Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Israel: Frankrikes initiativ till en internationell fredskonferens för att lösa konflikten mellan Israel och Palestina: Modern version av 1916 års Sykes-Picot-pakt?

DELA MED SIG:

publicerade

on

israeli_opinion_090213För hundra år sedan undertecknades det så kallade Sykes-Picot-avtalet mellan Storbritannien och Frankrike. Det markerade uppdelningen av det osmanska riket i sfärer av brittiska och franska intressen, skriver Israel Press Association Senior Media Advisor Europe Yossi Lempkowicz.

Den brittiske diplomaten Sir Mark Sykes pekade på en karta framför honom för att ange intressanta områden och förklarade tillsammans med sin kollega Francois Georges-Picot: ''Jag ​​skulle vilja dra en linje från ''e'' i Acre (vid Medelhavskusten) till det sista ''k'' i Kirkus (i modern stad i Irak).

Territorium norr om linjen skulle komma under franskt skydd, direkt eller indirekt, och territorium söderut skulle kontrolleras direkt eller indirekt av britterna.

Frankrike skulle ta kontroll över en ''blå zon'' inklusive Libanon, den syriska kusten och delar av det som idag är Turkiet.

Den "röda zonen" för Storbritannien inkluderade södra Mesopotamien, eller Irak inklusive Bagdad, tillsammans med Medelhavshamnarna Haifa och Acre.

Mellan de två skulle en arabstat eller en konfederation av arabiska stater skapas under franskt och brittiskt skydd. Palestina, inklusive Jerusalem, betecknades med färgen brun och skulle vara under en internationell administration.

Överenskommelsen slöts ett år före den så kallade Balfour-deklarationen som innehöll ett löfte om ett "nationellt hem för det judiska folket". ''

Annons

En politisk krutdurk

Idag, 100 år efter att Sykes-Picot-pakten undertecknades, är Mellanöstern en politisk krutdurk och platsen för flera konflikter. Det är ett resultat av denna godtyckliga uppdelning av makter utifrån.

Indelningen i inflytandezoner tog inte hänsyn till de lokala folken. Demografiska, sociokulturella och religiösa aspekter beaktades inte av Frankrike eller Storbritannien. Flera arabiska stammar, även om de var nomader, befann sig separerade och utspridda i olika stater. De avvisade starkt centralregeringen. Under åren skakades regionen av interna uppror, kupper och revolter som fortsätter till denna dag...

Idag, som vi ser, över hela regionen från Libyen till Syrien, har myndigheten kollapsat och människor sträcker sig efter sina gamla identiteter: sunni, shia, kurder... Sekteriska grupper, ofta islamistiska, har fyllt maktvakuumet, spridit över gränser och spridit våld .

Den arabisk-israeliska konflikten är inte den enda utestående och kärnfrågan i regionen som vissa hävdar. Som den israeliska diplomaten och författaren Freddy Eytan från Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) minns, har 23 konflikter registrerats i regionen.

''I dag har Mellanöstern blivit en politisk krutdurk och miljön för successiva väpnade konflikter. Den största utmaningen mot arvet från Sykes-Picot-avtalet kommer från radikal islam som förnekar idén om nationalism i allmänhet. De tror på att återuppliva den islamiska ummah (nationen) som en politisk enhet som bör styras enligt sharia, den islamiska lagen.''

All oro i arabvärlden är intern, social, religiös och tribal. Idag är det bara Israel som framstår som ett demokratiskt och stabilt land i regionen.

Fara att påtvinga människor en lösning

När Frankrike driver på med sitt initiativ att sammankalla en internationell konferens som syftar till att återuppliva israelisk-palestinska fredssamtal, är Sykes-Picot-avtalet en skarp påminnelse om faran med att införa en lösning för människor. Israel överväger det franska initiativet med stor skepsis eftersom det traditionellt har motsatt sig internationella konferenser av oro för att de inbjuder till orättvisa påtryckningar från olika håll runt bordet.

För Israel är endast direkta bilaterala samtal med palestinierna det enda sättet att få en förhandlingslösning på den israelisk-palestinska konflikten. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upprepade detta budskap förra veckan för att besöka Belgiens och utrikesministrarna Didier Reynders och Jean-Marc Ayrault.

''Det skulle vara mycket lättare för (den palestinska myndighetens president) Abbas att komma till Jerusalem för att träffa premiärminister Netanyahu, snarare än att starta detta multistatsföretag i Paris, vilket jag inte tror kommer oss närmare en förhandlingslösning , och i själva verket gör en förhandlingslösning mer avlägsen, säger Dore Gold, Israels generaldirektör för utrikesdepartementet, till The Jerusalem Post, i en hänvisning till den franska planen att i slutet av denna månad anordna en konferens med ett 20-tal utrikesministrar och organisationer. att diskutera parametrar för ett israelisk-palestinskt avtal.

Enligt honom finns det ''olika internationella aktörer'' som är angelägna om att på förhand vilja uttala parametrarna för en fredsuppgörelse. Israels problem med det är att dessa parametrar kanske inte tar hänsyn till Israels viktiga säkerhetsintressen i en miljö präglad av kaos som i Syrien. Att undvika internationellt engagemang är också anledningen till att Israels kabinett nyligen sammanträdde på Golanhöjderna och deklarerade att Israel inte har för avsikt att någonsin dra sig tillbaka från platån för att ta reda på att deras nya ''grannar'' skulle vara terrorister från Al-Nusra eller ISIS. En katastrof när det gäller Israels säkerhet.

Israeliska ledare påminner regelbundet sina samtalspartners om att de fredsavtal som de undertecknade med två stora arabländer, Egypten och Jordanien, var genom direkta förhandlingar.

I dag när Israel finner ett sammanflöde av intressen i regionen med stater som Egypten, Jordanien, Saudiarabien och vissa Gulfstater, för att bekämpa radikal islam och iranskt nelastinflytande, kan ett boende med dem hjälpa till att hitta en lösning på den palestinska frågan eftersom de kan pressa palestinierna att visa viss flexibilitet.

''Du behöver inte vara en internationell diplomat för att föreställa dig att det är mycket möjligt att det i källaren på ett av kanslierna i Europa eller någon annanstans sitter en modern Sykes-Picot och försöker föreställa sig hur Mellanöstern kommer att delas i framtiden,'' säger Dore Gold.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend