Kommissionär Hahn tal vid jordanska diplomatiska institutet EU-Jordanien förbindelser inom ramen för översynen av den europeiska grannskapspolitiken

cockExcellenser, framstående gäster, mina damer och herrar,

En mycket viktig partner för EU

Den här resan till Jordanien kommer under mitt första besök i Mellanöstern sedan han började vara i november i egenskap av kommissionsledamot för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar. Mitt beslut att besöka Hashemite Kingdom of Jordan återspeglar vikten av att jag bifogar vårt partnerskap. Jordanien är en främsta samtalspartner i Mellanöstern och i sEuropes södra Neighbourhoods en helhet.

Vi har en mångårig relation med anor från mitten av sjuttiotalet när vi tecknade vårt första samarbete. Under åren har vi stärkt våra nära relationer, särskilt inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken.

EU: s stöd till Jordanien i utmanande tider

Detta leder mig till den första av mina tre meddelanden för dig idag:

EU fortsätter att stå framför Jordanien särskilt under dessa utmanande tider för landet och hela regionen. Vi är starka engagerade i att fortsätta vårt politiska stöd för att hjälpa dig att klara de regionala kriserna.

Ytterligare möjligheter att stärka våra bilaterala förbindelser

Oavsett dessa kriser har förbindelserna mellan EU och Jordanien fortsatt att utvecklas positivt, och Jordanien är nu en av EU: s närmaste partner i regionen. Den så kallade "avancerade statusen" för vårt partnerskap innebär att vi nu samarbetar på ett större antal områden och att specifika åtaganden har gjorts på båda sidor.

Vårt samarbete har faktiskt redan börjat ge resultat. Låt mig ge dig ett exempel. Förra året blev Jordan ett av endast två länder i södra grannskapet som skulle ingå i Erasmus + -programmet med en belopp på € 5 miljoner av finansiering. Det finns flera fördelar som detta program kommer att medföra till Jordanien, inklusive att hjälpa upp till 400 grundutbildnings- och forskarstuderande dra nytta av högre utbildningsmöjligheter i EU. Det kommer också att hjälpa universiteten att utveckla sin kapacitet för internationellt samarbete och förbättra förbindelserna mellan forskning och industri. Erkännandet och kompatibiliteten hos de jordanska högskolornas kvalifikationer i EU kommer också att förbättras.

Detta kombinerar rörlighet och person till person utbyte med investeringar i ungdomar. Det är av grundläggande betydelse, särskilt efter de tragiska händelserna i Paris som understryker behovet av mer dialog och förståelse för våra olika kulturer.

Liksom Jordanien vill vi ytterligare förbättra vårt bilaterala samarbete över hela linjen, bland annat genom nära politisk samordning på högsta nivå. De initiativ som godkändes vid det sista associeringsrådet om säkerhetsdialog, mobilitetspartnerskap och förhandlingar om ett djupt och omfattande frihandelsområde utgör spännande möjligheter för oss att stärka våra band.

Starkt stöd för Jordans politiska reformer

Mitt andra budskap är att EU fortsätter att starkt stödja Jordans reformarbete under ledning och personligt engagemang från Hans Majestät, kung Abdullah. Att förstärka deltagande demokrati, stärka rättsstatsprincipen och främja respekten för de mänskliga rättigheterna är det bästa sättet att svara på de utmaningar som landet har ställt inför och för att säkerställa en långsiktig stabilitet.

Trots en utmanande regional miljö har Jordan gått framåt med viktiga politiska och ekonomiska reformer. Jag är somopleased att EU har kunnat ge Jordanien finansiering med en belopp på € 314m i 2011-2013 för att stödja genomförandet av dessa demokratiska reformer.

För perioden som täcker 2014-2017 har vi upprättat en ny enstaka stödram med upp till € 382m tillgängligt för att finansiera program för rättsstatsprincip, energi och utveckling av den privata sektorn.

I 2015 kommer finansieringen att inriktas på två viktiga sektorer, "Förnybar energi och energieffektivitet" och "Stöd till utveckling av den privata sektorn".

Programmet för att stödja utvecklingen av den privata sektorn kommer att sträva efter att öka inkluderande tillväxt och internationell konkurrenskraft i Jordanien. Det kommer att stödja utvecklingen av en mer gynnsam ekonomisk miljö och konkurrenskraftig privat sektor, som bör bidra till att öka handelsflödet och investeringarna mellan EU: s medlemsstater och Jordanien.

Stöd för Jordanien att klara syriska krisen

Jag behöver inte berätta att Jordanien har drabbats hårt av den syriska krisen på politisk, ekonomisk och social nivå sedan dess utbrott i 2011. Med mer än 620,000 syriska registrerade flyktingar som för närvarande befinner sig på jordanska territoriet har EU åtagit sig över € 300m för att stödja Jordanien för att hantera krisen. Samarbetet omfattar humanitärt, utveckling och även säkerhetsstöd.

Förra året genomfördes en ytterligare € 66m tilldelas för att ta itu med inflödet av syriska flyktingar, och i synnerhet för att kompensera kostnaderna för Jordanien av hosting syriska barn i sina skolor.

Vi kommer att fortsätta att ge mer stöd i år. För detta ändamål har vi inrättat EU: s förtroendefond för Syrien (Madad-fonden), med ett initialt bidrag på € 20m från EU och € 3m från Italien. Övriga medlemsstater förväntas bidra till denna fond och det kommer även att vara möjligt att söka finansiering från andra källor. Med tanke på den syriska krisens inverkan kommer Jordan också att vara en mottagare av denna finansiering.

Jordanien: en konsekvent källa till orsak och måttlighet

Låt mig också ta tillfället i akt att rekommendera Jordaniens konsekventa, balanserade och konstruktiva ståndpunkter på regional och internationell nivå. Jordanien är en värdig medlem av säkerhetsrådet och har behållit sitt kända mål att främja stabilitet. Detta är särskilt så för dina närmaste grannar Irak och Syrien.

Jag skulle också vilja lovorda den lovvärda roll som Jordanien konsekvent spelar för att försöka uppnå tvåstatslösningen i fredsprocessen i Mellanöstern. Den arabisk-israeliska konflikten har ställt stora krav på Jordanien, men landet har visat mod och ledarskap i sin strävan efter fred.

Vi värdesätter detta engagemang och i synnerhet den visdom som Jordanien och dess ledare har konsekvent visat. I en tid då vi vill besegra interkulturella spänningar fortsätter Jordan att vara en konsekvent källa till resonemang och måttlighet. Det är också därför det är i vårt intresse att fördjupa vårt engagemang på alla nivåer.

översyn ENP - viktigt att Jordanien röst hörs

Mitt tredje budskap är att jag är här för att lyssna och lära mig. Den europeiska grannskapspolitiken skapades i 2004 för att bygga nya partnerskap med EU: s direkta grannar, baserade på gemensamma värderingar, stabilitet och välstånd. Dessa grundläggande mål förblir lika giltiga idag som de var 10 år sedan; De är faktiskt nu viktigare än någonsin.

Men situationen i Europas grannskap har förändrats dramatiskt sedan grannskapspolitiken har varit på plats och i synnerhet sedan 2011. EU har också förändrats, vuxit i storlek och anpassat till en ny ekonomisk verklighet.

Det finns ett brett erkännande i Europa, Mellanöstern och Nordafrika, liksom i öst, att vi behöver uppdatera vårt engagemang i regionen. President Juncker har bett mig att göra en förteckning över grannskapspolitiken och föreslå ett sätt framåt inom de första 12 månaderna av mitt mandat. Processen för eftertanke har redan börjat. Det kommer att vara viktigt att hitta rätt tillvägagångssätt som speglar de särskilda förhållandena i varje land. Under de kommande månaderna vill vi höra från alla våra grannar, och det inkluderar att höra dina åsikter och lära av dina erfarenheter på alla nivåer och från alla intressenter som sträcker sig från regeringar och civila samhällsorganisationer till företag och akademi.

Jag vill se en granskad ENP som å ena sidan bättre kan leverera Europeiska unionens intressen och prioriteringar. Likväl viktigt är att den nya politiken kan anpassa sig och reagera snabbare mot partners förändrade behov. Vi kommer att upptäcka att många av dessa är delade mål: stabilitet, välstånd och säkerhet. Vi måste till största delen säkerställa att grannskapspolitiken kan ge konkreta resultat som gör en verklig skillnad för människors liv.

Det är av största vikt att medlemsländerna och partnerländerna känner en känsla av ägande av ENP-politiken. Vi åstadkommer åtgärder för att skapa en omfattande granskningsprocess genom att aktivt engagera båda partnerländerna och EU-länderna.

Det är också viktigt för oss att tala med andra som vi anser vara berörda parter, även om de inte är direkta intressenter: de så kallade grann av grannar. Även om detta skulle inkludera en del av dina direkta grannar, skulle jag också nämna särskilt Arabförbundet; Jag hade en mycket intressant inledande diskussion om detta med generalsekreterare El Araby bara två veckor sedan i Bryssel. Detta bör fortsätta att vara en av de aspekter av den fördjupade samarbetet mellan EU och Arabförbundet.

Mina damer och herrar,

Eftersom våra relationer och grannskapspolitiken utvecklas, är drivkraften bakom vår relation konstant: vi ser Jordan som granne och partner med en gemensam vilja att främja fred, stabilitet och välstånd i vårt gemensamma grannskap. Låt mig försäkra er om att EU kommer att stå bredvid dig för att uppnå detta mål.

Tack.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Konflikter, EU, Europeiska kommissionen, Europaparlamentet, Israel, flyktingar, syrien, världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *