Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Ledamöterna uppmanar Ryssland att samarbeta med den ukrainska fredsplanen

DELA MED SIG:

publicerade

on

606x340_271126Ryssland bör stödja den fredsplan som erbjuds av Ukraina, respektera vapenvilan och dra tillbaka sina legosoldater via reträttkorridoren, säger parlamentsledamöterna i en resolution som antogs på torsdagen. De uppmanar EU-länderna att förbjuda vapenförsäljning till Ryssland och hjälpa Ukraina att säkra sin gasförsörjning via omvända gasflöden. Ledamöterna säger också att de är beredda att ratificera associerings- och frihandelsavtalet med Ukraina.

In the resolution, passed by 497 votes to 121 with 21 abstentions, MEPs praise the Ukrainian president’s 15-point peace plan, which includes a ceasefire, retreat corridors for Russian mercenaries and an amnesty for those who have not committed “grave crimes”.

Parlamentet fördömer de proryska rebellernas och ryska legosoldaternas brott mot vapenvilan i juni. Det uppmanar Ryssland att stödja fredsplanen, dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen och tvinga rebeller att respektera vapenvilan, lägga ner sina vapen och dra sig tillbaka till Ryssland via den erbjudna reträttkorridoren.

Ledamöterna kräver också att alla gisslan omedelbart friges, i synnerhet den ukrainska flygvapnets navigatör Nadija Savchenko, som är fängslad och fängslad i Ryssland.

EU bör tala med en röst till Ryssland och Ukraina

Parlamentet uppmanar rådet och EU:s medlemsländer att minska EU:s beroende av rysk gas och att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland, inklusive inom ekonomiska, finansiella och energisektorer, och efterlyser ett kollektivt förbud mot försäljning av vapen till Ryssland.

EU member states should speak with one voice on the Ukrainian crisis to the Russian government, MEPs say, deploring the fact that some member states are “showing disunity” in this regard. Parliament asks member states to help Ukraine to secure the gas it needs via “reverse gas flow from EU neighbouring states”,  following the example of Slovakia, which signed a deal with Ukraine to this end.

The EU should facilitate an agreement allowing Ukraine to pay a competitive price for its gas and condemn the political use of energy resources by Russia. This undermines the EU’s trust in Russia as a trading partner, says the text.

Annons

Parlamentet är redo att ratificera associeringsavtalet

Ledamöterna välkomnar undertecknandet av det fullständiga associeringsavtalet mellan EU och Ukraina och frihandelsavtalet i slutet av juni och säger att de är redo att ratificera det. Avtalstexten, som kräver parlamentets formella stöd för att träda i kraft, mottogs nyligen av utrikesutskottet. Ledamöterna uppmanar också EU:s medlemsländer att parallellt påskynda sina egna ratificeringsförfaranden.

De betonar också att Ukraina, tillsammans med Georgien och Moldavien, en dag kan ansöka om medlemskap i EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend