Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Norges tidigare premiärminister vinner Tang-priset för hållbar utveckling

DELA MED SIG:

publicerade

on

Gro_Harlem_Brundtland1_2007_04_20Den 18 juni tilldelades Gro Harlem Brundtland, en tidigare statsminister i Norge, det första Tang-priset i hållbar utveckling som ett erkännande för hennes "innovation, ledarskap och genomförande av hållbar utveckling till gagn för mänskligheten".

Brundtland, med smeknamnet "gudmor för hållbar utveckling", var ordförande för Världskommissionen för miljö och utveckling (WCED) från 1984 till 1987. Nobelpristagaren Lee Yuan-tseh, ordförande i uttagningskommittén för Tang-priset, hedrade Brundtland för hennes ledarskap för hållbar utveckling som "angav de vetenskapliga och tekniska utmaningarna för det globala samfundet att uppnå en bättre balans mellan ekonomisk utveckling, miljöintegritet och social jämlikhet till gagn för hela mänskligheten." Brundtland fick ett kontantpris på NT$40 miljoner (US$1.33 miljoner) och ett forskningsanslag på upp till NT$10 miljoner.

Förutom Tang-priset för hållbar utveckling delades ytterligare tre Tang-priser ut: Den tidigare sydafrikanska domaren Albie Sachs vann Tang-priset för rättsstat; Den kinesisk-amerikanske historikern Yu Ying-shih tilldelades Tang-priset för sinologi; och James P. Allison från USA och Tasuku Honjo från Japan utsågs till gemensamma mottagare av det första Tang-priset för biofarmaceutisk vetenskap. Det tvååriga priset, som instiftades 2012 för att hedra ledare inom dessa fyra olika områden, har fått sitt namn från Tangdynastin (618-907 e.Kr.), en period som anses vara höjden av den klassiska kinesiska civilisationen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend