Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikt mineraler

#ConflictMinerals: Avtalet syftar till att bryta den onda cirkeln mellan handeln med mineraler och konflikt

DELA MED SIG:

publicerade

on

160616ConflictMinerals3EU har nått ett politiskt avtal om en förordning som syftar till att utesluta "konfliktmineraler" från EU: s marknad. Utvinning och handel med mineraler har kopplats till konflikter och kränkningar av mänskliga rättigheter runt om i världen, särskilt i den östra regionen av Demokratiska republiken Kongo (DRK). EU är en viktig destination för "konfliktmineraler".

Med konfliktmineraler avses mineraler och metaller som innehåller de så kallade 3TG-elementen (tenn, tantal, volfram och guld) som används i vardagliga produkter, såsom mobiltelefoner, bärbara datorer, bilar och smycken.

Minister for Foreign Trade and Development Cooperation of the Netherlands, speaking on behalf of the Council of the European Union, Lilianne Ploumen, said: “The EU is committed to preventing international trade in minerals from financing warlords, criminals and human-rights abusers.”

The initiative builds on the OECD ‘Due Diligence Guidance for Responsible Mineral Sourcing’. Trade Commissioner Cecilia Malmström said: “This political understanding on conflict minerals will help trade to work for peace and prosperity, in communities and areas around the globe affected by armed conflict.”

Initiativet har också välkomnats av S & D-talesmannen om konfliktmineraler, Marie Arena-parlamentsledamoten, som påpekade att kommissionen och rådet i början av förhandlingarna helt avvisade idén om eventuell obligatorisk efterlevnad. Arena sa: "Endast efter parlamentets tryck, ledd av S&D, gjorde vi ett genombrott och nu kommer företag att vara skyldiga att analysera den potentiella risken i ursprunget till mineralerna de handlar med."

Arena went on to say that while the Parliament had succeeded in introducing mandatory due diligence and disclosure requirements for companies from the mine to the smelter, she would like to have seen further action further down the supply chain: “We wanted to go further, and we will. This agreement is not just a façade. We strongly insisted on a review clause in order to include companies manufacturing components and trading the final product (the so-called downstream). To begin with, the European Commission will set up a voluntary system for these companies but stronger legislation will be put in place if this voluntary system doesn’t work. Our struggle continues, but a crucial step has been taken to break the vicious cycle.”

1606163TGTradeConflictMineralsChina

Annons

De allra flesta metaller och mineraler som importeras till EU kommer att täckas, samtidigt som importörer av små volymer undantas från dessa skyldigheter.

NGO, Global Witness, välkomnar det de anser vara ett första steg i rätt riktning, men säger att förordningen i slutändan underskrider dess avsedda mål och att EU: s politiska beslutsfattare har gett sig in i storföretagens krav genom att befria de allra flesta av EU-företag som handlar med mineraler från lagen.

Iverna McGowan, chef för Amnesty Internationals europeiska institutionskontor, sa: ”Dagens beslut lämnar företag som importerar mineraler i sina produkter helt utanför kroken. Det är ett halvhjärtat försök att ta itu med handeln med konfliktmineraler som bara kommer att hålla företag som importerar råvarorna till grundkontroller EU-investerare och konsumenter har fortfarande inte någon säkerhet om att företagen de hanterar uppför sig på ett ansvarsfullt sätt. ”

Maria van der Heide från ActionAid sa: ”Denna lag kan bara vara ett första steg. Det måste genomföras snabbt så att det snart kan utvidgas till företag som importerar dessa mineraler som en del av tillverkade varor. Samhällen i områden som är drabbade av konflikter och med hög risk kommer bara att kunna dra nytta av sin resursförmögenhet och befrias från våldscykeln relaterad till handeln med konfliktmineraler om företag längs hela leveranskedjan följer ansvarsfulla inköpspraxis. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend