Israel kallar franske ambassadören efter Paris rösta för palestinska resolution uttrycker "besvikelse"

UNEndIsraelOccuption100414Israel på fredagen (2 januari) uppmanade den franska ambassadören över sitt lands stöd i veckan för ett misslyckat palestinskt bud för att klara en FN-resolution som kräver en fullständig israelisk återkallelse till pre-1967-linjerna av 2013, som formellt uttrycker sin "djupa besvikelse" .

Utrikesdepartementets generaldirektör Aviv Shir och ambassadör Patrick Maisonnave sade att det enda sättet för framsteg på diplomatisk spår med palestinierna var genom direkta förhandlingar och inte genom ensidiga handlingar eller förklaringar. Frankrike var ett av åtta länder som stödde Palestinska budet i säkerhetsrådet, ett bud som föll med en röst mindre än de nio som krävs för att passera, och som då skulle ha utlöst en amerikansk veto.

USA, tillsammans med Australien, röstade emot, och fem andra länder - Rwanda, Nigeria, Sydkorea, Storbritannien och Litauen - avstod. Beslutet att kalla Maisonnave till Jerusalem för att utfärda ett formellt protest formulerade både överraskning och frustration i Jerusalem vid Fransk omröstning Frankrike arbetade också med en resolution att ta med till säkerhetsrådet som - men inte till Israels vilja - var mer måttligt på sitt språk än den palestinska resolutionen som lagts fram. Vid mötet i israeliska utrikesdepartementet sade den franska ambassadören att Det internationella samfundet har ett sinne över behovet av att bryta diplomatiska dödläget och den farliga status quo.According till honom röstade Frankrike som det gjorde för att uppmuntra sidorna tillbaka till förhandlingsbordet.

Maisonnave sade också att Frankrike var oense med flera delar i den palestinska resolutionen och försökte därför formulera sitt eget utkast. Han noterade att omröstningen inte var riktad mot Israel, men ett försök att förhindra ytterligare ensidiga åtgärder som skulle stärka extremister på båda sidor. "Det är precis vad som hände efter att säkerhetsrådet avvisade förslaget, och palestinierna gick till Haag," sade ambassadören.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Konflikter, Gazaremsan, Hamas, Israel, Palestinska myndigheten (PA), världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *