Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kris i Irak: Europeiska unionens humanitära svar

DELA MED SIG:

publicerade

on

fördrivna_iraqi_yazidis_korsar_tigris_från_syrien_into_iraq_1The humanitarian crisis in Iraq has been deteriorating rapidly: the ongoing conflict has been dispersing populations throughout the country and putting them in need of assistance. The European Commission is responding with all its humanitarian aid tools and co-ordinating with member states through the European Commission’s Emergency Response Coordination Centre (ERCC). Still, the crisis exceeds the present capacity of the international community to respond.

International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response Commissioner Kristalina Georgieva has visited Iraq twice this year – in March and August, to assess the emergency caused by the influx of Syrian refugees and the growing displacement within Iraq, and to make sure that European humanitarian aid is reaching the victims of the crisis. On her second visit to the country together with Sweden’s Minister of Foreign Affairs Carl Bildt (18-19 August), she reaffirmed the European Union’s commitment to continue supporting the humanitarian response in the country. Commissioner Georgieva emphasized the need to scale up this response as well as the capacity to deliver assistance to all people in need.

En humanitär luftbro

Som svar på den snabbt försämrade situationen i somras aktiverades EU:s civilskyddsmekanism den 14 augusti för att underlätta och stödja en snabb utplacering av naturahjälp och expertis till Irak. En humanitär luftbro upprättades för att leverera hjälpartiklar, logistik och andra resurser. Tio medlemsländer har levererat väsentligt bistånd genom denna humanitära luftbro: antingen bilateralt eller genom EU:s civilskyddsmekanism. Dessa är Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Nederländerna, Sverige och Storbritannien.

De har tillhandahållit akut nödvändiga föremål som tält, sovsäckar, filtar, köksmatlagningsset, matransoner, fordon, hygiensatser, elgeneratorer och medicinska förnödenheter. Mer än tjugo flyg med mat och icke-livsmedel har anlänt till Irak som ett resultat av denna samordning.

Mobilisering av humanitärt bistånd

Europeiska kommissionen har gradvis utökat sitt finansiella stöd även för denna kris. EU:s bistånd, som når de mest utsatta utan åtskillnad av etnicitet eller religion, har mer än fyrdubblats sedan början av året, från 4 miljoner euro till 17 miljoner euro. Kommissionen finansierar aktiviteter som riktar sig till internflyktingar och flyktingar, inklusive tillhandahållande av tak över huvudet, mat, vatten och annan livräddande hjälp.

Annons

Altogether, the EU’s humanitarian support – including that from the Commission and member states – exceeds €40m since the beginning of August.

EU-finansieringen stöder Irak i tre olika humanitära utmaningar: den interna sekteriska konflikten som har lett till att över 2 miljoner människor har fördrivits; Irakiska flyktingar i grannländerna och ankomsten av nästan 220,000 XNUMX flyktingar från Syrien.

Detta bistånd, mobiliserat som svar på den nuvarande krisen, lägger till det nästan 145 miljoner euro i humanitärt stöd som kommissionen har gett till Irak sedan 2007 för att ta hand om fördrivna irakiska och syriska flyktingar.

Närvaro på marken

Kommissionen har stärkt sin humanitära närvaro i landet genom att öppna ett fältkontor i Erbil. Fältpersonalen som utplaceras av kommissionen arbetar aktivt för att få hjälp i tid och övervakar ständigt situationen för att ge ett samordnat och snabbt svar på det ökande antalet människor i nöd. Utöver detta har ERCC utplacerat en sambandsman och en informationschef till Erbil för att stödja samordningen och leveransen av europeiskt naturahjälp på fältet.

Att hålla hoppet vid liv: EU:s fredsbarn

EU:s Children of Peace-initiativet inspirerades av Nobels fredspris som mottogs av Europeiska unionen 2012. Initiativet omfattar två projekt i Irak, som ger grundläggande utbildning till flyktingbarn, till ett totalt värde av €700 000. Ett av projekten är för ett barnvänligt utrymme och ungdomsvänligt utrymme i flyktinglägret Domiz. Den andra tillhandahåller grundutbildning för 250 syriska flyktingbarn mellan 6 och 11 år samt psykosocial vård och utbildningsverksamhet för 150 barn mellan 3 och 18 år.

EU:s pågående utvecklingsbistånd

The European Commission continues to support the country’s long-term development, by tackling the roots of the current violence and pursuing structural stability.

För perioden 2014-2020 kommer cirka 78 miljoner euro i utvecklingsstöd att göras tillgängligt för Irak, enligt vad utvecklingskommissionär Andris Piebalgs har meddelat.

Trots den utmanande säkerhetsmiljön kommer finansieringen att fokusera på att stärka rättsstatsprincipen och respekten för mänskliga rättigheter, stödja kapacitetsuppbyggnad inom grund- och gymnasieutbildning och öka tillgången till hållbara energikällor.

EU-projekt kommer att inriktas på utvecklingen av demokratiska institutioner som är förenliga med principerna om rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter och stödja tillgången till nationell offentlig utbildning och till energi för de fattiga och för avlägsna områden.

Utformningen och genomförandet av dessa projekt kommer att anpassas till utvecklingen i säkerhetsläget.

Mer information

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd
På arabiska
Kommissionär Georgievas webbplats
IP / 14 / 32: EU tillkännager framtida åtaganden för utvecklingssamarbete med Irak
15/8/2014: Extraordinära utrikesrådet: Rådets slutsatser om Irak

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend