Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Yttrande: Ukraina gasskuld: Att betala eller inte betala?

DELA MED SIG:

publicerade

on

storAv Anna van Densky

Stängningen av gasförsörjningen den 16 juni kom inte som en överraskning - ett resultat av ett misslyckande i samtalen mellan Ryssland och Ukraina som underlättats av EU eftersom det var Gazproms största kund och beroende av den ukrainska transiteringen. Den obetalda summan på 4.5 miljarder dollar utgör en del av ett problem: försörjningstryggheten är den andra, som bör lösas strukturellt för att undvika långsiktiga skador på bräckliga europeiska ekonomier som kämpar för att övervinna lågkonjunkturen. Medlemsländernas olika visioner om framtiden för EU:s energimarknad medför mer oro än en lösning.

Gazproms beslut att stoppa gratis leverans följde som ett svar på den ukrainska regeringens beslutsamhet att upprepa den avsatte presidenten Viktor Janukovitjs rekord när det gäller att erhålla minimipriset. Gazprom visade inget intresse av att subventionera Ukrainas integration i EU med tanke på den kommande undertecknandet av associeringsavtalet.

Den ukrainska logiken var inte helt klar, eftersom politiken att demonisera Rysslands president Vldimir Putin är en udda ursäkt för att avvisa lagförslagen. Försäljningen av miljarder energikubikmeter gas är inte i samma kategori som försäljningen av espressokaffe som främjas av en Hollywood-stjärna - säljarens charm krävs inte. Om ukrainarna menar allvar med sin avsikt att integreras inom EU, måste de notera att Europa alltid betalade för gasleveranser, trots att det inte var förtjust i sovjetiska ledare eller det kommunistiska systemet.

Att inte betala för gas är en "faux pas" eftersom det skapar verkliga ekonomiska svårigheter för EU. Dessutom undergräver det bilden av Ukraina som en värdefull partner – en stat som existerar på grund av internationella givares generositet och som kontinuerligt kräver ekonomiskt stöd, trots en väletablerad plutokrati med sju oligarker i regeringen och en miljardärspresident, knappast väcker sympati hos hårt beskattade européer. Tanken på att utvidgningen lägger en börda på Europa som skötare av länder vars ekonomier är förstörda av korruptionen och girigheten från deras egna eliter kommer definitivt inte att bidra till populariteten för Ukraina som medlem i EU-klubben.

Skapandet av Enegy Union som efterlystes av den polske premiärministern Donald Tusk byggt på "gasolidaritet" står i strid med de liberala ekonomierna, eftersom det påminner alltför mycket om Sovjetunionen. North Stream-rörledningen kan inte ersätta hela volymen gas som transporteras genom Ukraina. South Stream, med stöd av ekonomierna i södra Europa som Italien och Grekland, är helt klart en lösning, men för tillfället ett offer för politisk brottning, i ett försök att tvinga ryssarna att fortsätta att stödja den ukrainska ekonomin både i transitbetalningar avgifter och det påtvingade erbjudandet om billig gas.

Kampanjen med att profilera ryssarna som användare av gaskranen som vapen och demoniseringen av president Putin har dock blivit kraftigt överspelad och har haft motsatt effekt.

Annons

Ryssarna kom att förstå att de kommer att vara dåliga i vilket fall som helst eftersom det är deras traditionella roll i västerländsk politik: leveransen av gas till Ukraina gratis i ett halvår har inte gett dem någon kredit. Ukrainas utrikesminister Andrii Deshchytsia sjunger oanständigheter om president Putin till folkmassan som attackerar den ryska ambassaden i Kiev har fått ner ridån för en period av hopp i gaskonflikten.

Det nya ukrainska ledarskapets ständiga anklagelser om att Ryssland konspirerar mot en ung stats suveränitet och ser begäran om betalningar för gas som en del av en plan för "förstörelsen" av Ukraina håller inte, eftersom Sovjetunionen kollapsade för 24 år sedan och där är ingen skyldighet att sponsra den ukrainska ekonomin.

Under sommarmånaderna kommer gaskrisen inte att märkas så dramatiskt, eftersom det inte finns något behov av att värma upp byggnader och vintern verkar långt borta. Ändå är den stora frågan obesvarad: att betala eller inte betala Gazprom-räkningarna? President Putin kommer inte att förvandlas till Geroge Clooney genom ett trollslag, trots de miljarder som står på spel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend