Anslut dig till vårt nätverk!

Brasilien

#Konkurrens: Halliburton och Baker Hughes överger fusionen efter påtryckningar från EU och USA:s konkurrensmyndigheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

160502Haliburton2Halliburton och Baker Hughes överger fusionsaffären som ursprungligen värderades till 35 miljarder dollar efter invändningar från myndigheter i EU och USA. I samband med uppsägningen av fusionsavtalet kommer Halliburton att betala Baker Hughes uppsägningsavgiften på 3.5 miljarder dollar.

Det amerikanska justitiedepartementet lämnade in en stämningsansökan den 6 april 2016 för att blockera fusionen och hävdade att transaktionen olagligt skulle eliminera konkurrensen mellan företagen på minst 23 marknader som är avgörande för prospektering och produktion av olja och naturgas i USA .

Europeiska kommissionen hade också inlett en fördjupad undersökning i januari 2016. Analysen väckte konkurrensproblem på ett mycket stort antal marknader relaterade till oljefältstjänster som tillhandahålls till olje- och gasprospekterings- och produktionsföretag i EES. EU rapporterade att kunder hade kontaktat Europeiska kommissionen för att ta upp problem med den föreslagna transaktionen. Kommissionen betonade att undersökningen har genomförts i nära samarbete med ett antal konkurrensbyråer över hela världen, inklusive de i USA, Brasilien och Australien.

Competition Commissioner Margrethe Vestager said: “The exploration and production of oil and gas are key sectors in ensuring competitive energy prices for consumers and companies across the EU. They are also particularly important for the efficient use of available gas resources within the EU, a key element of our Energy Union strategy in terms of ensuring security of supply.”

USA: s svar

Biträdande biträdande justitieminister David I. Gelf, från justitiedepartementets antitrustavdelning, sa: "Väldigt få saker är så viktiga för vår ekonomi som olja och gas, men sammanslagningen av Halliburton och Baker Hughes skulle ha höjt priserna, minskat produktionen och minskat innovation inom minst 23 oljefältsprodukter och tjänster som är avgörande för landets energiförsörjning. Vi uppnådde det enda resultat som kunde skydda amerikanska konsumenter på ett adekvat sätt – ett övergivande av denna olagliga fusion. Vi tackar våra tillsynspartner runt om i världen, särskilt från Europeiska kommissionen, Australien, Brasilien och Mexiko, för deras nära och konstruktiva samarbete i denna fråga.”

Innan stämningsansökan lämnades in hade Halliburton erbjudit sig att avyttra vissa tillgångar i ett försök att ta itu med avdelningens konkurrensproblem. Justitiedepartementet fann dock att förslaget var otillräckligt eftersom det inte inkluderade fullständiga affärsenheter, undanhöll många viktiga tillgångar och personal, innebar många pågående förvecklingar mellan det sammanslagna företaget och köparen av avyttringen och i allmänhet misslyckades med att replikera den hårda konkurrensen mellan parterna som finns idag.

Annons

Halliburton and Baker Hughes argue deal would have brought ‘compelling benefits’

Halliburton och Baker Hughes gjorde ett gemensamt uttalande där de beklagade konkurrensmyndigheternas beslut och hävdade att affären skulle ha medfört övertygande fördelar för aktieägare, kunder och andra intressenter. Dave Lesar, styrelseordförande och verkställande direktör för Halliburton, sa: "Utmaningar med att erhålla återstående regulatoriska godkännanden och allmänna branschförhållanden som allvarligt skadade affärsekonomin ledde (oss) till slutsatsen att uppsägning är det bästa tillvägagångssättet."

Martin Craighead, styrelseordförande och verkställande direktör för Baker Hughes sa: "Dagens resultat är en besvikelse på grund av vår starka tro på den enorma potentialen hos företagsförvärvet för att leverera fördelar för aktieägare, kunder och båda företagens anställda. Detta var en extremt komplex, global transaktion och i slutändan kunde en lösning inte hittas för att tillfredsställa tillsynsmyndigheternas antitrustproblem, både i USA och utomlands.”

Bakgrund

Halliburton, founded in 1919, is one of the world’s largest providers of products and services to the energy industry. With over 55,000 employees, representing 140 nationalities in over 80 countries, the company serves the upstream oil and gas industry throughout the lifecycle of the reservoir – from locating hydrocarbons and managing geological data, to drilling and formation evaluation, well construction and completion, and optimizing production through the life of the field.

Baker Hughes is a leading supplier of oilfield services, products, technology and systems to the worldwide oil and natural gas industry. The company’s 39,000 employees today work in more than 80 countries helping customers find, evaluate, drill, produce, transport and process hydrocarbon resources.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend