Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Israels utrikesdepartementets tjänsteman besöker Berlin för att uttrycka oro över Iran-avtalet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Entreprenörsvägen 453631Medan fokus för Iran kärnkraftsavtal kommer att ligga i den amerikanska kongressen under de kommande veckorna, enligt The Times of Israel generaldirektören för Israels utrikesministerium, Dore Gold, var på besök i Berlin den här veckan där han träffade sin tyska motsvarighet. Under mötena betonade han enligt uppgift att "det finns inget som tyder på att Iran genomgår en process av moderering när det gäller sina regionala åtgärder, snarare tvärtom", säger ett uttalande från utrikesministeriet. 

"Dessutom uttryckte han oro över att de enorma ekonomiska resurser Iran kommer att ha till sitt förfogande som ett resultat av affären kommer att riktas till att finansiera terror och kommer att bidra till den regionala instabiliteten", säger uttalandet. Israel oroar sig över att ISILs grymheter och smarta mediestrategi distraherar uppmärksamheten från vad de anser vara det mycket större hotet i regionen. "Européer verkar också vara mer intresserade av att utnyttja affärsmöjligheter i Iran när sanktionerna har tagits bort än att konfrontera det säkerhetshot det kan utgöra", skriver Politico.eu. 

En av Israels största bekymmer angående Irans kärnkraftsavtal, som undertecknades mellan världsmakterna och Iran i Wien, avser inspektions- och övervakningsmekanismerna som de sa "inte är tillräckligt robusta." I vissa fall tillåter det nuvarande avtalet Iran upp till 24 dagar i förväg att förutse inspektioner. I vilket fall sade Gold, en tidigare israelisk ambassadör till FN och långvarig rådgivare för utrikespolitiken till premiärminister Benjamin Netanyahu, "Alla inkriminerande bevis på odeklarerade platser kommer att saneras."

Annons

En exklusiv rapport från Associated Press (AP) den här veckan säger att Iran kommer att få använda sina egna inspektörer för att utreda kärnkraftsplatsen i Parchin som de anklagats för att använda för att utveckla kärnvapen, som arbetar under ett hemligt sidoavtal med FN: s internationella Atomic Energy Agency (IAEA) som normalt utför sådant arbete. AP sa att det såg dokumentet. De nyligen avslöjade sidoavtalen kopplade till ihållande anklagelser om att Iran har arbetat med atomvapen. Den utredningen är en del av det övergripande kärnkraftsbegränsningsavtalet. Bevis på inspektionskoncessionen kommer säkert att öka trycket från amerikanska kongressmotståndare innan en senat röstar om ogillande om det övergripande avtalet i början av september. Om resolutionen godkänns och president Barack Obama vetoret mot den, skulle motståndarna behöva två tredjedelars majoritet för att åsidosätta den.

Parchin-avtalet utarbetades mellan IAEA och Iran. USA och de fem andra världsmakterna var inte part i det utan informerades av IAEA och godkände det som en del av det större paketet. Alla IAEA-medlemsländer måste ge byrån viss inblick i sina kärnkraftsprogram. Vissa är skyldiga att göra mer än att årligen redovisa det kärnämne de besitter. Men nationer - som Iran - som misstänks för möjlig spridning är under större granskning som kan inkludera stränga inspektioner. Avtalet i fråga avviker från normala förfaranden genom att låta Teheran anställa sina egna experter och utrustning i sökandet efter bevis för aktiviteter som den konsekvent har förnekat - försöker utveckla kärnvapen.

Olli Heinonen, som var ansvarig för Iran-sonden som ställföreträdande generaldirektör för IAEA från 2005 till 2010, sa att han inte kunde tänka sig någon liknande koncession med något annat land. Vita huset har upprepade gånger förnekat påståenden om ett hemligt sidoavtal som är gynnsamt för Teheran. IAEA-chefen Yukiya Amano sa till republikanska senatorer förra veckan att han var skyldig att hålla dokumentet konfidentiellt. Iran har vägrat tillgång till Parchin i flera år och har förnekat något intresse för - eller arbete med - kärnvapen. Baserat på amerikanska, israeliska och andra underrättelser och sin egen forskning misstänker IAEA att Islamiska republiken kan ha experimenterat med högexplosiva detonatorer för kärnvapen. IAEA har citerat bevis baserade på satellitbilder om möjliga försök att sanera webbplatsen sedan det påstådda arbetet upphörde för mer än ett decennium sedan. Dokumentet som AP ser är ett utkast som en tjänsteman som känner till innehållet sagt inte skiljer sig väsentligt från den slutliga versionen. Han krävde anonymitet eftersom han inte var behörig att diskutera frågan offentligt.

Annons

Dokumentet är märkt "separat arrangemang II", vilket indikerar att det finns ett annat konfidentiellt avtal mellan Iran och IAEA som styr myndighetens undersökning av anklagelserna om kärnvapen. Iran ska förse byråexperter med foton och videor av platser som IAEA säger är kopplade till det påstådda vapenarbetet ”med hänsyn till militära bekymmer”. Denna formulering antyder att - utöver att hindras från att fysiskt besöka webbplatsen - kommer byrån inte att få foto- eller videoinformation från områden som Iran säger är begränsade eftersom de har militär betydelse. Medan dokumentet säger att IAEA ”kommer att säkerställa den tekniska äktheten” av Irans inspektion, står det inte hur. Utkastet är osignerat men den föreslagna undertecknaren för Iran är listad som Ali Hoseini Tash, biträdande sekreterare för det högsta nationella säkerhetsrådet för strategiska frågor. Det återspeglar den betydelse Teheran lägger till avtalet. Enligt AP-rapporten sa IAEA: s talesman Serge Gas att byrån inte hade någon omedelbar kommentar.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend