Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Västafrikanska ledare stöder ekonomiskt partnerskapsavtal med EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

17.arbetslöshet-e1273671019408.previewI ett drag som välkomnades av handelskommissionär Karel De Gucht, beslutade idag cheferna för 16 västafrikanska stater att underteckna det ekonomiska partnerskapsavtalet (EPA) med Europeiska unionen. “I am a firm believer in expanding our cooperation with Africa, a thriving continent full of opportunities. A partnership of equals with Africa has been one of my key priorities”sa José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommissionen. “I am therefore more than pleased to see the Economic Partnership Agreement with West Africa now set to become a reality. This agreement, with a strong development component at its heart, will pave the way for sustainable economic growth in West Africa, generating jobs and well-being for our citizens.”

De Gucht lade till: “We are building a privileged economic partnership with West Africa that will be a foundation of long-term growth and future prosperity in a region that is so close to Europe. To help the EPA deliver its promise for development, the EU and West Africa need to implement this deal as soon as possible.”

The agreement fully takes into account the differences in the level of development between the two regions. The EU will provide West African firms with conditions that are more advantageous than those that apply to European exports to Africa. In the negotiations, the EU committed itself to open its market to all West African products as soon as the agreement enters into force. In exchange, the EU accepted a partial and gradual opening of the West African market. Only if and when West Africa will be ready to grant more far-reaching concessions to the Europe’s main competitors, will the EU be able to claim those same improvements.

Enligt villkoren i avtalet kommer Västafrika att fortsätta att kunna skydda sina känsliga jordbruksprodukter från europeisk konkurrens, antingen genom att hålla tullarna på plats eller, när det är nödvändigt, genom att införa skyddsåtgärder. För att stödja lokal jordbruksproduktion har EU också gått med på att inte subventionera någon av sin jordbruksexport till Västafrika. Västafrikanska företag kommer också att ha mer flexibilitet att använda utländska komponenter samtidigt som de drar nytta av fri tillgång till EU-marknaden.

EU kommer att komplettera de västafrikanska partnernas insatser för att öppna marknaden med ett generöst biståndspaket. Den 17 mars bekräftade EU:s råd för utrikesfrågor EU:s stöd för åtminstone 6.5 miljarder euro för Västafrika under 2015-2020. Programmet för utveckling av ekonomiskt partnerskapsavtal (PAPED) kommer att spela en avgörande roll för att säkerställa att EPA främjar handel och attraherar investeringar till västafrikanska länder. Detta kommer att bidra till utveckling, hållbar tillväxt och minskad fattigdom.

Den slutliga formuleringen av avtalet bekräftades nyligen formellt av de tjänstemän som förhandlade fram texten. Den kommer nu att presenteras för de politiska beslutsfattarna, både i ECOWAS och EU, för undertecknande och ratificering.

Det ekonomiska partnerskapsavtalet involverar EU och dess medlemsländer, 16 västafrikanska länder (Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Liberia, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone och Togo), den ekonomiska gemenskapen av västafrikanska stater (ECOWAS) och den västafrikanska ekonomiska och monetära unionen (WAEMU).

Annons

The EPA establishes a partnership based on common objectives, asymmetrical obligations – in West Africa’s favour – and joint institutions including a Council, an EPA implementation committee, a Parliamentary Committee and a civil society forum.

Västafrika står för 40 % av den totala handeln mellan EU och alla AVS-regioner. EU tillhandahåller en stor del av den utrustning som bidrar till den ekonomiska tillväxten och utvecklingen i regionen. Den årliga europeiska exporten är värd cirka 30 miljarder euro. Västafrikansk export till EU står för 42 miljarder euro. Avtalet borde öka denna siffra ännu mer till förmån för våra afrikanska partner.

The EU Economic Partnership Agreements, which aim to help creating a “virtuous circle” of growth, stem from the Cotonou Agreement signed in 2000 between the EU and länder i Afrika, Karibien och Stilla havet(ACP). De regionala förhandlingarna med Västafrika startade i oktober 2003 och avslutades i februari 2014.

Mer information

EU:s förbindelser med Västafrika
Ekonomiska partnerskapsavtal

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend