EU slår omfattande handelsavtal med East African Community

afrikaDen 16 oktober förhandlare från EU och Östafrikanska gemenskapen (EAC) slutförde en ny omfattande avtal om ekonomiskt partnerskap (EPA) mellan båda regions.

Avtalet kommer att ge rättssäkerhet för företag och öppna ett långsiktigt perspektiv för gratis och obegränsad tillgång till EU: s marknad för produkter från Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

"The East African Community regionen utmärker sig för sin dynamik, och ambitionen att utvecklas som en integrerad region. Den omfattande samarbetsavtal vi har just nått är det bästa sättet på vilket vi kan stödja EAC ambitioner " sade handelskommissionär Karel De Gucht. "Vi har kommit fram till två andra utvecklingsinriktade partnerskap med afrikanska regioner i år. Det är en källa till min personliga tillfredsställelse också att se Östafrika dra nytta av de möjligheter som EU vill erbjuda. Jag hoppas att dessa ekonomiska partnerskapsavtal kommer att undertecknas och genomföras inom kort. "

Den nya omfattande EPA lägger nya och stabila grunder för EU-EAC handelsförbindelser. Östafrikanska gemenskapen länder kommer nu att kunna fokusera på att förbättra deras ekonomiska resultat utan att behöva oroa den potentiella förlusten av fullständig tullfri kvotfritt tillträde till den europeiska marknaden på grund av deras förbättring status. Alla EAC medlemmar, minst utvecklade eller mer avancerade, kommer att gynnas av samma förutsägbara och enhetliga handel system.

För att uppfylla bestämmelserna i Världshandelsorganisationen, att EAC-länderna åtagit sig att öka andelen av deras tullfri import 80% under de kommande 15 åren. Som EAC tullunion tullar på import redan är låga, absorbera EPA är en möjlig strävan. Även när EAC-länderna kommer att vara redo att ge mer långtgående eftergifter till Europas främsta konkurrenter, kommer EU att kunna göra anspråk på samma förbättringar. EU och EAC har också nått ett balanserat resultat på exportskatter.

Bortom eliminering av tullar, avtalet omfattar viktiga frågor, såsom den fria rörligheten för varor, samarbete om tullar och skatter och handelspolitiska skyddsåtgärder, som speglar insatser för EAC att stärka sin tullunion och att inrätta en effektiv inre marknadsföra. Detta är EU: s mest påtagliga bidrag för att stödja de regionala målen i EAC.

Avtalet, som paraferades i dag av alla förhandlare, nu kommer att läggas fram för godkännande i enlighet med inhemska förfaranden för varje partner.

Bakgrund

Den östliga afrikanska gemenskapen (EAC) består av Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda. Alla EAC medlemmar, med undantag av Kenya, är minst utvecklade länderna i enlighet med FN: s klassificering. De nuvarande utvecklingsmöjligheter visar emellertid de kan vara framgångsrika i att lämna denna grupp i en relativt nära framtid.

Geografiskt och ekonomiskt homogen grupp är starkt engagerat i regional integration, med ett slutmål att bli en federation. EAC inrättades en gemensam tulltaxa i 2005, bort tullar i handeln inom regional, ratificerat en gemensam marknad protokoll som av 2010 och senast tog steg mot förverkligandet av en långtgående valutaunionen.

I 2007 slutförde den östafrikanska gemenskapen ett ramavtal om avskaffande av tullar, som blev en grund för omfattande avtal om ekonomiskt partnerskap, som paraferades den 16 oktober.

I 2013 totala handeln mellan EU och Östafrikanska gemenskapen uppgick till 5.8 miljarder €. EU importerar från EAC är värda 2.2 miljarder € och består mestadels av kaffe, snittblommor, te, tobak, fisk och grönsaker. Exporten från EU till EAC, främst maskiner och mekaniska apparater, utrustning och delar, fordon och läkemedel, uppgår till € 3.5bn.

Mer
EU: s förbindelser med östra African Community
Ekonomiska partnerskapsavtal

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Afrika, EU, Europeiska kommissionen, Handelsavtal, Fackförening, världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *