Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Irakiska civila som lider av "hemsk" utbredd och systematisk förföljelse - Pillay

DELA MED SIG:

publicerade

on

IraqFightersFN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay på måndag (25 augusti) fördömde det fruktansvärda, utbredda och systematiska berövandet av mänskliga rättigheter i Irak av ISIL (den självutnämnda 'Islamiska staten') och associerade styrkor. Överträdelserna omfattar riktade mord, tvångsomvandlingar, bortföranden, människohandel, slaveri, sexuella övergrepp, förstörelse av platser av religiös och kulturell betydelse och belägringen av hela samhällen på grund av etnisk, religiös eller sekterisk tillhörighet. Bland de direkt inriktade har varit kristna, Yezidi, Shabaks, Turkomen, Kaka'e och Sabaeans.

"Allvarliga, hemska kränkningar av mänskliga rättigheter begås dagligen av ISIL och tillhörande väpnade grupper," sade Pillay. ”De riktar sig systematiskt till män, kvinnor och barn baserat på deras etniska, religiösa eller sekteriska anknytning och bedriver hänsynslöst utbrett etnisk och religiös rening i de områden under deras kontroll. Sådan förföljelse skulle innebära brott mot mänskligheten. ”

I Nineve Governorate rapporterades hundratals mestadels Yezidi individer dödade och upp till 2,500 kidnappades i början av augusti. De bortförande hölls enligt uppgift på olika platser i Tal Afar och Mosul. Personer som gick med på att konvertera hålls under ISIL-vakt. Av dem som vägrade att konvertera, rapporterar vittnen att männa avrättades medan kvinnorna och deras barn togs som slavar och antingen överlämnades till ISIL-kämpar som slavar eller hotade med att säljas.

På samma sätt dödade och bortförde ISIL i byn Cotcho i södra Sinjar den 15 augusti hundratals Yezidier. Rapporter indikerar återigen att de manliga byborna dödades medan kvinnor och barn togs bort till okända platser. Invånare i ett antal andra byar i Sinjar, som fortfarande är belagda av ISIL och tillhörande väpnade grupper, löper allvarlig risk.

"FN: s personal i Irak har fått hårda telefonsamtal från beleirade civila som överlever i fruktansvärda förhållanden, med liten eller ingen tillgång till humanitärt bistånd," sade Pillay. ”En av de kvinnor som blev bortförd av ISIL lyckades ringa vår personal och berättade för henne att hennes tonårsson och dotter var bland de många som våldtats och utsatts för sexuella övergrepp av ISIL-pistolmän. En annan sa att hennes son hade blivit våldtagen vid en kontrollpunkt. ”

Pillay betonade också det akuta behovet av humanitärt bistånd till individer som fördrivs av konflikten och dem som är belagda i ISIL-kontrollerade områden.

Åtminstone 13,000 10,000 medlemmar i Shia Turkmen-samhället i Amirli i Salah al-Din Governorate, bland dem XNUMX XNUMX kvinnor och barn, har varit beleirade av ISIL och tillhörande väpnade grupper sedan dess Juni 15. Invånarna tål hårda levnadsförhållanden med svår mat- och vattenbrist och en fullständig frånvaro av medicinska tjänster - och det finns rädsla för en eventuell överhängande massakre.

Annons

Högkommissionären upprepade den brådskande uppmaningen från FN: s generalsekreterares särskilda representant för Irak för att det internationella samfundet ska samarbeta med myndigheterna för att förhindra en humanitär och mänskliga rättigheter.

Förflyttningen av tusentals kristna och medlemmar i Turkmen- och Shabak-samhällena, som flydde från Mosul och andra städer i Nineve som är under ISIL-kontroll, är också av allvarlig oro. Efter att ha flytt från sina hem med fruktan för repressalier och avrättningar lever många av de fördrivna människorna under svåra förhållanden i Kurdistan-regionen och på andra platser i landet.

”Irak och Kurdistans region i Irak och det internationella samfundet måste vidta alla nödvändiga åtgärder och inte spara några ansträngningar för att skydda medlemmar i etniska och religiösa samhällen, som är särskilt utsatta, och för att säkra sin återkomst till sina ursprungsplatser i säkerhet och värdighet, sade Pillay.

Effekten av den pågående konflikten på barn är katastrofal. Enligt intervjuer från FN: s människorättsmonitorer med fördrivna familjer rekryterar ISIL med tvång pojkar på 15 år och äldre. ISIL har enligt uppgift också medvetet placerat pojkarna i frontlinjen i stridsituationer, som mänskliga sköldar.

Human Rights Office för FN: s hjälpmission för Irak har också verifierat rapporter om en massakre av fångar och fångar i Mosuls Badoush-fängelse på Juni 10. Enligt intervjuer med 20 överlevande och 16 vittnen till massakern laddade ISIL-vapenmän mellan 1,000 1,500 och XNUMX XNUMX fångar på lastbilar och transporterade dem till ett obebodt område i närheten.

Där bad väpnade män sunnierna att skilja sig från de andra. Cirka 100 fångar som gick med i Sunni-gruppen misstänktes av ISIL för att inte vara sunni och utsattes för individuella kontroller baserade på hur de bad och deras ursprung. Sunniska fångar beordrades tillbaka på lastbilarna och lämnade scenen. ISIL-krigsmän skrek sedan förolämpningar mot de återstående fångarna, fodrade dem upp i fyra rader, beordrade dem att knä och öppnade eld. Upp till 670 fångar dödades enligt uppgift.

"Sådana kallblodiga, systematiska och avsiktliga mord på civila, efter att ha uttalat dem för sin religiösa anslutning, kan vara krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten," sade den höga kommissionären.

I andra områden i landet finns det allt fler rapporter om mord mot civila. I Basra dödades 19 medlemmar i sunnimiljön, några av dem efter att de kidnappades av okända angripare. Förra fredagen dödades dussintals sunniska dyrkare i en attack på en moské i Diyala-provinsen. I Bagdad antyder medicinska källor att minst 15 kroppar hittas i staden dagligen - alla verkar ha varit bundna och avrättade. Civila har också dödats i flygattacker av de irakiska säkerhetsstyrkorna i Anbar och Nineveh Governorates.

"Alla parter i konflikten i Irak har ansvaret att inte rikta sig mot civila eller civila föremål, vidta alla genomförbara försiktighetsåtgärder för att skona civila från effekterna av fientligheter och att respektera, skydda och tillgodose de grundläggande humanitära behoven hos civilbefolkningen," Pillay stressade. "Enligt internationell lagstiftning utgör den allvarliga berövningen av grundläggande rättigheter på grund av identiteten hos en grupp eller kollektivitet brott mot förföljelse mot mänskligheten."

”Jag uppmanar det internationella samfundet att se till att förövarna av dessa onda brott inte har straffrihet. Varje person som begår eller hjälper till att begå internationella brott måste hållas ansvarig enligt lag. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend