Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Israel kallar franske ambassadören efter Paris rösta för palestinska resolution uttrycker "besvikelse"

publicerade

on

UNEndIsraelOccuption100414Israel på fredagen (2 januari) uppmanade den franska ambassadören över sitt lands stöd i veckan för ett misslyckat palestinskt bud för att klara en FN-resolution som kräver en fullständig israelisk återkallelse till pre-1967-linjerna av 2013, som formellt uttrycker sin "djupa besvikelse" .

Utrikesdepartementets generaldirektör Aviv Shir och ambassadör Patrick Maisonnave sade att det enda sättet för framsteg på diplomatisk spår med palestinierna var genom direkta förhandlingar och inte genom ensidiga handlingar eller förklaringar. Frankrike var ett av åtta länder som stödde Palestinska budet i säkerhetsrådet, ett bud som föll med en röst mindre än de nio som krävs för att passera, och som då skulle ha utlöst en amerikansk veto.

USA, tillsammans med Australien, röstade emot, och fem andra länder - Rwanda, Nigeria, Sydkorea, Storbritannien och Litauen - avstod. Beslutet att kalla Maisonnave till Jerusalem för att utfärda ett formellt protest formulerade både överraskning och frustration i Jerusalem vid Fransk omröstning Frankrike arbetade också med en resolution att ta med till säkerhetsrådet som - men inte till Israels vilja - var mer måttligt på sitt språk än den palestinska resolutionen som lagts fram. Vid mötet i israeliska utrikesdepartementet sade den franska ambassadören att Det internationella samfundet har ett sinne över behovet av att bryta diplomatiska dödläget och den farliga status quo.According till honom röstade Frankrike som det gjorde för att uppmuntra sidorna tillbaka till förhandlingsbordet.

Maisonnave sade också att Frankrike var oense med flera delar i den palestinska resolutionen och försökte därför formulera sitt eget utkast. Han noterade att omröstningen inte var riktad mot Israel, men ett försök att förhindra ytterligare ensidiga åtgärder som skulle stärka extremister på båda sidor. "Det är precis vad som hände efter att säkerhetsrådet avvisade förslaget, och palestinierna gick till Haag," sade ambassadören.

Konflikter

När sanningen gör ont: Hur amerikanska och brittiska skattebetalare säkerställde sovjetisk seger i "Stora patriotiska kriget"

publicerade

on

Den 8 maj, när resten av den civiliserade världen minns offren för andra världskriget, publicerade Vita husets officiella twitterkonto en tweet om USA och Storbritanniens seger över nazismen som ägde rum för 75 år sedan, skriver Janis Makonkalns, lettisk frilansjournalist och bloggare.

Tweeten väckte anmärkningsvärd kritik från ryska tjänstemän som blev upprörda att USA hade den modighet att tro att det på något sätt hade hjälpt till att uppnå segern och ignorerade Ryssland som den huvudsakliga - eller till och med den enda - segern i kriget som det själv hade orsakat. Enligt ryska tjänstemän är detta USA som försöker skriva om WWII-historien.

Intressant nog stöds detta känsla också av anti-Kreml-oppositionsaktivisten Aleksandr Navalny, som också kritiserade Washington för att ”felaktigt tolka historien” och tilllade att 27 miljoner ryssar (!) Förlorade sina liv i kriget - inte sovjetiska medborgare av olika nationaliteter.

Varken den officiella Moskva eller Navalny, som är ganska respekterad i väst, försökte tillhandahålla några verkliga fakta för sina argument som skulle motbevisa det officiella Vita husets twitterkonto hade uttalat. I amerikanska ord är Rysslands argument över WWII: s historia ingenting annat än en hög med skitsnack.

Dessutom är en sådan inställning från ryska tjänstemän och politiker helt naturlig, för det moderna Moskva ser fortfarande andra världskriget genom ett prisma av historiska myter som byggdes upp under sovjettiden. Detta har resulterat i att Moskva (och andra) vägrat öppna sina ögon för en mängd fakta - fakta Moskva är så mycket rädda för.

I den här artikeln kommer jag att ge fyra fakta om andra världskrigets historia som gör Ryssland obekvämt och rädd för sanningen.

Fakta nr 1: WWII skulle inte ha ägt rum om Sovjetunionen inte hade undertecknat Molotov-Ribbentrop-pakten med Nazi-Tyskland.

Trots Moskvas försök att täcka detta är i dag praktiskt taget alla medvetna om att Sovjetunionen den 23 augusti 1939 undertecknade ett icke-aggressionfördrag med NAZI Tyskland. Fördraget innehöll ett hemligt protokoll som definierade gränserna för sovjetiska och tyska inflytande sfärer i Östeuropa.

Hitlers huvudsakliga oro innan han attackerade Polen var att hitta sig kämpa i de västra och östra fronterna samtidigt. Molotov-Ribbentrop-pakten säkerställde att det efter att ha attackerat Polen inte kommer att behöva bekämpa Sovjetunionen. Som ett resultat är Sovjetunionen direkt ansvarig för att orsaka andra världskriget, där den faktiskt kämpade på nazisternas sida, som Moskva nu så kraftigt föraktar.

Fakta nr 2: Det otänkbara antalet skadade på Sovjetunionen var inte ett tecken på heroism eller beslutsamhet, utan konsekvenserna av försummelse från sovjetiska myndigheter.

På tal om USSR: s avgörande roll under andra världskriget betonar de ryska företrädarna vanligtvis det enorma antalet skadade (upp till 27 miljoner soldater och civila dog) som bevis på den sovjetiska nationens heroism.

I verkligheten representerar de skadade varken heroism eller människors vilja att försvara sitt moderland oavsett kostnad, vilket ofta hävdas av Moskvas propagandamundstycken. Sanningen är att detta otänkbara antal bara berodde på att det sovjetiska ledarskapet var likgiltigt gentemot medborgarnas liv, liksom det faktum att de strategier som Sovjet valde var tankelösa.

Den sovjetiska armén var helt oförberedd för krig, för fram till sista stund trodde Stalin att Hitler inte kommer att attackera Sovjetunionen. Armén, som krävde utvecklade defensiva kapaciteter, fortsatte istället att förbereda sig för ett offensivt krig (kanske hoppas att den tillsammans med Tyskland skulle kunna dela inte bara Östeuropa utan också Västeuropa). Dessutom, under den stora rensningen 1936-1938, eliminerade Sovjetunionen medvetet de flesta Röda arméns mest kapabla militära ledare, eftersom Stalin helt enkelt inte litade på dem. Detta resulterade i att det sovjetiska ledarskapet var så fristående från verkligheten att det inte kunde förstå det hot som den nazistiska Tyskland utgjorde för den.

Ett bra exempel på detta är den röda arméns fullständiga misslyckande under vinterkriget. Sovjetisk underrättelse var så rädd för Stalins politiska krav att attackera Finland att den medvetet ljög om sina svaga försvar och påstådda pro-Kreml och pro-bolsjevikiska känslor delade av det finska folket. USSR: s ledarskap var säkert att det skulle krossa det lilla Finland, men verkligheten visade sig vara en av 20-talets mest oskäliga militära kampanjer.

När allt kommer omkring kan vi inte glömma att USSR: s system inte bryr sig alls för sina människor. På grund av att vara så långt bakom tekniskt och strategiskt kunde Sovjetunionen bara bekämpa Tyskland genom att kasta kropparna som dess soldater på nazisterna. Till och med under de sista dagarna av kriget, när Röda armén närmade sig Berlin, fortsatte marsjhal Zukov, istället för att vänta på att fienden skulle överlämnas, skicka tusentals sovjetiska soldater till en meningslös död på tyska minefält.

Därför är det nästan inte för sent för ryska tjänstemän att förstå att det faktum att USA och Storbritannien hade mycket mindre skadade än Sovjetunionen inte betyder att de bidragit mindre till resultatet av kriget. Det betyder faktiskt att dessa länder behandlade sina soldater med respekt och kämpade mer skickligt än Sovjetunionen.

Fakta nr 3: Sovjets seger under andra världskriget hade inte varit möjlig utan materiellt stöd från USA, känd som Lend-Lease-politiken.

Om den amerikanska kongressen inte hade beslutat att ge materiell hjälp till Sovjetunionen den 11 mars 1941, skulle Sovjetunionen ha drabbats av ännu större territoriella förluster och mänskliga olyckor, till och med förlorat kontrollen över Moskva.

För att förstå omfattningen av detta stöd kommer jag att ge några siffror. Amerikanska skattebetalarnas pengar försåg Sovjetunionen med 11,000 6,000 flygplan, 300,000 350 stridsvagnar 3,000,000 XNUMX militära fordon och XNUMX lok. Dessutom fick Sovjetunionen också telefoner och kablar för att säkerställa kommunikation på slagfältet, ammunition och sprängämnen, samt råvaror och verktyg för att hjälpa Sovjetunionens militära produktion och cirka XNUMX XNUMX XNUMX ton livsmedel.

Förutom Sovjetunionen, gav USA materiellt stöd till totalt 38 länder som kämpade mot Nazi-Tyskland. Justerat för modern tid spenderade Washington 565 miljarder dollar för att göra detta, varav 127 miljarder mottogs av Sovjetunionen. Jag tror att ingen blir förvånad över att veta att Moskva aldrig återbetalade några av pengarna.

Moskva kan inte heller erkänna att det inte bara var USA utan också Storbritannien som gav hjälp till Sovjetunionen. Under andra världskriget levererade briterna till Sovjetunionen mer än 7,000 flygplan, 27 krigsfartyg, 5,218 5,000 stridsvagnar, 4,020 1,500 antitankvapen, 15,000,000 XNUMX medicinska och lastbilar och mer än XNUMX XNUMX militära fordon, såväl som flera tusen radior och radarutrustningsdelar och XNUMX XNUMX XNUMX stövlar som Röda arméens soldater så desperat saknade.

Fakta nr 4: Utan USA och Storbritanniens kampanjer i Stilla havet, Afrika och Västeuropa skulle Sovjetunionen ha kapitulerat till axelmakterna.

Med tanke på de ovannämnda fakta som bevisar hur svag och patetisk Sovjetunionen var under andra världskriget, är det mer än tydligt att det inte skulle ha kunnat stå emot den nazistiska krigsmaskinen utan både materiellt stöd från USA och Storbritannien och även deras militära stöd.

USA: s engagemang i andra världskriget och början av sin Stillahavskampanj mot Japan den 7 december 1941 var en förutsättning för att Sovjetunionen skulle försvara sina gränser i Fjärran Östern. Om Japan inte skulle ha tvingats fokusera på att slåss mot amerikanska styrkor i Stilla havet, skulle det troligen kunna gripa de större sovjetiska städerna i gränsområdet och därmed få kontroll över en betydande del av Sovjetunionens territorium. Med hänsyn till Sovjetunionens stora storlek, dess dåligt utvecklade infrastruktur och den totala oförberedelsen av armén, skulle Moskva inte ha hållit ens ett par månader om det tvingades kriga på två fronter samtidigt.

Det bör också betonas att Tysklands övergrepp mot Sovjetunionen också hindrades av den brittiska aktiviteten i Nordafrika. Om Storbritannien inte hade använt enorma resurser för att bekämpa Tyskland i denna region, skulle nazisterna kunna koncentrera sina styrkor på att gripa Moskva och skulle troligen ha lyckats.

Vi kan inte glömma att andra världskriget slutade med Normandie-landningarna som slutligen öppnade västfronten, vilket var Hitlers största mardröm och anledningen till att underteckna den ökända Molotov-Ribbentrop-pakten. Om de allierade inte hade påbörjat sitt angrepp från franskt territorium, skulle Tyskland ha kunnat fokusera sina återstående styrkor i öst för att hålla tillbaka sovjetiska styrkor och inte låta dem vidare in i Centraleuropa. Som ett resultat kunde andra världskriget ha upphört utan total kapitulation på sida av Berlin.

Det är uppenbart att utan hjälp från USA och Storbritannien skulle sovjets seger under WWII inte ha varit möjlig. Allt antydde att Moskva var på väg att förlora kriget, och endast på grund av enorma materiella och ekonomiska resurser som amerikanerna och briterna tillhandahöll kunde Sovjetunionen återhämta sig från chocken sommaren 1941, återfå sina territorier och äntligen beslagta Berlin, som försvagades av de allierade.

Politikare i det moderna Ryssland låtsas inte se detta, och - istället för att åtminstone erkänna att segern var möjlig på grund av engagemanget i hela Europa (inklusive östeuropeiska länder som inte nämnts här) - sådana som Moskva nu ofta anklagar för att förhärliga nazismen ) - De fortsätter att stå vid de nu förlöjliga myterna om WWII skapade långt tillbaka av sovjetisk propaganda.

De åsikter som uttrycks i denna artikel är författarens ensamma.

Fortsätt läsa

Konflikter

Oavsett pandemin kommer ryssarna att fira # V-dagen

publicerade

on

Varje år är det samma, oavsett hur många decennier som har gått sedan det heliga datumet den 9 maj 1945. Ingen nation i det moderna Europa, för att säga något om USA, visar inte så mycket känslor när det gäller att fira den historiska händelsen att besegra Nazityskland, skriver Moskvas korrespondent Alex Ivanov.

Den så kallade Europadagen, som firas den 9 maj, och som normalt har formell kransläggning till andra världskrigets monument och gravar, skiljer sig väsentligt från all nationssorg och '' Immortal Regiment '' - möten runt om i världen, när hundratusentals tidigare sovjetiska Unionsmedborgare hyllar sina förfäder som dog under det senaste kriget. Priset på den segern var mycket högt, det högsta i mänsklighetens historia.

Sovjetunionen förlorade 27 miljoner soldater och civila i ett hemskt krig för dess oberoende. Den röda armén befriade inte bara landets territorium utan spelade också en avgörande och avgörande roll för att utrota naziregimen i Europa.

Det verkar som om det nuvarande undantagstillståndet relaterat till koronavirusens allmänna låsning kommer att förändras väldigt lite i en riktig populär strävan. President Putin hade inget annat val än att skjuta upp (inte avbryta) de officiella segerdagsfirandet i landet, inklusive en traditionell militärparad på Moskvas mest anmärkningsvärda plats - Röda torget.

Den nämnda händelsen måste äga rum i närvaro av många världsledare såväl som före detta sovjetrepubliker statschefer. Istället kommer människor i Moskva och 47 andra regionala centra att se flygvapenparad som kommer att innehålla visning av moderna militära flygplan och helikoptrar. Samma dag efter solnedgången kommer människor över Ryssland att titta på fyrverkerier. President Putin kommer att lägga blommor till Graven okänd soldat i Moskva tillsammans med få högt rankade ryska tjänstemän. Liknande händelser kommer att äga rum i stora ryska städer. I år kommer den mycket imponerande processen för Immortal Regiment att organiseras online på grund av strikta karantänåtgärder i Ryssland.

Naturligtvis lämnade den fruktansvärda COVID-19-pandemin i världen inget annat val än att stanna hemma. Samtidigt på denna heliga dag den 9 maj, känner ryska medborgare en speciell enhet i sinnen, själar och hjärtan och minns sina farfar och mormor, släktingar som betalade det högsta priset och offrade sina liv för att låta sina barn leva i en värld fri från nazismen.

Fortsätt läsa

Konflikter

75 år senare: Världen vid en vägskäl ... igen #Coronavirus

publicerade

on

I dag (8 maj) kommer minnesmärkena av 75-årsjubileet för slutet av andra världskriget att gå nästan obemärkt, överskuggas av COVID-19-krisen och den progressiva och problematiska avslutningen av karantänen i Europa, skriver Jean-Christophe Bas.

År 2020 bör också vara en möjlighet för det internationella samfundet att fira 75-årsjubileet för Hiroshima och skapandet av FN. Dess generalsekreterare Antonio Guterres lanserade för några månader sedan ett stort "globalt samtal" för att reflektera över FN: s framtid och internationellt samarbete. När vi gradvis kommer fram från den första etappen av COVID-19-krisen är denna återkomst till 75 år sedan, när mänskligheten upplevde det värsta och bästa, inte utan intresse.

Som Hubert Védrine påpekade under ett webinarium som arrangerades förra veckan av Aspen Institute, för första gången i dess historia, står hela mänskligheten inför samma hot. Globalt hot, oordning, spridda nationella svar. Och bakom den förutsebara ekonomiska katastrofen uppstår redan den geopolitiska inverkan på en redan instabil och osäker världsordning.

För vissa människor som Joseph Nye kommer det att vara försumbar; för andra som Jean-Yves Le Drian kommer morgondagens värld att bli som den tidigare, men värre! Det är svårt idag att placera markören på detta, men säkert, som Richard Haass, chefen för rådet för utrikesrelationer i New York, kommer pandemin att påskynda historien snarare än att omforma den. Med andra ord kommer "jätteslaget" mellan USA och Kina som skulle äga rum under de närmaste decennierna att äga rum under de närmaste åren.

Mellan två länder och två ledare, den ena avskräckt av dess katastrofala hantering av krisen och dess ekonomiska konsekvenser, den andra för dess möjliga ansvar för krisen och dess brist på insyn. Förra februari, på Münchens säkerhetskonferens, trots att USA trodde att det var skyddat från viruset, hade tonen redan ökat flera hack mot Kina.

Vill vi, européer, vill ni, indianer, ryssar, turkar, afrikaner, gå tillbaka till en värld som är polariserad till det yttersta och bli justeringsvariabel för ett av de två lägren? Med tanke på vår historia, vår kultur, har vi inte en roll att spela för att undvika denna katastrofala eskalering och att sätta press för att välja "den andra vägen", den för en multipolär värld som är rättvis, stabil och balanserad, med respekt för kulturer och civilisationer och drivs av främjandet av en rimlig och hållbar utveckling? Vill vi gå emot vad 20-talets historia har lärt oss?

För sjuttiofem år sedan, när världen stod på ett vägkorsning, kunde en handfull visionära ledare sätta in en ram för internationellt samarbete som, även om det är ofullkomligt, gjorde det möjligt att bevara fred och utveckling inom några decennier.

Vid en tidpunkt då hela mänskligheten står inför samma hot, måste vi ta detta unika ögonblick för att utveckla en känsla av gemensam tillhörighet, delat ansvar och delat öde, "en mänsklighet, många kulturer". Och att göra det utan kompromisser eller uppriktighet.

Det betyder att vi alla kan äntligen öppna denna globala konversation och fråga oss själva vad som binder oss till 21-talet, de gemensamma värdena vi är redo att åta oss, det nya kontraktet vi kan komma överens om. Och att återuppfinna en rättvis och effektiv modell för internationellt samarbete, särskilt genom att bryta överlägset, av det absoluta monopolet för representation och beslutsfattande från regeringarna.

Alla vet att om Världshälsoorganisationen hade varit fri att varna allmänheten och media, vad som fortfarande var en lokal epidemi i december förra året aldrig skulle ha blivit en global pandemi. Det är välkänt att komplexiteten i globala utmaningar kräver kollektiv underrättelse för att säkerställa deras lösning, och inte exklusivt beroende av främjande eller försvar av nationella intressen.

ICANNs styrning av Internet, regleringen av diamanthandeln med Kimberley-processen och Global Fund for AIDS, Tuberculosis och Malaria är illustrationer av framgången och effektiviteten hos mekanismer med flera intressenter från vilka vi måste hämta inspiration och lärdomar ompröva lämpliga internationella samarbetsmekanismer. Valet är klart. Världen står på ett vägkorsning, och det är upp till alla att mobilisera för att se till att andan i San Francisco-konferensen som låg till grund för FN rådar och att föda en ny internationalism anpassad till utmaningarna med globala hot.

Dialog of Civilisations Research Institute har tagit initiativ till att lansera en globalt samråd i syfte att på djupet tänka om FN: s funktionssätt och natur och internationella samarbete, som kommer att kulminera nästa oktober på sitt årliga Rhodes Forum med konkreta förslag från alla aktörer och länder i det internationella samfundet.

Jean-Christophe Bas är VD för Dialog of Civilization Research Institute i Berlin.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend