Anslut dig till vårt nätverk!

Denis MacShane

Europarådet borde be om ursäkt för att han smutsade ner Kosovos premiärminister Hashim Thaci efter att EU:s rapport klarat honom från organhandel

DELA MED SIG:

publicerade

on

thaci-superJumboAv Denis MacShane

Europeiska unionen har sagt att det inte finns några bevis som kopplar Kosovos premiärminister Hashim Thaçi till organskörd och människohandel under frihetskriget 1999 där Kosovo befriades från serbisk ockupation och förtryck.

Clint Williamson, en amerikansk advokat, har efter en fyraårig utredning för EU kommit fram till att Hashim Thaçi inte var inblandad i att döda serbiska fångar och utvinna deras organ.

This contradicts a notorious Council of Europe report written by a Swiss liberal parliamentarian, Dick Marty. Published in December 2010 the report described in lurid terms allegations that Thaci had been involved in human organ trafficking. The UK’s väktare newspaper was typical of much of European and world press in treating the Council of Europe report as sober and authoritative. Under the headline ‘Kosovo PM is head of human organ and arms ring, Council of Europe reports’  the väktare depicted Thaci as a monster:  “Kosovo’s prime minister is the head of a ‘mafia-like’ Albanian group responsible for smuggling weapons, drugs and human organs through eastern Europa, enligt a Europarådet utredningsbetänkande om organiserad brottslighet.

“Hashim Thaçi is identified as the boss of a network that began operating criminal rackets in the run up to the 1998-99 Kosovo war, and has held powerful sway over the country’s government since.” (14 December 2010)

Andra tidningar hade liknande rapporter och rubriker som attackerade Thaci i högst personliga ordalag på grundval av Marty-anklagelser som godkändes med tanke på global framträdande plats, eftersom de publicerades av Europas högsta organ med uppgift att försvara mänskliga rättigheter.

Europarådets rapport kritiserades då kraftigt av Sir Geoffrey Nice QC, den brittiske advokaten som åtalat Slobodan Milosevic i Haag och är en världsexpert på brott som begåtts på sydöstra Balkan.

Annons

I en artikel publicerad i London recension av böcker, anklagade Nice Marty och Europarådet för att svälja den serbiska propagandalinjen som alltid har försökt avbilda den unge studentledaren som blev politisk talesman och chefsförhandlare för Kosovos befrielsearmé som en galen organskördare som på något sätt lyckats skapa sterila förhållanden i slagfältet för framgångsrik skörd av mänskliga organ.

Nice sa att Marty och Europarådet hade hittat på vittnesuppgifter och förlitat sig på hörsägenbevis från underrättelsetjänster med en politisk agenda. Nice avslutade hans London recension av böcker article with the question were the Marty claims “perhaps, part of a media campaign to obstruct the recognition of Kosovo as an independent state?”

Marty-rapporten stöddes av ryska och serbiska delegationer till Europarådet, men den är nu misskrediterad. Marty har gått i pension från politiken och har vägrat att samarbeta med journalister eller utredare som vill fråga honom om källorna för hans anklagelser mot Thaci och varför han valde att använda Europarådet på ett så partiskt sätt mot en vald europeisk regeringschef.

Thachi erbjöd sig omedelbart att samarbeta med alla förfrågningar. Eulex, EU:s lag- och rättskommission i Kosovo bad Clint Williamson att genomföra en oberoende utredning. Williamson är en diplomat och åklagare som tjänstgjorde som USA:s allmänna ambassadör för krigsförbrytelser och hade lett EU:s särskilda utredningsgrupp som inrättades 2011 för att undersöka anklagelserna om Europarådet.

Dess huvudrapport som publicerades idag rensar Thaci fullständigt. Den bekräftar att vissa höga personer i den kosovanska befrielsearmén begick krigsförbrytelser och borde åtalas. Detta har länge accepterats i Kosovo och Thaci-regeringen har alltid samarbetat med Haagtribunalen för att skicka alla åtalade män för utredning och rättegång.

Williamson-rapporten bekräftar att krigsförbrytelser begicks på båda sidor i den intensiva och bittra konflikten som bröt ut 1998 efter den 20 år långa fredliga kampanjen av kosovaner ledd av Ibrahim Rugova behandlades med förakt av Milosevic-regimerna. Tony Judt, historikern för efterkrigstidens Europa beskrev "Milosevics fortsatta misshandel – massakrer – av albanerna i Kosovo." Nyligen upptäcktes massgrav i sydöstra Serbien med 250 kosovanska kroppar som hittades i dem.

Clint Williamson säger att Europarådets rapport om krigsförbrytelser begångna av delar av UCK var korrekt. Men han finner inget som associerar Hashim Thaci med krigsförbrytelser, än mindre Europarådet hävdar upprepade av världspressen att Kosovos premiärminister var "ansvarig för att smuggla mänskliga organ genom Östeuropa".

Det fanns en senare skandal som involverade en turkisk kirurg som öppnade en klinik i Pristina där fattiga människor sålde sina organ för att användas för transplantationer till rika människor i Mellanöstern med kroniska njursjukdomar. Kliniken lades ner och läkaren väcktes åtal.

Men Marty hävdar att Thaci använde en kirurgkniv för att utvinna organ medan förhandlingarna vid Rambouillet var nonsens 2010 och ses nu som nonsens idag.

Åtminstone är Europarådet skyldig premiärminister Thachi en ursäkt. Ryssland har nu lämnat Europarådet efter att det kritiserades vid aprilmötet i rådets parlamentariska församling för dess annektering av en del av Europarådets medlemsland, Ukraina.

Kosovo och Serbien har nu etablerat mycket bättre förbindelser eftersom Thacis diplomatiska ansträngningar att ta sitt land i riktning mot EU lönar sig. Serber i Kosovo deltog fullt ut i valet i juni och det finns nu 9 serbiska ledamöter i Kosovos parlament – ​​proportionellt mer än deras andel av Kosovos totala befolkning.

Europarådet kan gottgöra utstrykningarna mot Hashim Thaci i sin rapport från 2010 genom att vidta åtgärder för att integrera Kosovo fullt ut i sitt arbete.

Denis MacShane var minister för Balkan i Storbritanniens regering 2001-2005 och brittisk delegat till Europarådet 2005-2010. Hans bok Varför Kosovo fortfarande spelar roll publicerades 2011 av Haus Publishing, London.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend