Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Europaparlamentet godkänner #Ukraina viseringsfrihet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ukrainska medborgare kommer att undantas från EU:s krav på visering för kortare vistelser, efter att parlamentet godkände en informell överenskommelse med rådet på torsdagen. Enligt den nya lagen kommer ukrainare som innehar ett biometriskt pass att kunna resa in i EU utan visum i 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Visumet kommer att täcka besök för turism, för att besöka släktingar eller vänner, eller för affärsändamål, men inte för att arbeta. Undantaget gäller alla EU-länder, utom Irland och Storbritannien, plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

"Ukraina har uppnått alla riktmärken, så viseringskravet bör hävas", konstaterade föredraganden för förslaget Mariya Gabriel (EPP, BG), och tillade att viseringsfriheten kommer att vara "ett annat mycket starkt budskap om att Ukraina är en nyckelpartner för Europeiska unionen i det östliga partnerskapet”.

Lagstiftningen, som godkändes med 521 röster mot 75 och 36 nedlagda röster, måste fortfarande antas formellt av ministerrådet. Den träder sannolikt i kraft i juni, 20 dagar efter att den har offentliggjorts i EU:s officiella tidning.

Innan EU undantog ukrainare från viseringskraven stärkte EU mekanismen för upphävande av viseringsundantag för att göra det lättare att återinföra viseringar i undantagsfall.

S&Ds vicepresident Tanja Fajon sa: "S&D-gruppen har varit en stark anhängare av Ukraina och dess medborgares viseringsfria resor till EU. Vi välkomnar denna resolution, som tydliggör parlamentets stöd för viseringsfria resor för 45 miljoner ukrainska medborgare. Detta kommer att göra livet lättare för de tusentals ukrainare som besöker EU-länder varje år och är ett erkännande av Ukrainas senaste reformansträngningar.”

Annons

Sylvia-Yvonne Kaufmann, MEP, S&D-talesperson för rapporten, tillade: "Ukrainska medborgare måste känna att situationen i deras land förändras till det bättre. Detta steg visar att reformer leder till påtagliga resultat som förbättrar medborgarnas liv. Den ukrainska regeringen bör fortsätta sina reformansträngningar och göra ytterligare ansträngningar för att bekämpa korruption och stärka rättsstatsprincipen i landet.

"Vi behöver naturligtvis skyddsåtgärder för att säkerställa att viseringsliberaliseringen inte missbrukas och har sina begränsningar. Det är endast tillämpligt på innehavare av biometriska pass utfärdade av Ukraina och ger endast medborgare rätt att resa, inte att arbeta. Men detta är ytterligare ett viktigt steg som för Ukraina närmare europeiska normer.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend