Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Senior #Thailand-expert försäkrar att folkomröstningen blir "rättvis"

DELA MED SIG:

publicerade

on

thailand_protest.jpg.size.xxlarge.brevlådaEn högt uppsatt person i den thailändska regeringen har flyttat för att dämpa farhågorna för att helgens efterlängtade folkomröstning i landet kommer att vara riggad, skriver Martin Banks.

Norachit Sinhaseni sa att han försökte försäkra det internationella samfundet att folkomröstningen kommer att vara "rättvis". Enkäten handlar om utkastet till konstitution som utarbetades av den styrande juntan som tog makten för över två år sedan. Sinhaseni är talesman för Constitution Drafting Committee, det organ som utsetts av juntan som utarbetade stadgan som går till offentlig omröstning på söndag (7 augusti).

Han sade att trots att en framställning i sista minuten lades in som hotade att försena förfarandet, skulle folkomröstningen fortfarande fortsätta som planerat på söndagen och valen var inskrivna i juli eller augusti nästa år. Trots omfattande kritik av utkastet försökte han försvara utkastet till konstitution genom att säga att det hade varit föremål för offentligt samråd med 500 icke-statliga organisationer, civilsamhället och andra organisationer.

Han sa att thailändska medborgare skulle få en enkel ja/nej-fråga om huruvida de skulle acceptera det förslag som föreslås. "Om det förkastas är mitt arbete gjort och regeringen måste komma med en ny konstitution," sade han. För vissa borde resultatet av Thailands andra folkomröstning någonsin om landets andra militärinspirerade konstitution i rad på tio år vara en självklarhet.

Om det godkänns, vilket är allmänt förväntat, säger många att det skulle befästa arméns makt och ytterligare försena en återgång till civilt styre. I maj 2014 bevittnade Thailand sin tolfte framgångsrika militärkupp sedan det blev en konstitutionell monarki 1932.

Arméchefen Prayuth Chan-o-cha installerades som premiärminister, vilket störtade den valda men kontroversiella regeringen i Yingluck Shinawatra och avskaffade den befintliga konstitutionen. Prayuth, som hänvisade till kuppen som en fredsbevarande insats som syftar till att få slut på politisk oro, har sagt att demokratin bara kan återställas när det finns politisk stabilitet, och tillägger att landet skulle hålla allmänna val när en ny konstitution var på plats. Det sistnämnda målet tilldelades Constitution Drafting Commission (CDC), som Prayuth inrättade efter kuppen.

Resultatet av folkomröstningen är också direkt kopplat till hur öppna val kommer att vara 2017. Oavsett om medborgarna stöder den nya stadgan eller inte, har Prayuth sagt att han kommer att gå vidare med allmänna val i slutet av 2017. Om "nej"-röstningen råder på söndag, CDC kommer helt enkelt att gå tillbaka till arbetet med ett annat utkast och i det scenariot kommer juntan att kunna installera vilken typ av stadga som helst utan behov av en offentlig folkomröstning.

Annons

Men Fraser Cameron från EU/Asia Center varnade för att det skulle vara fel av EU att tro att Thailand nu var på rätt väg genom att sätta ett folkomröstningsdatum och förmodade val för 2017.

Han sa: "Utkastet inte uppfyller vad som krävs för att säkerställa verklig demokrati. Det råder ingen tvekan om att demokratin i Thailand är under attack. Det internationella samfundet, framför allt EU, USA och andra ASEAN-länder, måste pressa juntan att vända kursen. . Utsikterna för val 2017 ser ut att halka vilket skulle vara mycket beklagligt. Juntan måste inse att landets ekonomiska utveckling kommer att bero på att alla thailändares konstitutionella rättigheter återställs."

Ytterligare oro uttrycktes av Willy Fautre, chef för Human Rights Without Frontiers (HRWF), som, med hänvisning till revideringen av konstitutionen, sa: "En demokratisk regim skulle vara i en bättre position än en militärregim för att göra den till en framgång motsvarande till majoriteten av folkets förväntningar."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend