Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Gaza: Israel går med på ett öppet vapenstillestånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

IsraelGaza-v1Israel och palestinska fraktioner inklusive Hamas har kommit överens om ett öppet vapenstillestånd som börjar kl. 19. tisdag (26 augusti) kväll lokal tid (17h London, 18h Bryssel).

Vapenvilan omfattar två steg: en inledande period då skjutningarna kommer att upphöra och restriktioner för överfarter kommer att lättas för humanitärt bistånd, med mer långsiktiga frågor som ska åtgärdas efter en månad.

Hamas har tidigare avvisat egyptiska förslag om vapenvila som inte omedelbart uppfyllde alla deras krav.

Eld från palestinska väpnade grupper fortsatte fram till den planerade början av vapenvilan, med en israel dödad av ett mortel på tisdag eftermiddag.

Vad står i avtalet om vapenvila?

Enligt rapporter har Hamas gått med på att omedelbart stoppa raketbeskjutning och attacker mot Israel, medan Israel har förbundit sig att avstå från att utföra operativ verksamhet.

Israel kommer omedelbart att tillåta ökad överföring av humanitärt bistånd till Gazaremsan från Erez- och Kerem Shalom-övergångarna, även om tillträde av byggmaterial kommer att begränsas för att förhindra att det används av Hamas för militära ändamål.

Annons

Israel kommer att utöka fiskezonen utanför Gazas kust från tre miles till åtta miles.

Efter en månad kommer mer väsentliga frågor att diskuteras, inklusive Hamas krav på byggande av en flygplats och hamn i Gazaremsan och ytterligare öppnande av Gazaremsans gränser, inklusive Rafah-övergången med Egypten.

Israeliska tjänstemän har dock sagt att ett mer omfattande hävande av restriktionerna måste kopplas till demilitariseringen av Gazaremsan och utplaceringen av palestinska myndighetsstyrkor lojala mot president Mahmoud Abbas.

Frågan om frigivningen av Hamas-medlemmar och aktivister som arresterats av Israel på Västbanken och Hamas-krigare som tillfångatogs i Gaza kommer sannolikt också att diskuteras under denna senare period.

EU har erbjudit sig att spela en roll för att se till att återuppbyggnaden av Gazaremsan genomförs utan att tillåta Hamas att beväpna sig, och EU-ambassadören i Israel Lars Faaborg-Andersen sa i veckan att EU höll Hamas ansvarigt för kollapsen av samtalen om vapenvila förra veckan .

Bakgrund till konflikten: Återställa tystnaden

Upptrappningen av raketbeskjutning från Gazaremsan till israeliska städer och städer, i synnerhet avfyrningen av cirka 100 raketer på Måndag 7 juli, ledde det israeliska säkerhetskabinettet att starta Operation Protective Edge, i ett försök att återställa tystnaden.

En vapenvila som upprättades efter Operation Pillar of Defense i november 2012 började urholkas med ökande palestinsk raketbeskjutning under de första månaderna av 2014. Raketbeskjutningen ökade ytterligare efter att Israel arresterade hundratals Hamas-aktivister på Västbanken medan de försökte hitta tre israeliska tonåringar kidnappades av Hamas-agenter i juni.

Även om den nuvarande upptrappningen sattes igång av händelser på Västbanken, drevs Hamas att eskalera och fortsätta striderna för att komma ur en ekonomisk och politisk kris i Gazaremsan, inför en ökande regional isolering.

Israel strävade inte efter en eskalering i Gazaremsan och skickade konsekvent meddelanden till Hamas att "tyst skulle besvaras med tystnad".

Israel inledde en två veckor lång markoperation på Gazaremsan Juli 17, efter att Hamas avvisat ett egyptiskt förslag om vapenvila som stöds av Arabförbundet Juli 15. Huvudmålet för markoperationen var att förstöra betongtunnlar byggda av Hamas för att bära terrorister under gränsen för att utföra attacker i Israel.

I konflikten hävdar det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza att det finns fler än 2,000 750 dödsoffer, utan att göra någon skillnad mellan operativa och civila. Israel hävdar att mellan 1,000 och XNUMX XNUMX av de palestinska dödade är terrorister.

Det var totalt 64 israeliska militära dödsfall och fem civila dödade, inklusive en fyra år gammal pojke som dödades av ett murbruk fredagen den 22 augusti, och en individ dödades tisdagen den 26 augusti.

Omkring 4,000 XNUMX raketer och granatkastare har avfyrats mot israeliska städer sedan starten av Operation Protective Edge den Juli 8. Israels missilförsvarssystem Iron Dome fångade upp hundratals raketer på väg mot befolkade områden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend