#WTO Handelslättnader avtalet kommer att innebära stora vinster för utvecklingsländerna

170223WTOTradeFacilitAgreement2Ambassadör François Xavier Ngarambe Rwandas ambassadör Malloum Bamanga Abbas Tchad, Världshandelsorganisationen generaldirektör Azevêd ambassadör Saja Majali Jordanien och Abdulla Nasser Musallam Al Rahbi Oman presentera sina länders TFA instrument för godkännande

WTO har fått två tredjedelar godkännande av avtalet från dess 164 medlemmar som behövs för att underlätta handeln avtalet (TFA) i kraft. Rwanda, Oman, Tchad och Jordanien lämnat sina instrument för godkännande till WTO: s generaldirektör Roberto Azevedo, vilket ökar det totala antalet ratificeringar till önskad tröskeln 110.

Avtalet kommer att påskynda rörelsen, frigörande och klarering av varor över gränserna, lanserar en ny fas för reformer att underlätta handeln över hela världen och skapar ett kraftigt uppsving för handeln och det multilaterala handelssystemet som helhet.

Ett fullständigt genomförande av TFA förväntas sänka medlemmarnas handelskostnader med i genomsnitt 14.3 procent, med utvecklingsländer som har mest att vinna, enligt en 2015 studie som genomförts av WTO ekonomer. TFA är också sannolikt att minska den tid som behövs för att importera varor med mer än en och en halv dag och exportera varor med nästan två dagar, vilket motsvarar en minskning med 47% och 91% respektive över det nuvarande genomsnittet.

GD Azevedo välkomnade TFA ikraftträdande, notera att avtalet utgör en milstolpe för handelsreformer. Han sade: "Detta skulle öka världshandeln med upp till $ 1 biljoner varje år, med de största vinsterna märks i de fattigaste länderna. Effekten blir större än avskaffande av alla befintliga tariffer runt om i världen. Det innebär också att vi kan få igång tekniskt bistånd arbete för att hjälpa fattigare länder med genomförandet. "

EU spelar huvudrollen

EU: s tullmyndigheter kommer att spela en ledande roll i genomförandet av avtalet, i egenskap av både som ett exempel att följa och som en motor för ytterligare framsteg i att underlätta handeln inom EU och på internationell nivå.

Avtalet kommer också att bidra till att förbättra insynen, öka möjligheterna för små och medelstora företag att delta i globala värdekedjor, och minska utrymmet för korruption. enades affären under WTO: s ministerkonferens i Bali i 2013.

Handelskommissionär Cecilia Malmström sa: "Bättre rutiner gräns och snabbare, smidigare handelsflödena kommer att vitalisera den globala handeln till förmån för medborgare och företag i alla delar av världen. Små företag, som har svårt att navigera daglig byråkrati och komplicerade regler, kommer att vara stora vinnare. "

International Co-operation and Development kommissionär Neven Mimica tillade: "Handel är en viktig drivkraft för en hållbar utveckling. Det nya avtalet kommer att bidra till att trycka den enorma potential som handeln. Jag är redo att hjälpa våra partnerländer att göra det mesta av detta avtal. "

Den största utrymme för förbättringar - och därmed störst potential att få fördelar - är i utvecklingsländerna. EU vill att detta avtal att spela en viktig roll för att öka utvecklingsländernas engagemang i globala värdekedjor. Av den anledningen har EU åtagit miljoner € 400 att hjälpa dem med de reformer som behövs för att följa de regler som fastställts av avtalet.

Utöver sin utvecklingsdimensionen, avtalet utgör också en del av EU: s insatser för att hjälpa små och medelstora europeiska företag använder den outnyttjade potentialen för globala marknader.

EU har varit en av initiativtagarna till affären och ledde insatserna för sin slutsats. Efter ratificeringen av affären av rådet och Europaparlamentet i 2015 EU aktivt uppmuntrat andra WTO-medlemmar att godkänna affären utan dröjsmål. Medan den kritiska massan har nu nåtts, vilket gör avtalet att träda i kraft, hoppas EU återstående WTO-medlemmar kommer att ratificera avtalet inom en snar framtid.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Ekonomi, EU, världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade *