Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

EU: s solidaritetsfond: Kommissionen vidtar åtgärder för att hjälpa Italien, Grekland, Slovenien och Kroatien efter översvämning, jordbävning och ice storm katastrofer

DELA MED SIG:

publicerade

on

slika-_original-1352112919-808926Regionalpolitisk kommissionär Johannes Hahn har idag (27 augusti) meddelat ett stödpaket till ett värde av nästan 47 miljoner euro som föreslagits av Europeiska kommissionen för Sardinien (Italien), Kefalonia (Joniska öarna, Grekland), Slovenien och Kroatien efter en serie naturkatastrofer som drabbade regioner i slutet av 2013 och tidigt 2014.

Det föreslagna stödet på € 16.3m till Italien svarar på den allvarliga översvämningen i november 2013, medan 3.7m € är öronmärkta för Grekland för att hjälpa till att täcka kostnaderna för en jordbävning och flera efterföljningar i Kefalonia och Joniska öarna i januari-mars 2014. Både Slovenien och Kroatien drabbades hårt av en isstorm i januari och februari 2014 och har beviljats ​​stöd värda € 18.4m respektive 8.6m €.

Kommissionär Hahn, som övervakar fonden och undertecknade dagens förslag, sa: "Detta beslut återspeglar själva naturen hos denna fond, som är solidaritet med våra andra medlemsstater och grannar i deras nödtider efter naturkatastrofer. Europeiska solidaritetsfonden hjälper dessa länder att komma tillbaka på fötterna och återfå stabilitet som hotas av allvarliga skador på ekonomiska sektorer som turism eller förstörelse av nödvändig infrastruktur. Den föreslagna finansieringen kommer att göra det möjligt för Italien, Grekland, Slovenien och Kroatien att återhämta sig från sina respektive katastrofer och ersätta räddningskostnader i de drabbade regionerna. "

Han tillade: ”Dessa belopp är specifika och riktade för att hjälpa till att hantera den omedelbara och direkta effekten av naturkatastrofer. Dessutom stöds den övergripande utvecklingen av dessa regioner genom de europeiska struktur- och investeringsfonderna. Genom att koncentrera resurser inom affärsstöd, forskning och innovation, IKT och den låga koldioxidekonomin kan de hjälpa dessa regioner att förvandla sin katastrof till en möjlighet att utveckla en hållbar ekonomisk modell baserad på deras lokala styrkor och egenskaper. ”

Stödet inom Europeiska solidaritetsfonden måste fortfarande godkännas av Europaparlamentet och rådet. Förutsatt att det är så kommer det att gå någon väg när det gäller att täcka de akutkostnader som de offentliga myndigheterna har uppstått i dessa fyra medlemsländer på grund av katastroferna. Bidraget kommer särskilt att bidra till att återställa vital infrastruktur och tjänster, ersätta kostnaderna för nöd- och räddningsinsatser och hjälpa till att täcka några av saneringskostnaderna i de katastroframade regionerna.

Bakgrund

På 18-19 november 2013 upplevde Sardinien (Italien) extrem och intensiv nederbörd med många floder som sprängde sina banker och utlöste översvämningar och skred. Allvarliga skador orsakades av bostäder, företag och jordbruksindustrin, medan det var allvarliga störningar av stora och lokala transportförbindelser och viktiga nätverk för offentlig infrastruktur. Italien rapporterade 16 skadade, över 1,700 fördrivna människor och en saknad person. Italien uppskattar att reparationen av väg- och försörjningsnätet kommer att pågå under 2 år.

Annons

På den grekiska ön Kefalonia, den 26 januari 2014, träffade en jordbävning som mätte 5.8 på Richters skala strax nordöster om Argostolion och kändes på de angränsande Joniska öarna och genom hela Greklands territorium. Dussintals efterskockor följde i veckorna och månaderna efter, med betydande konsekvenser för miljön och infrastrukturen. Grekland rapporterar att vissa 100-hus måste rivas på ön, medan tusentals hus lidit skada och tillfälligt är obeboeliga, vilket tvingar bosatta att sova i tält, fartyg och akutboende. Dessutom stängdes skolor och förskolor fram till mitten av februari medan fallande stenar och jordskred gjorde många vägar oböjliga. Jordbävningen påverkade de joniska öarnas sociala infrastruktur och entreprenörsverksamhet, känd för sitt kulturarv, och förberedelserna för turistsektorn under sommarsäsongen drabbades hårt.

I slutet av januari i år drabbade Slovenien och Kroatien några av de värsta vinterstormarna i decennier. När det gäller Slovenien hade nästan hälften av alpinternas skogar skadats av is (till en kostnad av 214 miljoner euro), medan var fjärde hem lämnades utan ström, med kraftig snö som slog ner ledningar och träd. myndigheter rapporterar allvarliga skador på elkraftanläggningar, offentliga och privata byggnader, företag och på transport- och vägnätet. På grund av de hårda förhållandena och skadorna på kraftledningar var 120 000 hushåll utan el, vilket representerar över 15% av Sloveniens befolkning

På liknande sätt upplevde Kroatien, särskilt de nordvästra och norra Adriatiska regionerna, allvarliga översvämningar och skadade grundläggande infrastruktur, och både privat och offentlig egendom. På grund av den stora vikten av is på träd och infrastruktur föll träd och stammar knäcktes, medan kraftledningar (täckt upp till 5 cm is) knäppte. Huvudvägarna var oförgängliga och omfattande kraft- och vattenskärningar påverkade medborgarnas dagliga liv såväl som de offentliga institutionernas och företagens funktion. Dessutom rapporterade kroatiska över 10 56 hektar skog varav nästan 000 10 hektar förstördes.

Den totala årliga tilldelningen för Solidaritetsfonden 2014 är 530.604 miljoner euro (500 miljoner euro i 2011 års priser). För att ta hänsyn till den lägre årliga tilldelningen som infördes 2014 (500 miljoner euro plus återstoden av föregående år jämfört med 1 miljard euro tidigare) och för att undvika tidig uttömning av fonden får det maximala ekonomiska bidraget för en viss katastrof inte två tredjedelar av den årliga tilldelningen av fonden - 353.736 miljoner euro 2014.

Europeiska unionens solidaritetsfond (EUSF) inrättades för att stödja EU: s medlemsländer och kandidatländer genom att erbjuda ekonomiskt stöd efter stora naturkatastrofer. Fonden skapades i kölvattnet av de svåra översvämningarna i Centraleuropa under sommaren 2002.

Den reviderade EU-förordningen om solidaritetsfond trädde i kraft den 28 juni och förenklar de befintliga reglerna så att stöd kan betalas ut snabbare än tidigare. Användningen av förskottsbetalningar kommer att bli möjlig för första gången för medlemsstaterna från 2015.

Mer information

beslut: EU: s solidaritetsfond
EUSF-reform: Pressmeddelande och MEMO / 13 / 723
Twitter: EU_Regional JHahnEU

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend