Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Yttrande: Europeiska unionens toppmöte – att skjuta upp EU-utnämningarna var ett klokt beslut

DELA MED SIG:

publicerade

on

g7_summit_brussels_0Av Sir Michael Leigh

Europeiska rådets toppmöte den 16 juli hade förväntats leda till att en ny utrikespolitisk chef för Europeiska unionen skulle ersätta den avgående brittiska makthavaren Catherine Ashton. I ett rakt tal till Europaparlamentet dagen före toppmötet sa Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens tillträdande ordförande: ”Nästa höga representant för Europas utrikes- och säkerhetspolitik måste vara en stark och erfaren aktör att kombinera. nationella och europeiska verktyg, och alla de verktyg som finns tillgängliga i kommissionen, på ett effektivare sätt än tidigare."

Juncker vill att den nya höga representanten, som kommer att ha dubbelhatt som kommissionens vice ordförande för yttre förbindelser, ska samordna andra kommissionärers utrikespolitiska arbete. Han anser helt klart att en ledande figur skulle vara mest effektiv i denna roll. När regeringschefer från EU:s medlemsländer träffades i Bryssel mullrade Ukraina-Ryssland-krisen vidare; våldsamma utbyten mellan Israel och Hamas krävde ett ökande antal civila offer; och Libyen, Egypten och EU:s andra grannar i söder brottades fortfarande med stora ekonomiska och politiska problem.

Mitt i sådana trängande utmaningar för Europas utrikes- och säkerhetsmiljö sågs rådets misslyckande med att nominera en övertygande offentlig person till EU:s höga representant allmänt som ett bakslag. Ändå var EU:s beslut att skjuta upp nomineringen till den 30 augusti klokt. Detta kommer att möjliggöra en samsyn bland medlemsländerna om lämpliga kandidater för ett bredare spektrum av ledarpositioner. Italiens premiärminister Matteo Renzi anser att Italien har rätt till ett toppjobb i EU, utöver ordförandeskapet i Europeiska centralbanken, efter att dess kandidat förpassades till posten som Natos generalsekreterare i mars.

Vid EU-toppmötet pressade Renzi på för att posten som hög representant skulle gå till hans utrikesminister, 41-åriga Federica Mogherini, som har varit i tjänst sedan februari. Tidigare var hon utrikespolitisk expert i Renzis mitten-vänsterdemokratiska parti. Mogherini engagerade sig i en uppsjö av utländska besök före toppmötet och genererade avsevärt stöd. Men Sverige, Polen och några östeuropeiska EU-medlemsstater tyckte att hon var för tillmötesgående mot Rysslands president Vladimir Putin. En antydan om att de skulle kunna driva sitt motstånd till en omröstning i Europeiska rådet, ett organ som normalt fattar beslut i samförstånd, räckte för att övertyga nuvarande rådsordförande Herman Van Rompuy om att det krävdes mer tid och svalare huvuden för att ta en balanserad beslut om en rad topputnämningar.

EU har nu sex veckor på sig att välja en utrikespolitisk chef som en del av ett bredare paket av utnämningar. Detta kommer att omfatta ordförandeskapet för Europeiska rådet och för den grupp av finansministrar som övervakar euroområdet. Andra poster, som vicepresident för ekonomiska och monetära frågor, kan komma att tas med i paketet för att förbättra möjligheterna att nå enighet. Toppmötets andra huvuduppgift var att komma överens om nya sanktioner mot Ryssland. Dessa nya sanktioner, som samordnades med USA, följer på Rysslands underlåtenhet att hörsamma uppmaningar från Bryssel och Washington att stoppa gränsöverskridande stöd till ryska separatister i östra Ukraina. Sedan toppmötet har behovet av att begränsa flöden av vapen till separatisterna blivit ännu mer akut efter den tragiska nedskjutningen av ett Malaysian Airlines passagerarplan över territorium som kontrolleras av separatisterna.

EU:s nya åtgärder riktar sig till såväl enheter som individer och begränsar ekonomiskt bistånd och lån till Ryssland. De åtföljs av hårdare amerikanska åtgärder mot energibolag som drivs av medlemmar i Putins koteri. Av denna anledning har Kremls ilska främst riktats mot Washington. USA:s handel med Ryssland är knappt 10 procent av EU:s, vilket gör det friare att agera, enligt många européers uppfattning. Ändå kommer det att falla på EU att lindra alla ekonomiska vedergällningsåtgärder som Moskva vidtar mot Ukraina och Moldavien för att de skrivit långtgående avtal med EU. Under de senaste dagarna har Putin utan framgång försökt att iscensätta sådana åtgärder inom den ryskledda eurasiska tullunionen. Han har mött motstånd från de andra medlemsländerna – Kazakstan och Vitryssland – som båda fruktar påverkan på deras ekonomier och en växande rysk dominans.

Annons

Detta innebär att Putin kan ta till ensidiga ryska handelsåtgärder, vilket undergräver trovärdigheten hos hans mycket uppmärksammade Eurasiska union. Trots första framträdanden har detta varit ett toppmöte i Europeiska rådet som visade de flesta EU-ledare i ett mogen och mätt humör. Nästa möte den 30 augusti kommer sannolikt att ha mycket bättre förutsättningar att fatta välgrundade beslut om EU:s framtida ledarskap.

Sir Michael Leigh är senior rådgivare till den tyska Marshallfonden i USA.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend