Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Hotspots för migration fungerar, men kritiska frågor kvarstår, säger EU-revisorerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s "hotspot"-strategi för irreguljära migranter som anländer till Italien och Grekland har bidragit till att avsevärt förbättra registreringen, identifieringen och säkerhetskontrollen av migranter. Men mer måste göras eftersom tusentals migranter fortfarande är strandsatta på de grekiska öarna efter deras ankomst, enligt en ny rapport från Europeiska revisionsrätten. Många av de som drabbas är ensamkommande, säger revisorerna, och mer borde göras för att hjälpa dem.

"I slutet av 2016 var det fortfarande brist på lämpliga faciliteter för att ta emot och behandla ensamkommande barn i linje med internationella standarder, både i hotspots och på nästa nivå av mottagning." sade Hans Gustaf Wessberg, en av de två ledamöter av Europeiska revisionsrätten som ansvarar för rapporten. "Denna fråga måste åtgärdas som en brådskande fråga."

Ansvaret för gränskontroll och asylbehandling ligger i första hand på medlemsstaterna. Europeiska kommissionen introducerade hotspot-metoden för att hjälpa Grekland och Italien att hantera den plötsliga dramatiska ökningen av migrationen under 2015 och 2016. Den ger stöd som syftar till att säkerställa att irreguljära migranter identifieras, registreras och tas med fingeravtryck vid ankomsten och går sedan vidare till relevant uppföljning. upp förfaranden.

Revisorerna fann att tillvägagångssättet hade hjälpt till att förbättra migrationshanteringen i Italien och Grekland under mycket utmanande och ständigt föränderliga omständigheter. Även om det tog längre tid än planerat att inrätta hotspots, ökade de de två ländernas kapacitet att ta emot migranter, förbättrade registreringsförfaranden och stärkte samordningen mellan de olika inblandade myndigheterna. Trots avsevärt EU-stöd fann revisorerna ändå att mottagningsfaciliteterna i båda länderna inte var tillräckliga för att ta emot (Italien) eller ta emot (Grekland) antalet migranter som anlände.

Hotspot-metoden kräver vidare att migranter kanaliseras till lämpliga uppföljningsförfaranden, dvs. en nationell asylansökan, omplacering till en annan EU-medlemsstat (i förekommande fall) eller återvändande till ursprungslandet (eller transit). Men dessa uppföljningsförfaranden är ofta långsamma och utsatta för flaskhalsar. Sedan mars får nyanlända i Grekland inte längre åka till fastlandet utan måste istället lämna in sin asylansökan på hotspots. Dessutom är omlokalisering inte längre ett alternativ, och returerna går långsamt. Som ett resultat är det fortfarande fler migranter som anländer till hotspots än som lämnar, och de är allvarligt överfulla.

I Italien, eftersom migranter får bättre information om omplacering, har fler kandidater identifierats, och revisorerna varnar för att huvudproblemet nu är bristen på utfästelser från medlemsstaterna. I september 2016 hade endast 3,809 34,953 formella löften lämnats av medlemsstaterna till Italien, mot det övergripande åtagandet att omplacera XNUMX XNUMX personer.

Revisorerna tillägger att ett annat stort problem för båda länderna är bristen på lämpliga anläggningar för att ta emot och behandla ensamkommande minderåriga, av vilka det uppskattningsvis fanns 2,500 20,000 i Grekland och mer än 2016 XNUMX i Italien i slutet av september XNUMX.

Annons

Baserat på dessa iakttagelser ger revisorerna ett antal rekommendationer till kommissionen för att förbättra hotspot-metoden när det gäller kapacitet, utplacering av experter samt roller och ansvar. För att förbättra behandlingen av underåriga utan medföljande vuxen rekommenderar de att kommissionen begär att en barnskyddsombud utses för varje plats.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend