EU-finansiering för att stärka säkerhetssektorn och stödja socioekonomisk och regional utveckling i Tunisien

Tunisia_view_1890s2EU har antagit den första delen av sin årliga stödpaket till förmån för Tunisien till ett totalt belopp miljoner € 116.8. Det syftar till att stärka säkerhetssektorn och att stödja den socioekonomiska och regional utveckling.

Utrikes frågor och säkerhetspolitik höge representant / Europeiska kommissionens vice ordförande Federica Mogherini sa: "En stark och demokratiskt Tunisien är avgörande för stabiliteten i Europas grannskap av. Stärka vårt partnerskap är av högsta prioritet för EU, som ett snabbt antagande av detta första paket med EU-bistånd till Tunisien visar tydligt. Det ligger i vårt gemensamma intresse för att se till att Tunisien är fortfarande en förebild för regionen. Inte bara för Tunisien, inte bara för det tunisiska folket, men också för att hålla hoppet vid liv i en av de mest osäkra regioner i världen.

"På 20 juli hade vi en lång diskussion vid utrikesrådet med tunisiska premiärministern Habib Essid på de hot som landet och hela regionen står inför, och som EU vi garanterat åter vårt stöd. Detta antagande är en av de många konkreta åtgärder som vi tar med i spel på kort och medellång sikt, som ett svar på de exceptionella utmaningar Tunisien står inför. "

Europeiska grannskapspolitiken och utvidgningsförhandlingar kommissionär Johannes Hahn sade: "Genom dagens beslut visar EU sin vilja att ge fortsatt stöd till Tunisien konsolidera sin demokratiska övergångsprocessen. Den snabbt antagande av detta miljoner € 116.8 stödpaket är en tydlig signal om vårt starka engagemang mot Tunisien och det tunisiska folket och även bekräftar vår beslutsamhet att stödja vår nyckelpartner i efterdyningarna av den senaste tidens terrorattacker. EU har visat vid detta tillfälle att det kan reagera snabbt och verkan som svar på utmanande situationer. "

Sedan 2011 har EU kontinuerligt stöd Tunisien i sin övergång till demokrati och har i stor utsträckning ökat sitt ekonomiska bistånd till landet. Efter den senaste tidens terroristattacker i Tunis (mars) och i Sousse (juni), är EU ännu mer fast besluten att öka sitt stöd till Tunisien.

Den politiska viljan hos EU att ytterligare stärka förbindelserna med Tunisien klart uttryckt i Europeiska rådets uttalande mars och rådet juli utrikes slutsatser. Under de senaste månaderna, EU flera politiska besök och möten på hög nivå ägde rum - besök av HR / VP Mogherini, Europeiska rådets ordförande Tusk och kommissionär Hahn till Tunis, och de senaste besök av Tunisiens premiärminister Essid till Bryssel där han träffade EU-kommissionens ordförande Juncker .

Bakgrund

Socioekonomiska reformer och konsolideringen av den demokratiska övergången

Den första delen av den årliga stödpaketet (AAP 2015 delar 1) till förmån för Tunisien finansieras genom det europeiska grannskapsinstrumentet (ENI) och består av fem program som syftar till: 1) stödja socioekonomiska reformer, 2) främja konsolideringen av de grundläggande elementen i demokrati, och 3) främja en hållbar regional och lokal utveckling.

För att stödja en hållbar ekonomisk och social utveckling, en "regionala initiativet stödja en hållbar ekonomisk utveckling" syfta till att öka länk den privata sektorn med yrkesutbildningsmeriter och ökad anställbarhet för kvinnor och män i Tunisien.

För att främja konsolideringen av de grundläggande delarna av demokrati, kommer ett program att fokusera på reform av säkerhetssektorn, som mot bakgrund av den senaste tidens terroristattacker, kommer att vara avgörande. Dess huvudsyfte är att stödja den tunisiska säkerhetssektorn att identifiera och genomföra institutionella reformer för att fullgöra sitt uppdrag och att svara på behoven hos det tunisiska folket. Ett annat program kommer att stödja kultursektorn att bekräfta och förstärka det strategiskt viktiga kulturens roll i tunisiska samhället.

Att främja en hållbar regional och lokal utveckling, ett program för stöd till decentralisering och integrerad territoriell utveckling syftar till att bana väg för processen för regionalisering som förutses i den tunisiska konstitutionen. Programmet syftar också till att minska de regionala och lokala skillnader, en av de viktigaste utmaningarna Tunisien står inför idag.

Dessutom kommer det här paketet att stödja genomförandet av EU-Tunisien handlingsplan för ett privilegierat partnerskap tecknades i mars 2015. I synnerhet kommer stödet att följa förhandlingarna om ett djupgående och omfattande frihandelsavtal (DCFTA).

Dessa fem program kommer att genomföras i de olika regionerna i Tunisien och kommer att ta regionala särdrag under noggrant övervägande. Både offentliga institutioner och det civila samhällets organisationer kommer att dra nytta av dessa åtgärder. Dessutom är dessa program bygger på tidigare insatser och på fruktbar dialog mellan EU, dess medlemsstater och de tunisiska myndigheterna.

Ytterligare finansiering och nästa steg

I 2015, utöver sin bilaterala tilldelning enligt det europeiska grannskapsinstrumentet (ENI), Tunisien gynnades också med € 71.8m från den så kallade "paraply incitament finansieringsmekanism enligt ENI, som är givande framsteg i reformer.

Den totala 2015 ENI tilldelning till förmån för Tunisien uppgår till € 186.8m.

Den andra delen av 2015 årliga stödpaket för Tunisien kommer att antas senare i år.

Mer

Klicka här, här och här.

Rådets slutsatser om Tunisien

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europeiska kommissionen, tunisien, världen