Anslut dig till vårt nätverk!

Sjukdomar

#Zika: "Zika-vaccin är inte långt borta", säger WHO:s chefsforskare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bertollini WHO

The Zika virus has hit the headlines all over the world as people fear it could be linked to microcephaly in babies, which causes them be born with abnormally small heads. On Wednesday 17 February Parliament’s public health committee discussed the issue with representatives from the World Health Organization (WHO). After the hearing Dr Roberto Bertollini, WHO’s chief scientist and EU representative, gave an interview and he assured that Zika was a ‘mild disease’ that we were ready to deal with.

Viruset har varit känt sedan 1947: varför finns det inget vaccin än?

Detta är en av många sjukdomar som vi är medvetna om men som vi inte har ett vaccin mot eftersom de är begränsade till vissa områden eller är milda, som i det här fallet. De första farhågorna togs upp först nyligen när de första fallen av mikrocefali i Franska Polynesien upptäcktes 2013-2014. Nu är situationen mycket allvarligare och det finns en push från den allmänna opinionen och regeringar för att utveckla dessa vacciner.

Hur lång tid tar det att utveckla ett vaccin? Är det troligt att vi lyckas?

 Jag tror att det kommer att bli framgångsrikt. Vi har nu mycket erfarenhet av ebolavaccination. Vi har kunnat utveckla ett nästan komplett ebolavaccin på mycket kort tid. Vi är ganska optimistiska att vi kommer att utveckla åtminstone ett pre-vaccin som lämpar sig för försök under de kommande 15-18 månaderna. Ebolafallet var en viktig lärdom för många människor. Det har skett en stor attitydförändring.

Finns det risk för att sjukdomen sprids till Europa? Är vi beredda på det?

Annons

Det värsta scenariot skulle vara att myggorna kommer till Europa och börjar bita människor och sprida sjukdomen. Det är också möjligt att det skulle ske genom befintliga myggor som redan är endemiska i vissa länder i södra Europa.

Det bästa scenariot är att vi kan isolera områden där utbrott inträffar, eliminera myggorna och sedan kontrollera infektionen. Enligt min åsikt är detta det mest troliga scenariot, eftersom vi har ett mycket starkt folkhälsosystem och nu när vi är medvetna om problemet kan vi upptäcka ett utbrott mycket snabbt.

Är det säkert att mikrocefali orsakas av myggor som bär på Zika? Eller finns det andra faktorer som kan vara ansvariga?

Viruset isolerades hos missbildade barn så sambandet är mycket starkt. Men vi kan naturligtvis inte utesluta andra faktorer som genetiska faktorer eller andra virus.

Vissa tyder på att mikrocefali kan orsakas av bekämpningsmedel som t.ex pyriproxyfen som har varittillsatt dricksvatten. Är det en möjlighet?

Detta är ett bekämpningsmedel som har använts flitigt i mer än 20 år. Det har aldrig gjorts en enda observation av missbildningar. Den anses vara så säker att den används för att desinficera dricksvatten, så för tillfället tror jag inte att det finns någon substans i dessa påståenden.

Tror du att myggutrotningsprogrammen kommer att vara effektiva? Vad tycker du om planer på att släppa ut genmodifierade myggor och Wolbachia bakterie?

Myggor är nu resistenta mot ett antal insekticider, därför behöver vi nya vapen. Det finns tre möjligheter. Den första är dessa genetiskt modifierade myggor, som inte överför sjukdomen. För det andra är sterilisering av manliga myggor genom strålning. För det tredje är dessa bakterier som också gör manliga myggor ofruktbara. Jag tror att de kan vara extremt effektiva och bättre än att använda massor av bekämpningsmedel som myggorna blir mer och mer motståndskraftiga mot.

VEM tillkännagav just att de kommer att behöva miljontals dollar för att finansiera forskning: förväntar du dig att EU kommer att tillhandahålla någon finansiering?

Ja. Vi har bett om cirka 53 miljoner dollar, men bara 25-28 miljoner dollar kommer att vara för WHO. Resten kommer att gå till andra organisationer som UNICEF.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend