Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Elmar Brok om utmaningar utomlands: 'Kartnskapet brinner'

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140716PHT52729_originalVarje dag florerar nyheter om väpnade konflikter i Ukraina, Irak och nu även i Israel och Palestina. Medan en part i Israel har gått med på en vapenvila, förhandlar europeiska ledare fortfarande om en lösning med Ryssland i Ukraina. Eftersom alla konflikter finns i Europas bredare grannskap spelar EU en viktig roll som medlare. Elmar Brok, tysk ledamot i EPP-gruppen som är ordförande i utrikesutskottet, presenterar sin bedömning av konflikterna.
Konflikten i Israel och Palestina blossar upp igen. Vad händer?
Det är alltid samma sak: radikala människor på båda sidor bekämpar varandra. I det här fallet vill Hamas förstöra fredsprocessen. De lyckas. Av den anledningen krävs ett brådskande vapenstillestånd. Hamas måste gå med på den vapenvila som Egypten föreslagit. Israel har redan gjort detta.
En annan konflikt rasar i Mellanöstern. Har Irak en framtid och vad betyder situationen för den större regionen?Jag tror att det bara finns en framtid om de shiitiska vinnarna av valet – Nuri al-Maliki och hans folk – är redo att bygga en inkluderande regering.
Shiiterna vill etablera en majoritetsregering, men om de inte inkluderar andra partier blir det splittring.

Vidare kommer fundamentalisterna att vara mer aktiva, även i Syrien. Regionen kan kollapsa. Irak skulle delas upp i tre delar. En del skulle kopplas till delar av Syrien. Den regionala ordningen skulle vara totalt förstörd.

Om vi ​​inte lyckas lösa denna konflikt kan det leda till långvariga spänningar och till och med krig.

På väg norrut pågår konflikten i Ukraina nu i ett halvår redan. Vilka åtgärder bör vidtas härnäst när det gäller konflikten i Ukraina?

Vi bör se till att Ukraina kan genomföra associeringsavtalet och förhandlingsavtalet. Landet måste bli ekonomiskt och politiskt stabilt och kunna genomföra nödvändiga reformer.

Vi måste stödja Ukraina så att separatisterna inte kan komma vidare. Det är viktigt att vi utökar OSSE:s uppdrag tillsammans med ukrainarna, så att gränserna till Ryssland kan kontrolleras och att såväl personal som vapen inte kan ta sig in i Ukraina på detta sätt.

Alla dessa konflikter ligger vid de östra gränserna eller i den större delen av Europeiska unionen. Får dessa konflikter konsekvenser för hur EU:s utrikespolitik är organiserad?

Annons

Vi behöver en erfaren EU-utrikesminister. Vi måste använda synergieffekterna av Europeiska unionen och enas om en gemensam politik för de avgörande frågorna.

Vi har ingen riktig politik när det gäller Ryssland; vi har ingen riktig politik när det gäller energi och utrikesfrågor. Medlemsstaterna måste inse att med många av dessa frågor bidrar gemensamma europeiska åtgärder till att förstärka våra intressen. Nu är det dags att förstå det.

Över 70 % av medborgarna vill ha en starkare gemensam utrikes- och säkerhetspolitik i Europa. Till skillnad från vissa nationella ministerier har medborgarna insett att endast genom att arbeta tillsammans har vi en chans att överleva i detta system.

Kvarteret brinner. Vi måste vara uppmärksamma på att vi fortfarande kan lugna ner situationen. Annars kan det vara skadligt för oss.

Intervjun ägde rum onsdagen den 16 juli.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend