Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Kommissionen godkänner 21st Century Fox föreslagna förvärv av Sky, men det finns fortfarande hinder framför sig

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har gett sitt ovillkorliga godkännande till Twenty-First Century Fox föreslagna förvärv av Sky. Kommissionen drog slutsatsen att transaktionen inte skulle ge upphov till några konkurrensproblem i Europa. Detta kanske inte är slutet på sagan.

Den australiensiske mogulen Rupert Murdoch är redan ägare till den djupt euroskeptiker sol och gånger tidningar i Storbritannien, och var också ägare till News of the World. Twenty-First Century Fox äger också det djupt partipolitiska Fox News som stöder president Donald Trump.

Murdochs motstånd mot EU är väl uppmärksammat. Han blev en gång tillfrågad av journalisten Anthony Hilton, varför han var så motståndare till Europeiska unionen, Murdoch svarade: "Det är lätt, när jag går in på Downing Street gör de som jag säger; när jag åker till Bryssel märker de ingenting.”

Granskning av brittisk mediapluralitet och artikel 21 i EU:s koncentrationsförordning

Kommissionen har exklusiv jurisdiktion att bedöma den föreslagna transaktionens inverkan på konkurrensen. I artikel 21 i EU:s koncentrationsförordning erkänns dock att medlemsländer kan vidta lämpliga åtgärder, inklusive förbjuda föreslagna transaktioner, för att skydda andra legitima intressen, såsom mediepluralitet.

Syftet med, och de rättsliga ramarna för, konkurrensbedömningar och bedömningar av mediepluralitet är mycket olika. Konkurrensreglerna fokuserar brett på huruvida konsumenter skulle ställas inför högre priser eller minskad innovation till följd av en transaktion. En bedömning av mediepluralitet tittar vanligtvis på bredare farhågor om huruvida antalet, utbudet och variationen av personer med kontroll över medieföretag är tillräckligt olika.

Storbritanniens utrikesminister för kultur, media och idrott Karen Bradley utfärdade ett europeiskt interventionsmeddelande den 16 mars 2017. Detta meddelande kräver att det berörda brittiska organet (Ofcom) undersöker och rapporterar senast den 16 maj 2017 om huruvida den föreslagna transaktionen är eller kan vara, mot allmänintresset.

Annons

The Commission’s findings are distinct and without prejudice to the UK’s ongoing media plurality review of the proposed transaction.

Murdoch

Murdochs inflytande över brittisk press och politik har länge varit föremål för kontroverser. Margaret Thatcher avstod genom News Internationals köp av The Times och The Sunday Times 1981. Thatchers motivering var enkel, båda delade radikala högeråsikter och hon visste att hon kunde fortsätta att räkna med hans stöd. 1992, The Sun hävdade att 'det var The Sun vad vann det när John Major slog Neil Kinnock.

Att vinna Murdochs stöd sedan dessa tider har varit en nödvändig förutsättning of getting into government in the UK. Tony Blair courted Murdoch’s support in 1997, Blair even became a godfather of one of Murdoch’s daughters. It is alleged that Blair edged former MEP Carole Tongue out of the European Parliament at Murdoch’s request because of her support for public-service broadcasting and her criticism of Murdoch’s influence on British journalism, while on the Parliament’s culture committee.

På senare tid fann Leveson-utredningen om kultur, praxis och etik i den brittiska pressen efter News Internationals telefonhackningsskandal att Storbritannien var i behov av ett oberoende organ för att ta itu med missförhållanden i pressen. Premiärminister David Cameron valde att inte agera på denna rekommendation. Den efterlängtade andra delen av utredningen som specifikt kommer att titta på missförhållandena från Murdoch-ägda News International har ännu inte startat – det återstår att se om Theresa May har viljan att fortsätta utredningen som kommer att undersöka kopplingarna mellan News Internationella och och poliser som tagit emot betalningar eller på annat sätt varit medskyldiga till nyhetsmediet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend