Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Debatt: Ledamöterna kräver omedelbar vapenvila i Israel-Palestina-konflikten

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140716PHT52728_originalEn bild tagen från den israeliska gränsen till Gaza visar rök som väller upp från Gazaremsan efter ett israeliskt flyganfall den 16 juli ©BELGA/AFP/J.GUEZ

Ledamöterna från hela det politiska spektrumet fördömde den senaste vågen av våld i Gaza och Israel under en debatt på onsdagskvällen (16 juli) och uppmanade alla parter att omedelbart gå med på en vapenvila. De röstar i dag om en resolution om upptrappningen av våldet mellan Israel och Palestina.

Speaking on behalf of the EU’s high representative for foreign affairs Catherine Ashton, Italian foreign affairs under-secretary Benedetto Della Vedova, condemned “the indiscriminate launching of rockets towards Israel by militant groups in the Gaza Strip”, adding that “the Union deplores the growing number of civilian victims coming from the Israeli military operation”. Della Vedova called for an immediate cessation of all hostilities through a ceasefire agreement proposed by Egypt.

Cristian Preda, a Romanian member of the EPP group, said both sides should make credible efforts to relaunch the peace process and ensure peace and security for both Israelis and Palestinians. “The answer to this crisis is certainly not more violence,” he added.

Victor Boştinaru, a Romanian member of the S&D group, said: “The death of children and innocents is simply unacceptable.” He added that the EU’s role “is in mediating and calming the tension” but that “the European voice is still too shy and ineffective”.

Bas Belder, a Dutch member of the ECR group, stressed the humanitarian crimes perpetrated by Hamas: “To put it succinctly, Hamas is using its own citizens in the Gaza strip as shields. So it is no coincidence that Hamas is on the EU list of terrorist organizations.”

Ivo Vajgl, a Slovenian member of ALDE, said that the cycle of rising tension and aggression is disrupting any belief in lasting peace. “We have witnessed a humanitarian disaster… We need to condemn all the crimes that have taken place,” he said.

Annons

Martina Anderson, a UK member of the GUE/NGL group, called the draft joint resolution “a woeful attempt” that ignores the causes of the conflict. “Israel must lift the blockade on Gaza and stop the slaughter,” she said.

Tamás Meszerics, en ungersk medlem av den gröna gruppen, efterlyste en starkare resolution från Europaparlamentet. "Det nämns inget om Europeiska unionen i [utkastet] till resolution; det borde spela en nyckelroll i regionen och de närmaste länderna”, sa han.

Fabio Massimo, en italiensk medlem av EFDD-gruppen, uppmanade Europa att ta ställning mot extremism eftersom detta är fredens främsta fiende. "Vi är för de oskyldiga civila, som har otur att vara på fel plats vid fel tidpunkt", sa han.

Marcel de Graaff, en grupplös medlem från Nederländerna, sa att Hamas "är mördare och terrorister som inte lyssnar på förnuft. Vi måste sätta stopp för denna upptrappning och terror”.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend