatah-fraktionen inom den palestinska myndigheten (PA) president Mahmoud Abbas har ägnat de senaste dagarna åt att öppet slå ut mot den rivaliserande Hamas-fraktionen när bevis fortsatte att dyka upp – erkända av amerikanerna, av israelerna och av Fatah-tjänstemän själva – att terrorn Gruppen var kopplad till förra torsdagens bortförande av tre israeliska tonåringar som reste genom Västbanken.

Sedan bortförandet har de två palestinska partnerna talat med olika röster. Medan Fatah har fördömt kidnappningen, har Hamas hyllat den som en "heroisk operation".

Abbas har till och med instruerat de Fatah-dominerade säkerhetsstyrkorna på Västbanken att hjälpa Israel i jakten på de försvunna tonåringarna.

Däremot har Hamas fördömt Abbas hållning. Flera Hamas-ledare och talesmän i Gazaremsan har till och med uppmanat Abbas och den nya regeringen att omedelbart stoppa säkerhetssamordningen med Israel. De har kallat det för ett "hugg i ryggen på palestinskt motstånd och fångar" som hålls av Israel.

"De i det internationella samfundet som sa att president Abbas pakt med Hamas skulle främja fred kan nu bevittna de verkliga resultaten av denna union. I dag är det tydligt att Hamas har utnyttjat pakten för att stärka sin närvaro på Västbanken, vilket har lett till en ökning av terroristaktiviteten, säger en israelisk källa.

"Påståendet att den palestinska myndigheten inte är ansvarig för att attacken inträffade i ett område under israelisk kontroll är grundlöst. Det som är relevant är inte var attacken skedde utan var attacken uppstod. Hamas-gärningsmännen gav sig ut från territorium som kontrolleras av PA”, tillade källan.

Och det var just på basis av Abbas försäkringar om att enhetsregeringen skulle "avstå från våld och erkänna Israels rätt att existera", som Obama-administrationen och EU skyndade sig att meddela att de skulle arbeta med den nya regeringen, även när Hamas fortsatte att förneka Abbas påståenden.

"Om det visar sig att Hamas verkligen låg bakom kidnappningen av de israeliska ungdomarna, visar det att rörelsen har hållit sitt ord att använda försoningspakten med Fatah som ett sätt att flytta sina terroraktiviteter till Västbanken. Hamas yttersta mål är att utöka sin kontroll till Västbanken, och inte bara få nya jobb och löner från Abbas”, säger Khaled Abu Toameh, en arabisk israelisk journalist som skriver för Jerusalem Post och för New York-baserade Gatestone Institute.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend