Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Europarådet utmanade att "göra rätt historiskt val" framför Nagorno-Karabakh

DELA MED SIG:

publicerade

on

Agdam-Nagorno-Karabach-r0103s008Av Martin Banks

Europarådet (ER) har anklagats för att tillämpa "dubbelmoral" i sin behandling av Azerbajdzjan jämfört med Ryssland. Anklagelsen gjordes av Elkhan Suleymanov, en ledande azerbajdzjanska MP som försökte att lägga fram ett förslag som kräver sanktioner mot Armenien vid ett möte i Strasbourg den här veckan av Europarådets parlamentariska församling (PACE).

Rörelsen han utarbetat krävde att samma sanktioner tillämpas över Armeniens ockupation av Nagorno-Karabach som nyligen tillämpas på Ryssland över dess annektering av Krim.

Dock säger han att han tillfrågades på 23 juni genom sekretariatet för Europarådet, det organ som tar upp kränkningar av de mänskliga rättigheterna, att "vatten ner" rörelse så att, i stället för sanktioner det "vagt och bara" kräver "politisk handling" mot Armenien.

Speaking på 24 juni, Sa Suleymanov EU-Reporter: ”Detta är inte acceptabelt. Det motsvarar diskriminering av mitt land. Det är den största orättvisa man kan tänka sig. ”

Han varnade för att Europa riskerade att slösa bort ett "historiskt val" genom att vägra att agera mot armenisk aggression.

Furoren kommer efter att PACE i april antog en resolution om att upphäva Rysslands rösträtt på grund av dess "inblandning" på Krim och östra Ukraina. Moskva har sedan dess beslutat att bojkotta parlamentets församling.

Annons

Inför PACE sommarsessionen i Strasbourg den här veckan, Suleymanov, en av 12 azerbajdzjanska PACE delegater, lagt fram ett förslag kräver en "liknande behandling" Armenien "med tanke på dess ockupation av Nagorno-Karabach och sju omgivande azerbajdzjanska territorier för mer än två decennier ".

Förslaget lyder: "Församlingen bör tillämpa en enda standard och anta exakt likartade sanktioner mot den armeniska delegationen genom att stänga av sin rösträtt och utesluta den från församlingens ledande organ, tills slutet av den olagliga ockupationen av Azerbajdzjanska territorier."

Det undertecknades av 58 PACE medlemmar från 14 medlemsländer. Resolutionen kan fortfarande gå till omröstning av församlingen, men detta är nu inte kommer att vara till hösten.

Suleymanov tillade: "Ett stort antal parlamentsledamöter undertecknade detta resolutionsförslag och detta var en chans för mina andra PACE-medlemmar att inte göra en stund i historien. Förslaget mot Armenien erbjöd ett historiskt val."

PACE har tidigare antagit resolutioner som kräver Armeniens tillbakadragande från Nagorno-Karabakh, liksom FN: s säkerhetsråd, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europaparlamentet.

Men Suleymanov påpekade: "Detta dokument som jag lade fram var det första resolutionsförslaget som krävde tillämpning av sanktioner mot Armenien för dess ockupation av Azerbajdzjanska territorier som lagts fram i en internationell organisation på 22 år."

Han tillade: "Detta är en olaglig ockupation av Armenien som har erkänts av alla internationella organisationer och införa sanktioner mot Armenien skulle ha sänt en meningsfull signal om att detta yrke måste upphöra. Vi behöver konkreta åtgärder som vidtagits, liknande dem som vidtas mot Ryssland över annektering av Krim. Svaret från Europarådet administration, fast, representerar en bortkastad möjlighet. Den uppgår till dubbelmoral och jag är mycket besviken. "

Den Nagorno-Karabach dök upp i 1988 när Armenien gjorde territoriella anspråk gentemot Azerbajdzjan. Ett brutalt krig mellan de två sidorna bröt ut i 1991 bland kollapsen av det forna Sovjetunionen. Regionen Nagorno = Karabach var i Azerbajdzjan men det var befolkad huvudsakligen av armenier.

Upp till 30,000 1994 människor dödades och en miljon tvingades fly från sina hem innan en tuff vapenvila kom överens om 600,000. De flesta som fördrevs under kriget har aldrig fått tillbaka. Deras hemland liknar nu en krigszon. Uppskattningsvis 7 XNUMX azerbajdjaner, eller XNUMX% av landets befolkning, lever magra existenser i skolor, sjukhus eller universitetsbyggnader från sovjettiden - familjer på fem, sex eller sju personer som delar ett litet rum.

Kriget som förflyttat över en miljon azerbajdzjanier och armeniska väpnade styrkor har sedan dess ockuperat över 20% av Azerbajdzjans internationellt erkända territorium, inklusive Nagorno-Karabakh och sju angränsande regioner.

Den omtvistade regionen styrs av Armenien men Azerbajdzjan vill ha tillbaka. Det är fortfarande föremål för prickskytt eld från båda sidor.

FN: s säkerhetsråds fyra resolutioner om armeniskt tillbakadragande har inte verkställts till denna dag. Fredssamtal, förmedlat av Ryssland, Frankrike och USA genom OSSE Minsk-gruppen pågår, men förhandlingarna har till stor del varit resultatlösa hittills.

Inklämd mellan Ryssland i norr och Iran i söder, är oljerika Azerbajdzjan en strategiskt viktig aktör i regionen, inte minst för den roll den spelar för att säkerställa EU: s energisäkerhet.

Suleymanov sa att vägran att lägga sin ursprungliga rörelse till omröstning visade rådets uppenbara "ovilja" att hitta ansträngningar för att hitta en lösning på Nagorno-Karabakh-problemet "i överensstämmelse med Azerbajdzjans territoriella integritet och suveränitet".

"Av skäl mest känd för sig själv, verkar rådet mer avsikt att inte gunga båten", sade han.

I sin "land lägesrapport" om Azerbajdzjan, sade Europeiska kommissionen att 2013 var ett "avgörande år" i EU-azeriska bilaterala förbindelserna.

Azerbajdzjans deltagande i det östra partnerskapstoppmötet i Vilnius i november resulterade i undertecknandet av ett avtal om viseringslättnader och "betonade potentialen att vidareutveckla förbindelserna mellan EU och Azerbajdzjan". Förhandlingar fortsätter om associeringsavtalet och ett strategiskt moderniseringspartnerskap medan energifrågor fortsätter samarbetet.

Att införa sanktioner är mycket symboliskt för rådet eftersom det är det mest kraftfulla verktyget till dess förfogande. Suleymanov, 74 år gammal, sa att han hoppas kunna använda Azerbajdzjans sex månaders ordförandeskap i rådet, som startade på måndag, För att hjälpa lobbyn för hårdare åtgärder mot Armenien.
I ett tal till församlingen på tisdag, Tog Azerbajdzjans president Ilham Aliyev också upp frågan och sade att tvisten med Armenien är den "största av de problem vi står inför".
Det sätter hela regionen "i fara" och det "måste lösas".
Han tillade: "Nagorno Karabakh är en historisk och integrerad del av mitt land. I mer än 20 år har vi engagerat oss i förhandlingsprocessen, men armeniska ledarskapet är inte tillräckligt. Som ett resultat av ockupationen är våra historiska monument förstörda, våra moskéer har planats ut och våra kyrkogårdar förstörts. Konflikten måste lösas så snart som möjligt till förmån för alla. "

Men Suleymanov varnade för att ovilja att införa ryska stil sanktioner mot Armenien kan äventyra försöken att skapa allt starkare band mellan EU och Azerbajdzjan.

Han sa: "EU kan inte förvänta oss vårt stöd för närmare band om det inte stöder oss mer i vårt försök att få tillbaka vårt land."

Lawrence Sheets från International Crisis Group har varnat konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan har risken för att dra i "större regionala befogenheter".

”Det skulle betyda Nato-medlem Turkiet på ena sidan och Ryssland på den andra. Och med Iran bredvid och regionen som en viktig källa till olja och gas för Europa, skulle allvarliga strider få allvarliga konsekvenser. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend