Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

EU ökar humanitärt bistånd för att hjälpa offren för förvärrade krisen i Somalia

DELA MED SIG:

publicerade

on

f01_26118117Europeiska kommissionen ger ytterligare 10 miljoner euro till Somalia som svar på de ökande humanitära behoven där. Detta kommer att hjälpa till att reagera på den allvarliga mat- och näringskris som somalier för närvarande står inför, och kommer att tillhandahålla grundläggande hälsovård och kosttjänster, tillgång till mat, vatten, sanitet samt husrum och hushållsartiklar för de mest utsatta människorna.

"En annan svår torka härjar Somalia och förvärrar effekterna av konflikter och extrem fattigdom. Fler och fler familjer går utan mat, fler människor flyr sina hem på grund av konflikten, och humanitära arbetare fortsätter att kämpa för att komma åt dem som behöver deras hjälp. Landets lidande människor behöver ett uppsving av internationellt humanitärt bistånd för att undvika att hamna i en hungersnöd lika katastrofal som den 2011. Europa agerar nu, och jag uppmanar andra givare att ansluta sig till oss innan det är för sent," sa Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.

Den nya finansieringen uppgår till 49 miljoner euro för kommissionens bidrag till humanitärt bistånd för Somalia 2014. Det kommer att rikta sig till de människor som har störst behov och kommer att kanaliseras genom Europeiska kommissionens humanitära partner, inklusive FN-organ och icke-statliga organisationer.

Bakgrund

Tre år efter att en hungersnöd härjade i delar av Somalia, hotas landet av ännu en hungerkris. Livsmedelssäkerheten har försämrats kraftigt, särskilt i södra centrala Somalia som ett resultat av dåligt regn, begränsad tillgång och konflikter som stör ekonomiska och jordbruksaktiviteter. Torka har förklarats i sex regioner i södra centrala Somalia i juli i år.

Mer än 2.9 miljoner människor är i behov av hjälp, av vilka 857 000 befinner sig i en krissituation. Mer än 200,000 50,000 barn under fem år är akut undernärda och runt XNUMX XNUMX riskerar att dö utan behandling.

Det finns mer än en miljon internflyktingar somalier som representerar 75 % av dem som är i akut behov av hjälp.

Annons

Att ge hjälp i Somalia är extremt svårt. Humanitära arbetare möter säkerhetshot och begränsad tillgång till människor i nöd, vilket gör Somalia till en av världens farligare platser för humanitära insatser.

Mer information

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd
Kommissionär Georgievas webbplats
Faktablad om EU:s humanitära arbete i Somalia

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend