Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

EU slår omfattande handelsavtal med East African Community

publicerade

on

afrikaDen 16 oktober förhandlare från EU och Östafrikanska gemenskapen (EAC) slutförde en ny omfattande avtal om ekonomiskt partnerskap (EPA) mellan båda regions.

Avtalet kommer att ge rättssäkerhet för företag och öppna ett långsiktigt perspektiv för gratis och obegränsad tillgång till EU: s marknad för produkter från Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda.

"The East African Community region stands out for its dynamism, and ambition to develop as an integrated region. The comprehensive partnership agreement we have just reached is the best way in which we can support EAC's aspirations," sade handelskommissionär Karel De Gucht. "We have concluded two other development-oriented partnerships with African regions this year. It's a source of my personal satisfaction also to see East Africa benefiting from the opportunities that Europe wants to offer. I hope that these EPAs will be signed and implemented soon."

Den nya omfattande EPA lägger nya och stabila grunder för EU-EAC handelsförbindelser. Östafrikanska gemenskapen länder kommer nu att kunna fokusera på att förbättra deras ekonomiska resultat utan att behöva oroa den potentiella förlusten av fullständig tullfri kvotfritt tillträde till den europeiska marknaden på grund av deras förbättring status. Alla EAC medlemmar, minst utvecklade eller mer avancerade, kommer att gynnas av samma förutsägbara och enhetliga handel system.

To comply with the rules of the World Trade Organization, the EAC countries committed to increase the share of their duty-free imports to 80% over the coming 15 years. As EAC customs union tariffs on imports are already low, absorbing the EPA is a feasible endeavour. Also, when EAC countries will be ready to grant more far-reaching concessions to the Europe's main competitors, the EU will be able to claim those same improvements. The EU and EAC have also reached a balanced outcome on export taxes.

Beyond the elimination of customs duties, the agreement covers important issues, such as free movement of goods, cooperation on customs and taxation, and trade defence instruments, which mirror the effort of the EAC to strengthen its customs union and to set up an effective internal market. This is the EU's most tangible contribution to support the regional objectives of the EAC.

Avtalet, som paraferades i dag av alla förhandlare, nu kommer att läggas fram för godkännande i enlighet med inhemska förfaranden för varje partner.

Bakgrund

Den östliga afrikanska gemenskapen (EAC) består av Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda. Alla EAC medlemmar, med undantag av Kenya, är minst utvecklade länderna i enlighet med FN: s klassificering. De nuvarande utvecklingsmöjligheter visar emellertid de kan vara framgångsrika i att lämna denna grupp i en relativt nära framtid.

Geografiskt och ekonomiskt homogen grupp är starkt engagerat i regional integration, med ett slutmål att bli en federation. EAC inrättades en gemensam tulltaxa i 2005, bort tullar i handeln inom regional, ratificerat en gemensam marknad protokoll som av 2010 och senast tog steg mot förverkligandet av en långtgående valutaunionen.

I 2007 slutförde den östafrikanska gemenskapen ett ramavtal om avskaffande av tullar, som blev en grund för omfattande avtal om ekonomiskt partnerskap, som paraferades den 16 oktober.

I 2013 totala handeln mellan EU och Östafrikanska gemenskapen uppgick till 5.8 miljarder €. EU importerar från EAC är värda 2.2 miljarder € och består mestadels av kaffe, snittblommor, te, tobak, fisk och grönsaker. Exporten från EU till EAC, främst maskiner och mekaniska apparater, utrustning och delar, fordon och läkemedel, uppgår till € 3.5bn.

Mer
EU: s förbindelser med östra African Community
Ekonomiska partnerskapsavtal

Afrika

EU och Tyskland går med i ansträngningarna för att stödja Afrikanska unionens svar på #Coronavirus

publicerade

on

EU fortsätter att arbeta med medlemsstaterna för att ta itu med koronaviruspandemin på alla fronter. Idag har 500.000 ytterligare testkit för koronavirus tillhandahållits till Africa Centers for Disease Control and Prevention i Addis Abeba, Etiopien. Testpaketen levererades med en flygning från EU: s humanitära luftbro och ingår i ett omedelbart stödpaket på 10 miljoner euro till Afrikanska unionen (AU) av den tyska regeringen som svar på den pågående koronaviruspandemin. Totalt kommer nästan 1.4 miljoner tester för extraktion och upptäckt av viruset att göras tillgängliga för afrikanska unionsländer.

”Genom EU: s humanitära luftbro fortsätter Europeiska kommissionen att arbeta hand i hand med medlemsstaterna för att stödja utsatta länder mitt i koronaviruspandemin. Det är i vårt gemensamma intresse att ta itu med pandemin över hela världen. Vi är fast beslutna att säkerställa effektiv leverans av nödvändig medicinsk utrustning till de länder som behöver det mest. Denna specifika sändning kommer att kunna nå ett stort antal länder eftersom det kommer att stödja Afrikanska unionens kontinentala insatser, säger kommissionär för krishantering Janez Lenarčič.

Leveransen av kit är en del av det större Team Europe-stödet för det afrikanska kontinentala svaret på coronavirus. Förbundsrepubliken Tysklands utvecklingssamarbetsminister Gerd Müller sa vid tillfället: ”Vi kommer antingen att slå koronaviruset över hela världen - eller inte alls. Det är därför vi stöder Afrikanska unionen genom det tyska beredskapsteamet i samarbete med EU. Africa Centers for Disease Control and Prevention samordnar upphandling av livräddande testutrustning för AU-länder. De spelar också en viktig roll för att utbilda afrikanska hälsoarbetare. Med vårt stöd till partnerskapet för att påskynda koronavirustestning ser vi till att testning görs allmänt tillgänglig. Vi står tillsammans med våra vänner i Afrika i kampen mot koronavirus. ”

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt nätet.

Fortsätt läsa

Afrika

Grundare av ledande pan-afrikansk kommunikationskonsultföretag APO Group för att hjälpa till att välja Jack Ma Foundation 10 topp finalister i Afrikas prishävling för affärshjältar

publicerade

on

Jack Ma-stiftelsen Africa Netpreneur Prize Initiative (ANPI) har valt APO-gruppen Grundare och ordförande Nicolas Pompigne-Mognard som semifinaldomare för årets prestigefyllda tävling ”Afrikas affärshjältar”.

ANPI arrangerar Afrikas affärshjältar - nu under andra året - en gräsrots tävling som vill fokusera och ge en plattform för entreprenörer över hela Afrika, för att visa upp sina affärsidéer och inspirera andra att göra det.

Jack Ma Foundation har åtagit sig att främja afrikansk entreprenörskap och har tagit in några av kontinentens mest uppskattade affärsmän och investerare för att hjälpa söka efter Afrikas affärshjältar. Nicolas kommer att vara en del av en utvald sju dommerpanel som kommer att intervjua kandidater från en semifinal kortlista med 20 entreprenörer baserade över hela Afrika.

I tidigare kvalificeringsrundor agerade mer än 150 framträdande afrikanska företagsledare som första domare för att smita ner mer än 20,000 50 sökande till de slutgiltiga XNUMX.

I online-semifinalen, som hölls 28 och 29 augusti 2020, kommer Nicolas att hjälpa till att identifiera de tio finalisterna som kommer att gå vidare för att tävla i en "pitchfinale" framför Jack Ma själv, bland andra.

Nicolas har tillbringat mer än ett decennium i framkant av afrikanska affärer. 2007 grundade han APO Group från sitt eget vardagsrum med hjälp av sina egna besparingar, och han har sett det växa till det ledande pan-afrikanska kommunikations- och företagskonsultföretaget och ge strategiska råd till multinationella organisationer i olika branscher.

Nu, i sin roll som ordförande i APO Group, har Nicolas åtagit sig att stödja nästa generations afrikanska företagare. År 2019 inledde han en serie konferenser på några av Afrikas mest framstående universitet. Han talade om entreprenörskap, företag och journalistik till studenter i Uganda, Zambia, Senegal, Etiopien och Sydafrika.

Nicolas är också medlem i flera rådgivande styrelser, inklusive: Afrikansk energikammare, en organisation som driver samarbete mellan afrikanska regeringar och den privata sektorn inom alla områden inom energibranschen; de Africa Hotel Investment Forum, den främsta konferensen för hotellinvesteringar i Afrika; och den EurAfrican Forum, en handlingsorienterad plattform som syftar till att främja ett starkare samarbete mellan Europa och Afrika.

ANPI-priset som lanserades förra året, och tävlingen 2020 är ännu större och bättre. Prisfonden har ökat från $ 1 miljon till $ 1.5 miljoner, var och en av de tio finalisterna får en del av den. Värdet av priset går långt utöver enbart ekonomisk vinst och representerar en extraordinär plattform där alla deltagare, och inte bara vinnarna, har drabbats av expertis och insikter som samlats inom ANPI-gruppen av företagsledare.

Mer än 22,000 sökande som representerar alla 54 afrikanska länder ansökte om chansen att bli nästa afrikanska affärshjälte - mer än dubbelt så många bidrag år 2019.

I en annan förändring från förra året kunde sökande också lämna in sina ansökningar och hålla urvalsintervjuer på franska, ett ytterligare bevis på initiativets inkluderande och panafrikanska anda. Som en egengjord franko-gabonesisk entreprenör är Nicolas väl placerad för att hjälpa till att identifiera det bästa av frankofoniska afrikanska nystartare och innovatörer.

"Jack Ma är på toppen av det globala entreprenörskapet, så det är en ära att ha blivit ombedd att bedöma årets semifinal i ANPI-tävlingen," sa Nicolas Pompigne-Mognard, grundare och ordförande för APO Group. "Det är fantastiskt att se Jack Ma Foundation investera så mycket energi i afrikansk entreprenörskap, och jag är mycket glad över att se en så hög talang från årets sökande när vi gör oss redo att krona nästa afrikanska affärshjältar."

Läs mer om ANPI-tävlingen och se hela listan över semifinalister här.

Visa multimediainnehåll.

Fortsätt läsa

Afrika

Nya detaljer släpptes om bytet av chef för den ryska "Wagner" -gruppen

publicerade

on

En ny journalistisk utredning av Bellingcat rapporter om byte av chef för Wagner Private Military Group. Denna gemensamma utredning av The Insider, Bellingcat och Der Spiegel konstaterar att den nya chefen för gruppen kan vara Konstantin Pikalov, bättre känd som "Mazay", skriver Louis Auge.

Enligt medierapporter deltog Mazay i gruppens kampanj i Centralafrikanska republiken (CAR) i början av juli 2018. Från korrespondensen från journalister från publikationen, som rör hans verksamhet i Afrika, blir det tydligt hur inflytelserikt Mazay är - det rapporteras att den militära rådgivaren till den centralafrikanska presidenten personligen följde hans rekommendationer.

Media föreslår att det var han som samordnade informations- och ideologiska arbetet med teamet i Centralafrikanska republiken.

Dokument erhållna av Bellingcat i elektronisk korrespondens visar att om Valery Zakharov formellt var en militär rådgivare för CAR-presidenten, så var Mazay ansvarig för viktiga militära frågor.

Till exempel innehåller ett e-postmeddelande ett skannat brev från de lokala provisoriska myndigheterna i staden Bambari till befälhavaren för de ryska väpnade styrkorna i Sydafrika.

I brevet (daterad 13 maj 2019) begärdes ett brådskande och privat möte för att "diskutera en särskilt känslig situation i staden Bambari". I breven nämns att den ryska militärkommandot har skickat instruktioner till Mazay för ytterligare åtgärder.

Förändringen av Wagner-ledningen kan enligt vissa experter vara förknippad med en förändring i gruppformatet.

Dmitry Utkin, som tidigare ledde företaget och var ansvarig för de ukrainska och syriska fronterna, kan ha lämnat gruppen på grund av förändringar i arbetsmetodik och vektor.

Det privata militära företaget har flyttat från direkt deltagande i militära operationer till strategin för militär och politisk utbildning och interaktion. Enligt källor tillhandahåller Wagner-gruppen för närvarande deltagande i fientligheter för konsult- och utbildningsstöd i ett antal geopolitiska hotspots i afrikanska länder, inklusive Libyen.

Ändringen av företagets chef kan också förklaras av en förändring i företagets regionala inriktning. Det innebär ökad uppmärksamhet från gruppen till den afrikanska regionen, i denna konfiguration verkar förvaltarbytet rimligt.

Baserat på en analys av den information som avslöjats denna utredning kan man också dra en möjlig slutsats att Dmitry Utkin, som ledde det privata militära företaget under en lång tid, nu kan ha dödats. För närvarande fungerar inte hans telefonnummer, och hans regelbundna resor från Krasnodar till St Petersburg har slutat.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend