Anslut dig till vårt nätverk!

EU

"Att överbrygga klyftan: implementera ursprungsbefolkningens rättigheter"

DELA MED SIG:

publicerade

on

ursprungsbefolkningar-FN"Vi måste säkerställa deltagande av ursprungsbefolkningar – kvinnor och män – i beslutsfattande på alla nivåer. Detta inkluderar diskussioner om att påskynda åtgärder för att uppnå Millennieutvecklingsmålen och definiera utvecklingsagenda efter 2015." - FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon

Den internationella dagen för världens ursprungsbefolkningar (9 augusti) utropades första gången av generalförsamlingen i december 1994, för att firas varje år under det första internationella årtiondet för världens ursprungsbefolkning (1995 – 2004).

År 2004 utropade församlingen ett andra internationellt årtionde, från 2005 – 2014, med temat "Ett årtionde för handling och värdighet". Fokus för årets internationella dag är "Bridging the gap: implementing the rights of urfolks". Temat syftar till att belysa vikten av att implementera ursprungsbefolkningars rättigheter genom politik och program på både nationell och internationell nivå som arbetar tillsammans mot detta gemensamma mål med regeringar, FN-systemet, ursprungsbefolkningar och andra intressenter.

Ett speciellt evenemang vid FN:s högkvarter i New York kommer att hållas fredagen den 8 augusti, kl. 15-18, med FN:s generalsekreterare, generalförsamlingens president, vice ordförande för FN:s ständiga forum för urfolksfrågor, en delegat från en medlemsstat, en representant för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheters kontor och en representant för ursprungsbefolkningen. Evenemanget kommer att webbsändas bor här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend