Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Storbritanniens premiärminister märker att MH17-plankraschen är "det avgörande ögonblicket" för Ryssland

DELA MED SIG:

publicerade

on

_76415467_023236166-1Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt att Malaysia Airlines krasch i östra Ukraina är ett "avgörande ögonblick" för Ryssland. 298 människor dog, inklusive 10 britter, när flyg MH17 kraschade i ett pro-ryskt rebellkontrollerat område förra veckan.

Cameron sa att Moskva "spår på Ukraina-konflikten" genom att beväpna rebellerna, som anklagas för att ha störtat jetplanet.

Han sa att det var osannolikt att planet sköts avsiktligt – men varnade för "hårtslående" sanktioner om Moskva inte ändrade kurs mot Ukraina.

Cameron sa att det fanns "ilska" över vad som hade hänt och uppmanade Moskva att sluta träna separatister och förse dem med vapen.

"Klart val"

Samtidigt har rebeller i östra Ukraina överlämnat två färdskrivare från det störtade planet till malaysiska experter.

Och ett tåg som fraktade kroppar från olycksplatsen lämnade en station vid närliggande Torez till staden Charkiv.

Annons

Cameron efterlyste "ohindrad tillgång" till olycksplatsen för internationella utredare och för att kroppar skulle repatrieras.

John Alder, John Allen, Stephen Anderson, Robert Ayley, Cameron Dalziel, Glenn Thomas, Liam Sweeney, Ben Pocock, Richard Mayne och Andrew Hoare De 10 brittiska offren (medsols från överst till vänster): John Alder, John Allen, Stephen Anderson, Robert Ayley, Cameron Dalziel, Glenn Thomas, Liam Sweeney, Ben Pocock, Richard Mayne och Andrew Hoare

Till parlamentsledamöter i Commons sa premiärministern: "Kontexten för denna tragedi är Rysslands försök att destabilisera en suverän stat, kränka dess territoriella integritet och beväpna och utbilda tjusig milis."

Han sa att "bevisets vikt" pekade på att jetplanet sköts av en missil som avfyrats av pro-ryska separatister och att "en konflikt som kunde ha begränsats av Moskva, istället har underblåsts av Moskva".

 Övervakare från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har inspekterat tågvagnar där kropparna förvaras

Han sa: "President Putin står inför ett tydligt val när det gäller hur han bestämmer sig för att svara på denna fruktansvärda tragedi. Jag hoppas att han kommer att använda det här ögonblicket för att hitta en väg ut ur denna variga och farliga kris genom att avsluta Rysslands stöd till separatisterna.

"Om han inte ändrar sin inställning till Ukraina i det här så måste Europa och västvärlden i grunden ändra vår inställning till Ryssland."

Cameron sa att resten av EU inte längre kunde "blunda" för krisen.

Om Moskva inte "byter kurs", sade han: "Ryssland kan inte förvänta sig att fortsätta åtnjuta tillgång till europeiska marknader, europeiskt kapital, europeisk kunskap och teknisk expertis medan hon underblåser konflikter i ett av Europas grannländer."

Medlemmar av det ukrainska nödministeriet samlas innan de lämnar kraschplatsen för Malaysia Airlines Flight MH17 FN har krävt en fullständig internationell utredning av kraschen

Ersättare för Labour-ledaren Ed Miliband, som har träffat president Barack Obama i USA, sa Harriet Harman, partiets vice ledare: "Bevisen växer för att detta inte bara var en tragedi utan ett fruktansvärt brott."

Hon kallade det ett "översiktsögonblick för Europa" och tillade: "Europa måste visa sin sorg men det måste också visa sin styrka."

Och senare sa Miliband: "Jag är rädd att det som har gjorts hittills har visat sig vara otillräckligt. Och jag tror att vi måste visa och följa den ledning som har tagits av president Obama, och Europa måste ta steget."

Vice premiärminister Nick Clegg sa att EU hittills har misslyckats med att "agera med rätt kollektiv beslutsamhet", men att det var "en stämningsförändring" när det gäller sanktioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend