Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#BurkinaFaso Kommissionär Mimica besöker Burkina Faso för att visa solidaritet och stöd till nya regeringen efter terroristattacker

DELA MED SIG:

publicerade

on

Burkina Faso-soldat
"På uppdrag av Europeiska kommissionen, kommissionären för internationellt samarbete och utveckling, Neven Mimica kommer att besöka Burkina Faso den 12 februari för att välkomna det fredliga och framgångsrika valet."
Kommissionärens besök kommer också att vara ett tillfälle att visa stöd till landet, efter terrorattackerna i Ouagadougou och i norra delen av landet den 15 januari som dödade 32 människor och skadade mer än 60.

Inför besöket sa Mimica: "Jag vill välkomna de fredliga och framgångsrika valen som var det sista steget i en exemplarisk övergångsprocess. Detta är en seger för Burkina Faso och goda nyheter för regionen och kontinenten. Jag vill också upprepar vår solidaritet efter attackerna i januari och understryker det faktum att Europa är starkt engagerat i att stödja Burkina Faso och Sahelländerna i deras kamp mot terrorism och extremism."

Konkret betalade EU ut 128 miljoner euro i utvecklingsstöd till landet 2015, med ett totalt bidrag på 623 miljoner euro enligt planen. 11th Europeiska utvecklingsfonden för tidsramen 2014-2020. Detta stöd kommer att fokusera på gott styre, hälsa, livsmedelssäkerhet, hållbart jordbruk och vatten. Ett ambitiöst åtgärdspaket värt 400 miljoner euro skulle kunna antas redan 2016. Målen kommer att vara att hjälpa de nya myndigheterna att snabbt ge stöd till befolkningen med tanke på de höga förväntningarna efter övergångsperiodens slut.

Som ett övergångsland för migranter mot norra Afrika eller Europa, och ett ursprungsland för intraregional rörlighet, är Burkina Faso ett av de länder som är berättigade att dra nytta av det nyskapade "EU:s krisfond för stabilitet och för att ta itu med grundorsakerna till irreguljär migration och fördrivna personer i Afrika". Projekt som potentiellt kan komma i fråga för förvaltningsfonden håller på att identifieras.

Besöket kommer också att vara ett tillfälle att föra diskussioner med den nyvalda regeringen efter de senaste president- och parlamentsvalen. I Burkina Faso kommer kommissionsledamot Mimica att träffa president Roch Marc Christian Kaboré och premiärminister Kaba Thieba för att utbyta åsikter om de kommande utmaningarna efter de fredliga lagstiftande- och presidentvalen. Valen var en viktig milstolpe för att driva landet mot konsolideringen av demokratin, som nu måste förstärkas genom mandatperioden för kommunala val, som kommer att äga rum den 22 maj 2016.

Kommissionären kommer också att besöka en EU-finansierad vårdcentral under sitt besök. Vårdcentralen behandlar epidemipatienter och är även ett förlossningssjukhus. Medan ebolaepidemin nu verkar vara under kontroll i Västafrika, är det viktigt för Burkina Faso att fortsätta bygga upp sin nationella kapacitet för att förhindra och hantera ett potentiellt utbrott. Att ta itu med mödra- och barndödlighet är också av avgörande betydelse.

Slutligen kommer Mimica att delta i invigningen av en Transportvägningscentral. Den syftar till att bevara nationella vägar genom att kontrollera transportörernas laster. Väginfrastruktur utgör en stor investering för landet och detta projekt har potential att låsa upp ytterligare investeringar, som kommer att spela en nyckelroll för att stärka ett sunt regionalt samarbete.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend