RMG sektorn i Bangladesh: Ett år efter tragiska Rana Plaza kollaps

| Juli 29, 2014 | 0 Kommentarer

h_50804486Den färdiga plagg (RMG) industri Bangladesh kom under globalt fokus förra året, men under mycket tragiska omständigheter.

Bara en månad sedan var den första årsdagen av Rana Plaza fabriken kollaps när mer än 1,100 människor dödades och 2,500 skadades när ett plagg fabrik i Bangladesh kollapsade.

Ismat Jahan, den Bangladesh EU-ambassadör, sade att sådana till minne händelser är "viktiga möjligheter för reflektioner och inventering".

Hon tillade: "Vad gick fel, vad som kan och måste göras och var vi står? Rana Plaza tragedi liksom Tazreen brand tragedin tvivlar kvar outplånliga ärr i vårt kollektiva minne. Detta har dock fungerat som en väckarklocka, men man måste erkänna att det kom på en mycket hög kostnad med förlusten av många värdefulla liv. "

Hon sade att det nu finns en växande nationell reawakening i Bangladesh att mycket återstår att göra för att förbättra fabriken säkerhet och arbetstagares rättigheter i RMG sektor som står för mer än 80% av landets export och sysselsätter 4 miljoner människor, främst kvinnor.

"Det finns många och varierande utmaningar för att säkerställa en säker och hållbar RMG industrin och Bangladesh Regeringen är fast besluten att ta itu med dessa utmaningar med samarbete och stöd från berörda parter. "

Hon sa Bangladesh samarbetar med Internationella arbetsorganisationen (ILO), EU och andra utvecklingspartners, inklusive Storbritannien, Kanada, Nederländerna ta "konkreta" åtgärder mot bestämda och mätbara resultat i att ta itu med säkerhetsfrågor, säkerhet och arbets i RMG sektorn .

"Det har varit" betydande framsteg som gjorts under det senaste året och den senaste uttalandet från EU: s handelskommissionär talesman i samband med den första årsdagen av Rana Plaza byggnaden kollapsade erkänt att EU har sett betydande framsteg när det gäller säkerhet och hälsa och i den förbättrade respekt för arbetstagarnas rättigheter i Bangladesh. "

Diplomaten tillade: "Bangladesh djupt värderar det stöd som det har fått från EU som utvecklingspartner. Bangladesh förmåner från EBA (föredragna handelsområde) arrangemang som den har på EU-marknaden. Detta har i hög grad bidragit till att öka RMG som huvudfråga export till Europa i den post-MFA period.

"Därför bör RMG sektorn lida en betydande del av utvecklingsvinster i Bangladesh skulle vara i riskzonen. Samtidigt, framgång EBA BangladeshSom EU: s utrikespolitiska verktyg för socioekonomisk höjningen och egenmakt för kvinnor, kan visas upp. Det skulle därför vara till ömsesidig intresse Bangladesh och EU att se ohämmad fortsättning av EBA anläggningen.

"I detta syfte, Bangladesh har välkomnat sådana initiativ som främjar engagemang i EU för att garantera säkra arbetsförhållanden och förbättrade arbetsrättigheter i RMG fabriker. I samma anda, Bangladesh skulle också förväntar sig att EU spelar en aktiv roll för att garantera "rättvis prissättning" av sina RMG export, bland annat genom ytterligare ingrepp varumärkena.

"Det har rapporterats att priset per enhet för klädimport från Bangladesh har gått ner avsevärt sedan Rana Plaza kollaps vid en tidpunkt då tillverkarna är nu tvungna att betala mycket mer i form av högre löner, transport och allmännyttiga avgifter. Medan en ökning av lönerna är logiskt, samtidigt den nedåtgående trend i prissättningen av RMG produkter från Bangladesh måste åtgärdas beslutsamt. Annars försök att förbättra skick i fabrikerna inte skulle vara hållbar på lång sikt. Det är också viktigt för privata initiativ för att fullgöra sina skyldigheter till följd av stängningen av fabriker som finns osäkra efter inspektion. De måste vara tillmötesgående i att betala sin andel i förlorade löner de friställda arbetarna. Det handlar om att arbeta tillsammans för att förbättra säkerheten och förändra livet för de arbetare som producerar för dem. "

Det uppskattas att efter stängningen av 16 fabriker hittills har vissa 18,000 arbetare vände arbetslösa natten.

Hon sade att EU kan uppmuntra varumärken och återförsäljare att göra nödvändiga bestämmelser för att dela kostnaderna för renovering av fabrikerna där de källa i.

"Detta skulle garantera snabb och säker återupptagande av de stängda fabrikerna."

"Förbättringen av arbetsvillkoren skulle vara i stort sett ofullständig om de nuvarande initiativ misslyckas att införliva underleverantörs fabriker under korrigerande åtgärder. Det finns en uppenbar brist på förståelse bland alla berörda parter i detta avseende. De privata initiativ är bekymrade över endast de fabriker som de direkt import som står på enbart 2,000 fabriker .Thus en betydande antal fabriker ur totala 4,000 aktiva fabriker skulle förbli utanför räckvidd för grundlig inspektion. Det finns ett akut behov av att ta itu med situationen och förbättra skick och säkerhetsfrågor inom alla produktionsenheter i RMG försörjningskedjor. "

Ambassadören sade: " Bangladesh Regeringen är orubbliga i sitt åtagande att åstadkomma rätt typ av förändringar i RMG sektorn Bangladesh med ett kontinuerligt stöd och engagemang från alla berörda parter och utvecklingspartners samt arbetsmarknadens parter. Det är en kollektiv strävan. Det sägs ofta att villkoren för stora motgångar ta fram det bästa hos människor.

Bangladesh får inte vackla. Det måste sträva efter att få ut det bästa ur denna situation. Det finns ett behov för en hållbar och beslutsamt partnerskap för att uppnå detta mycket mål. "

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Bangladesh, katastrofer, världen