Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Europas stöd till humanitära åtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

dc38bce0-277d-43cf-aa46-77350a94f5eaVarje år den 19 augusti uppmärksammas Världsdagen för humanitärt bistånd till minne av offren för attacken mot FN:s högkvarter i Bagdad (Irak) 2003 som orsakade 22 människors död, inklusive FN:s särskilda representant i Irak Sergio Vieira de Mello .

Europeiska unionen – kommissionen och medlemsländerna – är världens största givare av humanitärt bistånd. EU:s arbete på detta område har ett överväldigande stöd från europeiska medborgare: nio av tio säger att det är viktigt att EU finansierar humanitärt bistånd enligt den senaste Eurobarometerundersökningen.

EU-kommissionen hjälpte 124 miljoner människor i mer än 90 länder under 2013 och i år fortsätter den att hjälpa de som har störst behov, inklusive offren för konflikterna i Syrien, Centralafrikanska republiken och Sydsudan, överlevande från naturkatastrofer i Asien , de som drabbats av matosäkerhet i Sahel och utsatta befolkningar som är fångade i "bortglömda" kriser som den svåra situationen för colombianska flyktingar eller konflikten i Kachin i Myanmar/Burma.

Kommissionen tillhandahåller sitt humanitära bistånd till dem som behöver det mest i partnerskap med mer än 200 humanitära organisationer, inklusive icke-statliga och internationella organisationer, FN och Röda Korset. Genom de europeiska medborgarnas solidaritet ger tusentals humanitära arbetare hjälp och hopp till offer för konflikter och naturkatastrofer. Obehindrad och säker tillgång till offer är avgörande för att rädda livet på behövande.

Attacker ökar

Attacker på humanitära arbetare är vanligare än någonsin. Under 2013 överfölls 454 hjälparbetare i rekordmånga attacker. Mer än en tredjedel (155) av offren dödades (datum från aidworkersecurity.org den 15 juli 2014).

Nationell personal är huvudmålet med endast vart sjätte offer som klassificeras som internationella humanitära arbetare (2013-data).

Annons

Allt fler arbetare befinner sig i osäkra situationer och riskerar att utsättas för våldsamma attacker. Humanitärernas jobb har blivit farligare och som ett resultat riskerar män, kvinnor och barn i behov att få mindre eller ingen hjälp. Tusentals utsatta människor kan lämnas utan livräddande stöd om otryggheten tvingar hjälporganisationer att avbryta verksamheten eller dra sig tillbaka från farliga regioner.

Afghanistan leder tabellen med 400 incidenter mellan 1997 och 2013 – dubbelt så många som det andra landet på listan, Somalia.

Aktuella exempel på attacker mot humanitära arbetare

Sedan mitten av 2010 varje månad utan undantag har humanitärer angripits Afghanistan. I juni i år dödades åtta icke-statliga minröjare och tre andra skadades när de arbetade med att neutralisera ett minfält.

In Somalia i december 2013 dödades fyra läkare (tre syrier och en somalier) av beväpnade beväpnade män när de reste till en klinik. Två livvakter dödades och en syrisk läkare och en somalisk läkare skadades i samma attack.

I Jonglei State i södra Sudan i januari dödades tre nationella hjälparbetare av en väpnad grupp som plundrade FN:s och NGO:s lokaler.

Även om det inte ingår bland de tio bästa länderna i tabellen ovan, Centralafrikanska republiken har på senare tid blivit ett av de farligaste länderna att verka i för humanitärer. Säkerhetsläget har försämrats sedan mitten av 2013. I april i år dödades tre humanitärer av beväpnade ex-Seleka-medlemmar under ett möte med samhällsledare för att diskutera medicinsk vård och tillgång. Femton andra människor, alla lokala hövdingar, dödades också.

Överfallen på humanitära arbetare fortsätter syrien. Närmare 60 humanitärarbetare har dödats sedan 2011. Oron för säkerheten för humanitär personal och operationer är fortfarande lika stor som någonsin i alla delar av Syrien, med attacker mot ambulanser och FN-fordon och kidnappningar av humanitära arbetare.

Internationell humanitär rätt

Humanitära arbetare tar inte parti – de hjälper dem som behöver hjälp oavsett deras nationalitet, religion, kön, etniskt ursprung eller politisk tillhörighet.

Attacker mot humanitär personal är ett brott mot internationell humanitär rätt (IHL). preciserar staters och icke-statliga parters ansvar under väpnade konflikter när det gäller grundläggande frågor, inklusive rätten att ta emot humanitärt bistånd, skydd av civila inklusive medicinska och humanitära arbetare och skydd av flyktingar, kvinnor och barn. IHR är bindande för alla stater och icke-statliga aktörer i en konflikt men den bryts alltmer.

Europeiska unionen främjar kraftfullt efterlevnaden av internationell humanitär rätt. Europeiska kommissionen finansierar utbildning i IHR till civil och militär personal som är engagerad i EU:s krishanteringsoperationer. Till exempel 2013 för EU:s utbildningsuppdrag i Mali (EUTM).

Europas humanitära rekord

Europa har en lång och stolt tradition av humanitär service och är födelseplatsen för många av världens kända hjälporganisationer.

EU:s medlemsländer har alltid engagerat sig och donerat generöst för att stödja offren för nödsituationer.

Europeiska unionen som helhet har tillhandahållit humanitärt bistånd i mer än 40 år. År 1992 skapade den Europeiska gemenskapens kontor för humanitärt bistånd (ECHO) "för att säkerställa ett snabbare och mer effektivt ingripande". I februari 2010 blev ECHO ett generaldirektorat för humanitärt bistånd och civilskydd och Kristalina Georgieva utsågs till den första kommissionären för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.

Under sitt nuvarande mandat Europeiska kommissionen har hjälpt mer än 120 miljoner offer för naturkatastrofer och naturkatastrofer varje år. Detta har uppnåtts med mindre än 1 % av EU:s totala årliga budget – drygt 2 euro per EU-medborgare.

Mer information

Solidaritet i handling
Faktablad om internationell humanitär rätt
UTTALANDE / 14 / 238: Världsdagen för humanitärt bistånd 2014: uttalande av EU-kommissionär Kristalina Georgieva
Webbplats för Europeiska kommissionens avdelning för humanitärt bistånd och civilskydd (ECHO)
Webbplats för kommissionär Kristalina Georgieva, kommissionären för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend