Anslut dig till vårt nätverk!

Chatham House

Västvärlden behöver en "off ramp" för Putin i Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140805 PutinYttrande av John Lough, Associate Fellow, Ryssland och Eurasia-programmet, Chatham House

USA försåg Ryssland av misstag med en öppning i Syrien angående kemiska vapen som Vladimir Putin utnyttjade till fullo. Västländer behöver nu göra en tydlig och medveten ansträngning för att visa Putin ett utträde från Ukraina och förhindra en ytterligare allvarlig upptrappning av krisen. 

Efter att "små gröna män" tog kontroll över Krims parlament i februari i det första skedet av Moskvas annektering av halvön, talade amerikanska diplomater om att hitta en "avfart" för Vladimir Putin för att stoppa honom att gå längre. Ändå fanns det ingen indikation på vad som kunde övertala honom att handla på annat sätt.

Kreml såg Maidan-revolutionen som det senaste västerländska försöket att dra bort Ukraina från Ryssland. För en synbart rasande rysk president verkar hämndlogiken ha varit övertygande, oavsett konsekvenserna. Samtidigt har Rysslands ansträngningar att förverkliga sin idé om ett federaliserat Ukraina runnit ut i sanden. Upproret i östra Ukraina, anstiftat av Moskva och med stöd av krigare och vapen, har varit ett spektakulärt misslyckande, och har bara tjänat till att belysa bristen på stöd för separatism i östra Ukraina och förena mycket av resten av landet mot Ryssland.

Samtidigt har Rysslands relationer med sina västerländska partner drabbats av en hastig försämring, som kulminerat i ekonomiska sanktioner som är mycket skadliga för Ryssland. Det finns nu också en insikt i Ryssland att Moskvas politik till stöd för federalisering i Ukraina har potential att provocera fram separatism inom själva Ryska federationen. Om det någonsin behövts en "avfart" för Putin så är det nu. Om inte han och hans siloviki-rådgivare kan hitta ett ansiktsräddande sätt att vända på sin nuvarande politik gentemot Ukraina, kommer han att förbli låst i eskaleringslogiken, vilket riskerar att behöva engagera markstyrkor för att motverka den ukrainska arméns framsteg.

Efter att ha släppt ut en våg av nationellt-patriotiska känslor i Ryssland, är Putins största svårighet att inte ha råd att förlora – eller åtminstone se att förlora. Hur mycket han än tror att han kan samla nationen bakom sig mot vad som kan framställas som den senaste västerländska aggressionen mot Moder Ryssland, kan stödet börja falla sönder om ett stort antal ryska soldater mister livet i kampen mot ett broderligt folk. Mot bakgrund av sjunkande levnadsstandard skulle Putin ha goda skäl att oroa sig för säkerheten i sitt system. Nästa fas av Ukrainakrisen i Moskvas förbindelser med EU kommer sannolikt att kretsa kring säkerheten för gasförsörjningen inför vintern.

Förhandlingarna mellan Moskva och Kiev om priset för Ukrainas gasimport från Ryssland förblir låsta, eftersom Ukraina för närvarande inte köper gas från Ryssland. Detta är inte en hållbar position för någondera sidan, eftersom Ryssland måste garantera gasflöden genom Ukraina till sina europeiska kunder medan Ukraina behöver tillräckligt med gas för att överleva vintern. Det har inget alternativ till att köpa rysk gas. Om västländer vill skylta en avfart till Putin och söka en bredare lösning av Ukrainakrisen, ger gasfrågan möjligheten att föra Kiev och EU:s medlemsländer till bordet. Detta är möjligt utan ett stort fynd eller boende med Moskva på Ukrainas bekostnad.

Annons

Konturen av en överenskommelse som kan fungera för både Kiev och Moskva är tydlig: För det första vinner Ryssland över separatistiska styrkor för att stoppa upproret i utbyte mot ett slut på Kievs antiterroristoperation och garantier för en starkare representation av de östliga regionerna i regeringen, inklusive direkta val av guvernörer och ökat regionalt självstyre. Kiev kan i alla fall inte göra något mindre om det ska ge befolkningen i östra Ukraina en framtid. För det andra åtar sig Kiev att inte fortsätta att bli medlem i Nato utan stöd från en överväldigande majoritet av befolkningen (kanske 70 procents stöd i en folkomröstning). På så sätt skulle Nato-medlemskapet för Ukraina kunna ställas på botten utan att formellt utesluta det.

I gengäld släpper Moskva sina invändningar mot att Ukraina ska fortsätta sina relationer med EU och går med på att inte hindra genomförandet av associeringsavtalet. För det tredje garanterar Kiev ett fortsatt skydd av det ryska språket i Ukraina (redan en bestämmelse i 2004 års konstitution) med bevarande av några delar av 2012 års språklag som gjorde det till ett officiellt språk i södra och östra delen av landet. Återigen, Kiev kommer att ha lite att förlora på språkfrågan eftersom det måste visa en viss flexibilitet för rysktalande i öst för att säkra deras lojalitet. Putin är naturligtvis inte en man som tror på win-win-resultat.

Men inför utsikten att ses i Ryssland för att ha förlorat sin kamp med väst om Ukraina, kan han inte vara okänslig för det allt mer akuta behovet av att ändra sitt spel och hitta en väg ut.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend